Najbolji sajtovi za učenje

0

Danas nastavljamo priču o najboljim sajtovima za učenje. Prvo, kako bi počeli da razvijamo naviku učenja, potrebno je da odredimo šta su ciljevi koje želimo da postignemo. Da li želimo da proširimo teme za razgovore tako što ćemo čitati i učiti o različitim sadržajima? Ili tražimo da usavršimo određenu oblast?

Kada imamo definisan cilj, potrebno je da stvorimo usklađenu dnevnu ili nedeljnu naviku. Kao i mnogi ljudi, svake godine, napravim spisak ciljeva koje želim da postignem. Ove godine to je da poboljšam blog, tako da ću sa vama podeliti sajtove koje koristim da bih to i ostvarila. Nadam se da će vam predlozi biti od pomoći, bilo da je vaš cilj otvaranje beogradske agencije za nekretnine, ili razvoj ruralnog turizma.

Prva internet adresa koju vredi posetiti je FutureLearnNa ovom sajtu vas očekuje veliki izbor kurseva poznatih i priznatih Univerziteta sa prostora Velike Britanije. Možete birati kurseve po temama: literatura, zdravlje i psihologija, umetnost, istorija, jezici i kultura… Posebno bih izdvojila kurseve koji su vezani za britansku književnost, jer vas na veoma pristupačan način upoznaju sa osnovama engleskog jezika, popularnom kulturom i poznatim književnim delima. Kurs koji za temu ima upoznavanje sa delima Šekspira i “Engleski jezik za radno okruženje” su među popularnijim, i to sa punim pravom. Jer na jedan interesantan način, kroz snimljeni materijal, komunikaciju sa predavačima i testove, možete mnogo toga naučiti. Kursevi su besplatni, a pruža vam se mogućnost da kroz uplatu određenih novčanih sredstava, dobijete i sertifikat. Kroz ove kurseve, imate mogućnost da dodatno usavršite znanje, ali i da otkrijete oblasti koje bi vam mogle biti zanimiljive. Preporučila bih ovaj sajt onima koje zanima da dodatno usavrše znanje engleskog jezika, kako kroz učenje o kulturi, književnosti, tako i kroz kurseve koji za temu imaju pisanje na engleskom i pripremu za testove. Njihova ponuda je sada proširena i sa mogućnošću da određenu temu koja vas interesuje, dodatno usavršite. To može biti određena oblast medicine, ekonomije, robotika, nauka, učenje jezika. Ti programi imaju određene uslove koje morate ispuniti, a to su završeni svi kursevi koji za temu imaju tu specifičnu oblast, seritifikat, završni ispit. Iako je na vama samima da se potrudite i da poslušate predavanja, uradite zadate testove, način ophođenja je veoma opušten i kulturan, tako da vam se ne čini da učite. Već da uživate u razgovoru sa prijateljima ili omiljenim profesorom.

Drugi sajt sa besplatnim kursevima koji vam preporučujem da posetite je Open2Study. Osnove ekonomije, menadžmenta, pisanja za internet, online oglašavanja, fotografije, finansijsko planiranje. Ono čime se reklamiraju je da nude besplatne kurseve za svakog. I istina je da su teme kojima se bave , potpuno različite i da stvarno svako može da pronađe nešto za sebe. Način komunikacije je veoma opušten, mogu reći prijateljski. Kroz video, testove i nagrade u vidu bedževa koje zaradite. Ako redovno pratite kurs i ispunite sve zadatke, možete dosta da naučite. Jedino što bh mogla da primetim kao nedostatak, je mali broj kurseva. Jedan od prvih online kurseva koje sam pratila je bio baš na ovoj internet stranici i koliko sam primetila, taj kurs je i dalje aktivan bez ikakve promene, izmene ili nadogradnje. U pitanju je biokurs o pisanju za internet, i iako se može činiti da su neke važne informcije koje su podelili sa nama ostale nepromenjene (neću vam odati detalje, jer možda neko želi da posluša taj kurs), ipak je potrebno osvežiti pristup novim primerima.

Oba prethodno navedena sajta, mogu da vam preporučim iz ličnog iskustva. Sledi jedan sajt koji tek nameravam da isprobam. Da bih uspešno dostigla cilj usavršavanja bloga, jedan od koraka je i (da probam) da naučim kodiranje. Tako da je sajt Codecademy sledeća destinacija. Codecademy je sajt sa besplatnim kursevima kojima je zajednička tema – kodiranje. Kursevi su podeljeni po nazivima programa koje želite da naučite. Ali čak i da nemate neko predznanje o toj temi, potrudiće se da vas upute šta bi prvo trebalo da naučite. Za svaki program vas očekuje opis, kao i vreme potrebno za učenje(iako mislim da je to individualno). U svakom trenutku imate mogućnost da mesečnom uplatom, unapredite kurs i imate pristup planu, materijalima za učenje, kvizovima, kao i podršci tj. možete da pređete na Codecademy Pro.

Učenje je zabavno, ali je u isto vreme i težak posao. Jedan od važnih uslova, koji nam mogu pomoći na tom putu, je da imamo podršku. Svi preporučeni sajtovi nam to i pružaju. Nadam se da su vam se predlozi svideli i da će vam pomoći u ostvarivanju ciljeva.

Da li imate neku preporuku za sajt sa kursevima? Koju oblast ili veštinu želite bolje da izučite? Pišite mi, svaka vaša reč mi mnogo znači.

Ovaj članak je prvi put objavljen na jelenamilosevic.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.