Top 5 destinacija u Republici Srpskoj

0

Nije tajna da sam veliki zaljubljenik u Republiku Srpsku, a ako bih se ikad selila iz Srbije, ne bih daleko – do Banjaluke.

Znate da je situacija sa koronavirusom takva kakva je i da je većina zemalja zatvorila granice za državljane Srbije. Srećom, u Republiku Srpsku možemo, a ona nudi itekakve prirodne lepote.

Rekla bih da je Republika Srpska jeftinija od Srbije po svim pitanjima. Čak i kada je tehnika u pitanju, prodaja mobilnih telefona na primer, pa preko cigareta, goriva i hrane.

Iako je broj daleko veći, izdvojiću pet meni omiljenih.

Etno selo Stanišići

Na izlazu iz Bijeljine, na trećem kilometru prema Pavlovića mostu, nalazi se Etno Selo „Stanišići“. Etno selo „Stanišići“, izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života.

U selu se danas izdvajaju dve celine. Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga celina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

Selo čine vodenice, mlekara, kovačnica, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917. godine u kojima se još uvek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu.

Etno Selo “STANIŠIĆI” je selo sa dvadesetak autentičnih drvenih kuća i velikom gostinskom kućom. Kuće pripadaju dinarsksom tipu, pravljene su od drveta i sa visokim krovom. To je malo apartmansko naselje gde su kuće spolja autentične, a enterijer je prilagođen savremenim potrebama gostiju.

Višegrad

Višegrad je, posle Banjaluke, moja omiljena destinacija u Republici Srpskoj. Ne znam šta bih pre izdvojila – most na Drini, samu Drinu, Andrićgrad ili sam grad.

O znamenitostima Višegrada i njegovom istorijskom značaju neću pisati mnogo jer zaslužuje poseban tekst, a napisaću jednom.

Napomenula bih da birate letnje mesece za posetu, zbog kupanja i krstarenja Drinom. Ova destinacija je must see i obavezno je savite na listu putovanja, ako već niste.

Trebinje

Da me je pre dve godine neko pitao koji grad želim da posetim, Trebinje je bilo na prvom mestu pa dva mesta prazno. Pa Njujork. Taj gradić me kupio dok je trajala serija “Ranjeni orao” i želja mi se ispunila tokom letovanja u Herceg Novom. Preporučujem kafu ispod platana i obaveznu šetnju uz Trebišnjicu. Idealna destinacija za miran porodićni vikend.

Jahorina

Savršena planina za romantičan vikend. Svake godine sve jee više turista, sve bogatija ponuda zimskih sportova, a idealna je i za letnje mesece. Hladovina borovih šuma, nadmorska visina, vidikovci sa kojih puca pogled na prirodu i blizina Sarajeva samo su neke od prednosti boravka na Jahorini.

Banjaluka

Ah, Banjaluka! Najveći grad Republike Srpske, zbog svojih parkova i mnogobrojnih aleja s ponosom nosi naziv „Grad zelenila“.

Omiljeno dnevno okupljalište mladih je tzv. „Parkić“,odnosno ulica zatvorena za saobraćaj, sa klupama i kafićima koja se proteže od zgrade „Administrativne službe grada Banja Luka“ do Narodnog pozorišta RS. Uz mladost uvik ide i ljubav, a svi Banjalučani, kao i oni koji su Banju Luku posetili zaljubljeni su u predivnu reku Vrbas. Zelena lepotica je u gornjem toku plahovita i pruža mogućnost za avanturu (rafting, kajaking…), dok se u centru grada smiruje možda i nesvesno uvažavajući kulturne objekte i navike stanovnika grada. Prilikom posete Banjoj Luci neizostavno je probati gastronomske specijalitete sa menija banjalučkih restorana. Posebno se izdvajaju tradicionalne razne pite, dobra pečenja, ali gastronomska tura se nikako ne može završiti bez „kralja“ ove kuhinje – banjalučkog ćevapa, koji se služi u karakterističnim sočnim lepinjama. Sve ovo uživanje u hrani treba početi sa dobrom „krajiškom kapljicom“ – šljivovicom, a nakon jela dolazi poznato banjalučko NEKTAR pivo.

I naravno, ako vam se ide na more, tu je Neum. Malo simpatično mesto na obalama Jadranskog mora ima sve što vam je potrebno za letovanje. Ne mogu mnogo pisati o smeštaju jer sam Neum posetila u sklopu letovanja u Crnoj Gori, ali mi se mesto vrlo dopalo i sigurno ću mu se vratiti, možda još ove godine.

Ovaj članak je prvi put objavljen na jelenamilosevic.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.