O književnim nagradama i o pitanju koje muči nepoznate pisce

Thinking writer with a retro typewriter by the window
0

Danas je 65 put po redu, dodeljena NIN-ova nagrada. Dobitnik je Vladimir Tabašević, autor romana „Zablude Svetog Sebastijana“.
Čestitam autoru i nadam se da ću pročitati nagrađeni roman.

Otvoreno priznajem da mi je žao što ovu poznatu i priznatu nagradu nije dobio pisac čije knjige čitam više puta.

Pisac po čijoj se knjizi igrala pozorišna predstava i čije se priče i knjige prevode na desetak stranih jezika. I subjektivno i objektivno Igor Marojević je, bez laskanja, zaslužio odavno ovu nagradu. Trenutno je najbolji pisac na ovim našim prostorima i njegove knjige, pored kvaliteta koje poseduju, nose u sebi i važne pouke.

Ne želim da upućujem kritike na račun žirija. Kao običan bloger znam da moram još mnogo da učim o samom procesu nastajanja jednog kvalitetnog književnog dela.

Nagrade u oblasti književnosti postoje kako bi se odalo priznanje piscima i kako bi se šira javnost upoznala sa njihovim delima, i novim i onim pisanim pre više godina.

Sve ovo pišem jer razmišljam i o nagradama ali i o pitanjima koja muče nepoznate autore. Živimo u zemlji koja ne mari mnogo za kulturu što pokazuje cifra koja se izdvaja iz državnog budžeta za Ministarstvo kulture.

Ja ne znam kako pojedini mladi i javnosti nepoznati autori dolaze do poznatih izdavačkih kuća. Ne želim ni da nagađam, niti da pravim neke teorije zavera.

Pitanje koje muči nepoznate autore je jednostavno: „Kako da nađem izdavačku kuću koja će prihvatiti da potpiše Ugovor sa mnom i objavi moju knjigu?“

U zemlji sa visokom stopom nezaposlenosti i siromaštva teško je samostalno objaviti knjige. Oni koji žele da njihovo delo ugleda svetlost dana traže prenumerante, pozajmljuju novac, dižu kredite, snalaze se jednom rečju.

Jedan moj dugogodišnji blog i Fejs poznanik planira ove godine da štampa svoju četvrtu po redu knjigu. Pročitala sam prethodne tri i svaka od njih je ostavila jak utisak na mene, ali i na sve one koji su čitali te knjige. Pisala sam na blogu o njima i znam da ću napisati i četvrti prikaz.

Drugi bloger je takođe samostalno objavio knjigu. Štampana je u manjem tiražu, koliko znam novi primerci se štampaju po potrebi ali i poklanjaju. Tematika te knjige je bolna- autor piše o ratu na prostorima ex Yu, prikazuje sudbinu jednog poštenog i dobrog čoveka, koji zbog tragedije koja mu se dogodila, postaje ratni zločinac kome se sudi.

Treći bloger je nedavno imao promociju svoje knjige. On piše o aktuelnoj temi-terorizmu spajajući istinu i fikciju u jednu celinu.

Nijedan od ove trojice mladih, nepoznatih autora koji pišu kvalitetno i više nego odlično ( nisam pristrasna i ne laskam ) nije uspeo da dođe do Evrobooka, Vulkana i Lagune.

Zašto ove velike izdavačke kuće ne pružaju šansu nepoznatim autorima? Ukoliko bi jedna od njih pružila šansu, ove odlične knjige našle bi put do brojnih čitalaca a sami autori bi bili motivisani da pišu još bolje.

Nisam njihov „drveni advokat“ ali znam da im je verovatno neprijatno da sami postave ovo pitanje i daju predlog da im se pruži šansa.

Možda bi bar jedna od ovih knjiga dobila neku od književnih nagrada? To ne možemo da znamo.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.