Utisci o romanu Obitelj Zahara Prilepina

Portrait of a beautiful blond woman with pleasure reading book at home, enjoying romantic story, happy carefree domestic life
0

Zahar Prilepin je ruski pisac mlađe generacije. Osim pisanjem romana, eseja i antologije zbornika, Zahar Prilepin bavi se i novinarstvom, humanitarnim radom, filmom i TV projektima. Napisao je više od 15 knjiga-romana, zbirki priča i eseja.

Pre dve godine pročitala sam njegov roman Obitelj i taj roman je ostavio jak utisak. I danas, dve godine kasnije sećam se likova, radnje i dijaloga u ovom obimnom romanu.

Obitelj je odličan spoj beletristike i dokumentaristike. Pisan jednostavnim, lako čitljivim jezikom, zanimljive i ne preterane deskripcije.

Osnovno značenje reči obitelj je porodica, ali pored te reči obitelj označava i “ manastirsko bratstvo“, i ima značenje teritorije manastira i objekata u okviru manastira.

Radnja romana smeštena je u Soloveckom arhipelagu, na severu Rusije, u Belom moru. Za vreme carice Katarine Velike kompleks manastira smeštenih u Soloveckom arhipelagu pretvoren je u logore u koji su se slali nepodobni građani. Posle Oktobarske revolucije u ovaj logor se šalju svi oni koji imaju drugačije mišljenje od nove sovjetske vlasti.

Krajem dvadesetih godina prošlog veka logor postaje Solovecki logor specijalne namene, poznatiji kao SLON.

Pripovedač je i sam logoraš. Dolazi u logor tokom jedne jeseni. Kroz priču o njegovom životu u logoru upoznajemo čitavu plejadu likova- robijaše, stražare, upravnike logora, partijske komesare…

Obitelj je istorijski ali i psihološki roman. Čitalac se zaživi sa junacima romana. Oseća njihov strah, trpi sa njima glad. Prilepin na oko sedamsto strana romana opisuje i kako se od dželata postaje žrtva.

Zahvaljujući ovom romanu saznajemo i kako se završava jedna zabranjena ljubav. Saznajemo i šta i koliko znače duhovna ali i fizička sloboda ljudima koji ne znaju hoće li dočekati živi sledeće jutro i u kojoj meri ostaje isti ili se menja njihov karakter.

Obitelj je svedočanstvo o jednoj, sada, davnoj epohi. Odslikava tamnu i strašnu stranu ruske istorije.

Ovaj roman preporučujem svima koji vole tzv „ozbiljnije“ knjige. Posle čitanja još dugo, dugo pamtićete sve što ste pročitali i ostaviće, verujem, snažan utisak na vas.

Fotografija je preuzeta odavde

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.