Svetlo u prozoru, Lusinda Rajli

young caucasian woman traveling with train, looking out of a window on a open landscape
0

Postoje knjige koje vam dotaknu dušu i nateraju vas da razmislite koliko poznajete svoju prošlost. Nakon pročitane poslednje rečenice u knjizi, još dugo razmišljate koliko prošlost i preci mogu da utiču na svoje potomke i budućnost.

Jedna od takvih knjiga je Svetlo u prozoru Lusinde Rajli. Lusinda Rajli piše istorijsko-ljubavne knjige i deluje da ih piše po nekom svom šablonu. Da, to samo tako deluje, na prvi pogled. U svakoj knjizi ova književnica obrađuje po jednu zanimljivu ali ozbiljnu temu. Piše lakim, razumljivim jezikom, bez suvišne deskripcije.

U knjizi Svetlo u prozoru Lusinda Rajli kroz dve ljubavne priče, jedne iz prošlosti i jedne iz sadašnjosti, obrađuje temu odnosa u porodici između brata i sestre, i između braće.

Porodice De la Martiniejeri i Karuters spojio je II svetski rat. Konstans Karuters, kao engleski obaveštajni agent dolazi u Pariz da pomogne Pokretu otpora. Sticajem okolnosti dolazi u bogatu porodicu De la Martinijeri i tu ostaje do kraja rata. Zbližava se sa celom porodicom.

U sadašnjosti, Emili De la Martinijeri, posle majčine sahrane upoznaje Sebastijana Karutersa i posle par meseci se udaje za njega.

Na samom početku Emili me je nervirala i to je prvi put da me nervira junak neke knjige ???? Neodlučna, nesnalažljiva, uplašena Emili se prepušta brižnom Sebastijanu i bez mnogo razmišljanja se udaje za njega, ne znajući da će se razočarati nedugo posle venčanja.

Sa druge strane, junakinja iz prošlosti Konstans Karuters prikazana je kao hrabra, odlučna žena koja posle zlostavljanja od strane nacističkog oficira ne pada u depresiju i ne predaje se tužnim mislima.

Kroz priču iz prošlosti upoznajemo braću blizance, SS oficire. U sadašnjosti takođe upoznajemo dva brata.

SS oficiri Falk i Frederik, iako blizanci, duhovno se razlikuju. Falk mrzi svog brata Frederika jer je uspešniji i bolji od njega.

Nesuglasice postoje i između braće iz sadašnjosti-Sebastijana i Aleksa Karutersa.

Da li su rat i životne okolnosti uticale na međusobne odnose braće? Zašto od detinjstva Sebastijan želi zlo svom bratu Aleksu?

Da li zabranjena ljubav može da opstane i bude ona prava? Kako to prošlost određuje sudbine ljudi u sadašnjosti?

Odgovore na ova i još mnoga pitanja možete naći u knjizi Svetlo u prozoru. To je priča o borbi između ljubavi i mržnji, pohlepi, oproštaju, dobrim i lošim ljudima.

Fotografija preuzeta sa sajta IK Laguna.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.