Top 10 blogova o knjigama i poeziji

0

Ponekad mi se čini da su knjige, književnost, a posebno poezija nepravedno zapostavljeni. Sve manje pažnje im se posvećuje u svetu interneta, podcasta, video snimaka i ostalog digitalnog sadržaja.

Veliki sam ljubitelj pravih knjiga koje mirišu na papir i pisane reči. Tragajući za preporukama knjiga, naišla sam na blogove koji se bave recenzijama, ali i na izuzetno talentovane ljude koji pišu sjajnu poeziju i neguju pisanu reč.

Stil pisanja je drugačiji, nije kao kada pišete prodajne oglase “prodaja stanova Beograd“. Autori blogova koje ću vam predstaviti neguju lepu pisanu reč, svako na sebi svojstven način.

Slučajni bloger – Olja Ristić je sve samo ne slučajni bloger. Žena talentovana za pisanje koja je objavila zbirku poezije “Snovi i beleške”. Njenim recenzijama književnih dela beskrajno verujem i ujedno su moji omiljeni tekstovi upravo na tu temu, a preporučujem i tekstove iz kategorije “Stvaran svet oko mene-tekuće teme”. Koristan i sadržajan blog.

Tallasi – blog koji bih izdvojila zbog satiričnih priča. Jedan od retkih blogova koji ima satiričnu notu, a meni jedan od omiljenih stilova pisanja. Ima mnogo zanimljivih, šaljivih i interesantnih priča, a “Izmišljologija” je moja omiljena kategorija.

Zemlja knjiga – blog o knjigama čiji je autor Lana, knjigoljubac i poznavalac književnih dela. Na blogu možete naći odlične preporuke za čitanje dobrih knjiga, utiske o pročitanim knjigama, zanimljivosti i vesti iz sveta književnosti. Posećujući Lanin blog, spisak knjiga koje ćete želeti da pročitate biće prilično dug.

Babe i dede – blog Aleksandre Perić. Piše poeziju i prozu. “Ni ego izanđalih matoraca, kao ni vaš, nije imun na popularnost” – kaže u uvodnoj reči pa uz preporuku ovog bloga ide i poziv da ga lajkujete, jer, kao i velika većina blogera, voli interakciju sa čitaocima, makar na ovaj način.

Bibliotekaxv – blog Tatjane Taubner Gajić, profesorke književnosti, koja neguje lepu pisanu reč na vrlo zanimljiv i sasvim originalan način. To se i ne može lako objasniti pa vam preporučujem da pročitate bar jedan njen tekst, što je dovoljno da proverite koliko vam se dopada ovakav stil pisanja.

Evo bloga moga – blog Zorice Paunović koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Poezija i proza ove pravnice po struci i multimedijalne umetnice po vokaciji, dotiču se naše svakodnevice, naše prošlosti (odlično piše i na dijalektu), a budućnost je sadržana makar između redova. Autor je nekoliko knjiga.

Fantasy by Sofia – blog Petre Rapalić, autorke knjige “Poslednji vilenjački princ”. Blog je raj za ljubitelje epske fantastike, sadrži mnogo priča posvećenih upravo toj temi.

Kako Jeca kaže – fenomenalan blog o srpskom jeziku i književnosti, čiji je autor Jelena Bratić. Pored tekstova koji su namenjeni učenicima, na blogu su i tekstovi o lekturi i lepom izražavanju. Jelena na vrlo slikovit način objašnjava kako se pravilno pišu i izgovaraju određene reči. Saveti s ovog bloga su bukvalno dobrodošli svakom, budući da su pravopis i gramatika neiscrpne i često diskutabilne teme, a neke lekcije se uče čitavog života.

Knjigofilija – blog o knjigama koji uređuje Vera. Kategorije su podeljene po žanrovima, a među njima je i jedna meni posebno zanimljiva “Kako da”, koja donosi vrlo korisne savete o raznim stvarima.

Kap mastila – blog posvećen poeziji i prozi. Autor bloga je Dragana, zaljubljenik u umetnost. Njeni stihovi i kratke priče su divni i nadam se da će nekad objaviti zbirku svojih radova.

Ovaj članak je prvi put objavljen na jelenamilosevic.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.