Otrovna godina na izdahu

0

Ljubav, ljudi, hrana, relacije, poštovanje, rad, kriza, veza, želudac, piće, noć, vaspitanje, poruka, iskustvo, znoj, poznanstvo, vreme, materijal, osmeh, lek, umetnost, poziv, misao, vest, glava – u sve ove reči uvukla se jedna kako bi dočarala stanje u kojima se ovi pojmovi nalaze.

Reč godine na izmaku jeste TOKSIČNO (u vokabularu stoji: toksikologija – nauka o otrovima, dejstvu, razvijanju i lečenju, dok Vikipedia objašnjava: toksičnost – osobina hemijskih jedinjenja koja na neposredan način izaziva trovanje ljudi i životinja koji u organizam unose pojevši, udahnuvši ili apsorbujući preko kože).

Pokušavam da se setim koliko sam puta uopšte upotrebila ovu reč u 2018. godini, iako se ne sećam tačno mislim da nisam preko 10 puta. Reč 2013. godine bila je selfie, ako se ne varam, a dobro se sećam. Selfie ne da smo upotrebljavali nego smo postali produžena ruka, manekeni ovog fenomena, zapravo ovo je nešto što će se za koju godinu sigurno izučavati na katedrama psihologije i socioloije, selfie će možda biti drugo ime za vek u kome živimo. Na ovoj listi proteklih godina su se našle i “fake news”- lažne vesti, dezinformacija, feminizam, saučesnik, mladotres. Ali, toksično, toksično, toksično.

Jao da, reč trovati koristim svakoga dana. Truje me voda i alkohol, truju me neka prijateljstva, truje me grozan osećaj u stomaku… Trunem – o da, svakoga dana (u ovoj zemlji, u gradu, profesiji, ljušturi, ubeđenjima, strahovima, trunem, boga mi, i ispred računara, trune mi zdrava hrana koju nemam vremena da skuvam, trunu mi zidovi od zagušljivosti, jabuka u tašni, trune mi podrum još od one poplave 2014.).
“Đurđevak, ti si novinar, sigurno si čitala vesti jutros?”

“Jao nisam, znate šta, izbegavam – truju me”.

Toksično je, sada znam, u potpunosti reč 2018. godine. Leksikografi sa Oksforda su utvrdili da je ova reč u protekloj godini najviše izašla iz svojih okvira i da se preselila u druge oblasti, jer je očigledno imala potrebu za time. Loše relacije, poslovi, ružne misli koje truju organizam, sveopšte raspoloženje, vesti koje ubijaju u pojam, sve ovo pozajmilo je ovu reč kako bi bolje opisalo i upotpunilo značenje. Prema rečniku koristilo se u kontekstu: veza, hemije, zagađenja vazduha, kulture, životne sredine, otpada i tako dalje.

Ova tamnim slovima zadebljana reč ispustila je mnogo otrova iz sebe tokom ove godine, zagadila naše živote. Ovo je alarm da smo u problemu i da svi moramo počistiti otrove iz vlastitih života, kako u rečniku 2019. pobedu ne bi odnela ovako jeziva reč.

U konkurenciji sa ovom rečiju našla se kovanica gas-lighting koja se odnosi na ponašanje u kome neko ima za cilj da sagovornika “napravi ludim”, ali i reč koja se odnosi na komunikaciju na društvenim mrežama – orbitiranje što znači da nekoga niste izbrisali sa mreža, ali ne kontaktirate sa tom osobom, ignorišete objave tog prijatelja.

Foto: Exploring your mind

Ovaj članak je prvi put objavljen na djurdjevak.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.