Nekoliko preporuka o blogovima i dobroj hrani

0

Šta uraditi kada vam je potrebno malo inspiracije za sledeće jelo? Želite da probate neki novi recept, tražite zdrav recept ili jednostavno ne znate kako da iskoristite namirnice koje imate pri ruci, takva dilema može biti rešena čitanjem blogova o hrani. Predložiću  vam da posetite neke kojima se uvek obratim za proveren recept. Neki od njih su prerasli formu bloga i postali sajtovi, ali to ne umanjuje kvalitet njihovih objava samo utiče na učestalost objavljivanja.

Pojedinim blogovima se uvek vratim kada želim recimo, brzo da spremim nešto ili ako je potrebno da se napravi torta ili kolač. Pojedini me oduševe, jer su im slatkiši šareni i ukrašeni kao novogodišnja pvc creva.

Nešto slatko

Prvi predlog i blog koji se bavi samo slatkišima Vlatka nešto slatko.  Pravi naziv bloga je Nešto slatko, ali pošto pratim ovaj blog dugo, nekako mi se poistovetio sa autorkinim imenom. Sam naziv vam već govori da ćete ovde pronaći recepte za kolače i torte.

Ono što je specifičnost ovog bloga je da su svi recepti prilagođeni podnevlju na kojem živimo tj. sve sastojke možete pronaći u prodavnici. Na ovaj blog gledajte kao na svesku u kojoj je osoba u koju imate poverenje zapisala recepte. Provereno, pristupačno i najčešće, veoma jednostavno.

Ukratko – dolaze gosti i potrebno je spremiti kolač, Vlatka ima recept.

Kolač fantazija

Izdvajam omiljeni, najjednostavniji na celom svetu recept za kolač fantazija. Red keksa, sok sa grizom, puding – ako sam ja uspela da to izvedem bez greške, onda će to vama biti “peace of cake”. Biću iskrena, ako recept deluje kompikovano unapred znam da ću nešto pogrešiti. Najčešće se i ne upuštam u takav poduhvat. Ali Vlatka vas sigurno vodi kroz “komplikovan” svet troslojnih torti i kolača, pita i kroasana. Za toplije dane koji nam slede, obratite pažnju na deo sa kolačima koji se ne peku.

Nur pekara

Drugi predlog, Nur pekara. Već je jasno da autorka samim izborom naziva upućuje na sadržaj – ovde se kriju peciva i hleb. Ali ne samo to. Ovaj blog je mesto na kojem ćete dobiti inspiraciju i neodoljivu želju da umesite hleb.

U jednom od prethodnih tekstova na temu mirisa kao komentar na mirisnu teoriju koja povezuje mirise i emotivni odgovor iz našeg sećanja, pojavio se i miris pečenog hleba. U potpunosti se slažem sa tim, jer taj miris podseća na dom i toplinu.

Divna Nura razvlači kore za burek i potpuno neverovatno, inspiriše i druge da to urade. Prznajem, nisam razvlačila kore, ali zato sam kupila različita brašna i isprobavala kombinacije. Na blogu je  i deo sa kolačima, veganskom hranom i moj omiljeni recept (bezbroj puta podeljen sa prijateljima) za Zdrave krekere. Jednostavan recept koji možete da prilagodite, najverovatnije i vi sami budete oduševljeni.

Jedan od blogova koji je možda i veći od toga je Minimalist Baker. Dana, koja je autorka bloga deli sa nama recepte koji su pre svega veganski, imaju 10 i manje sastojaka, kao i vreme pripreme manje od 30 minuta. Veliki izazov ima ispred sebe, ali uspeva da objavi odlične recepte.

OK, često te recepte moram da prilagodim onome što mi je dostupno u prodavnici ili je jednostavno veoma skupo, ali na ovaj blog gledam kao na inspiraciju. I u tome Minimalist Baker i uspeva – izvor je velike inspiracije. Daje odlične odgovore ako želite da uvrstite više povrća u svoju ishranu, a da to uradite sa što manje sastojaka i u što kraćem vremenskom periodu.

Ovaj blog vas nijednog trenutka neće terati da skinete neku aplikaciju ili da uplatite nešto kako biste videli recept. Sve je slobodno za korišćenje, uživanje u predivnim fotografijama, precizno objašnjenim sastojcima i njihovim dobrobitima. Kao i dobro obeleženim receptima, iako je u pitanju američki sajt potrudili su se da gramaže budu obeležene i u gramima.

Ukoliko imate omiljeni blog ili sajt sa receptima, volela bih da čujem više o njima. Mesto za komentare je otvoreno za vas.

Ovaj članak je prvi put objavljen na jelenamilosevic.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.