Najbolje destinacije u regionu za letovanje sa decom

0

Izbor destinacije za letovanje za porodicu sa decom nije jednostavan i zahteva dobru informisanost o destinaciji koja vam je primamljiva, posebno ukoliko je posećujete po prvi put. Presudni faktori za porodice sa decom pri izboru destinacije su blagi nagib morske obale, blizina i trajanje putovanja, sadržaji za decu, da li je morska obala čista i bezbedna, kao i da li je u pitanju mesto koje pruža adekvatan mir za odmor sa porodicom.

Najveći deo morskih destinacija u regionu je od Srbije udaljen od 5-6 do oko 15 sati vožnje kolima, što svakako ima svoj uticaj na odluku o izboru lokacije za letovanje. Za vas smo izdvojili 5 destinacija u regionu koje su idealne za porodično putovanje sa decom.

Krk, Hrvatska

Ostrvo Krk je najveće ostrvo na Jadranu i nalazi se u umerenom i blagom pojasu Mediterana sa 2500 sunčanih sati u godini. Krk je udaljen oko 550 kilometara od srpske prestonice i povezan je celom dužinom, odličnim, autoputem.

Razvoj ostrva Krk, kao turističke destinacije, počinje krajem 19. i početkom 20. veka izgradnjom prvih hotela, pansiona i kupališta i ubrzo postaje omiljena destinacija najizbirljivije evropske klijentele i imućnijih domaćih gostiju, a taj trend je zadržan do današnjih dana. Najpopularnija mesta su Malinska, Krk, Njivice, Punat, Omišalj i Baška.

Ostrvo Krk okružuje čisto i bistro more, a plava zastava, kao oznaka kvaliteta usluga i kristalno bistrog i čistog mora, istaknuta je na 15 plaža ostrva. Do mnogobrojnih peščanih, šljunčanih i kamenih plaža može se, osim kolima, doći i pešačkim i biciklističkim stazama čija je dužina oko 300 kilometara.
Posebno treba istaći plažu u uvali Klimno. Plaža je plitka i pogodna je za porodice sa decom, jer se plažom može hodati i do sto metara od obale, a voda je do kolena.

Kada govorimo o Krku kao idealnoj destinaciji za porodični odmor, moramo da spomenemo i ostale bisere istarske regije, a to su Opatija, Poreč i Rovinj koji pružaju idealne uslove za miran, opušten i ugodan boravak.

Kasandra, Grčka

Na oko 750 kilometara od Beograda, nalazi se najposećenije poluostrvo u Grčkoj, Halkidiki, sa svoja tri manja poluostrva – Kasandra, Sitonija i Atos.

Kasandra i Sitonija su se odavno ovenčali slavom kao najpoželjnije destinacije za letovanje porodica sa decom.

Mediteranska klima i vegetacija, živopisna mala turistička naselja duž obale između kojih se nalaze neke od najlepših plaža, svake godine privlače sve veći broj turista koji uživaju u čistom moru i suncu i svim blagodetima koje pruža ova regija. Blage i peščane plaže idealne su za boravak i uživanje porodica sa malom decom.

Smeštaj se može naći na svakom koraku, što je i očekivano jer ceo region živi od turizma. Kapaciteti su različiti, od luksuznih hotela preko apartmanskog smeštaja do kampova koji su odlično opremljeni.

Tokom dana organizuju se razne aktivnosti na plaži za one koji neguju aktivan stil života, a u ponudi su brojni izleti, tako da svoj boravak možete začiniti obilaskom brojnih antičkih lokaliteta kao i posetom manastirima.

Saranda, Albanija

Saranda je grad na samom jugu Albanije sa oko 30.000 stanovnika i predstavlja najatraktivniju destinaciju za letovanje u Albaniji, a od Beograda je udaljena oko 940 kilometara. Na 26 kilometara južno od grada nalazi se grčka granica, a preko puta Sarande, na oko 3 kilometra, ostrvo Krf, do kojeg svakodnevno saobraćaju trajekti.

Zaliv u kojem se nalazi Saranda okružuje kristalno bistro i toplo Jonsko more. Jonska obala Albanije ima blagu, mediteransku klimu za koju je karakterističan veliki broj sunčanih dana.

Zbog svoje popularnosti, Saranda doživljava ekspanziju u turizmu – pre svega se grade infrastrukturni objekti, hoteli i smeštajni kapaciteti u privatnom vlasništvu. Novi objekti su dostigli veoma visoke standarde pa se pored samog mora mogu naći luksuzni objekti koji su pogodni za smeštaj porodica sa decom.

Plaže u Sarandi su prilagođene svim kategorijama gostiju, od najmlađih do onih koji vole da se osame na nekoj od mnogobrojnih uvala koje se nalaze duž obale. Peščane, šljunčane i kamene plaže, poznate su po čistom i tirkiznom moru.

U samom gradu, a naročito duž šetališta uz obalu nalazi se veliki broj kafića i restorana koji nude tradicionalnu mediteransku i domaću kuhinju. Na tradicionalnu domaću kuhinju, najveći uticaj su imale grčka, sirijska, turska i italijanska kuhinja, tako da su osim morskih specijaliteta, u ponudi jagnjeće i juneće meso, povrće, salate sa domaćim maslinovim uljem, feta sir i masline. U svakom restoranu će vam preporučiti čuveni konjak Skenderbeg, a u ponudi su i izvanredna domaća vina. Uz sve ovo, mora se reći, da su cene veoma pristupačne.

Kako bi utisci bili pozitivni i Saranda ostala upamćena, potrudiće se ljubazni i predusretljivi domaćini.

Rafailovići, Crna Gora

Na oko 550 kilometara od Beograda nalaze se Rafailovići, staro ribarsko naselje, a sada idealna destinacija za boravak porodica sa malom decom. Rafailovići su ušuškani između dve prelepe plaže – Kamenovo sa jedne strane, idealne za tinejdžere, i bečićke peščane plaže koja je pravi raj za malu decu koja vole da se igraju u pesku.

U Rafailovićima možete odsesti u nekoliko manjih hotela, mada apartmanski smeštaj dominira. Na samoj obali postoji i dečije odmaralište.

U samom mestu postoji nekoliko većih supermarketa koji su odlično snabdeveni, a jedan se nalazi na samoj plaži. Na šetalištu možete pronaći brojne restorane, poslastičarnice i igraonice tako da svako može odabrati sadržaj koji mu je najintersantniji.

Osim Rafailovića, kao destinaciju za boravak porodica sa malom decom, treba spomenuti naselje Radovići i plažu Pržno, poznatiju kao Plavi horizonti. Može se reći da je to jedna od najlepših plaža u Crnoj Gori. Pesak, plitko i toplo more su idelni za boravak porodica sa malom decom.

Tasos, Grčka

Grčka je, sigurno, najomiljenija destinacija među turistima iz Srbije, a ostrvo Tasos je jedna od najlepših i najpopularnijih destinacja, kada je u pitanju boravak na grčkim ostrvima. Na oko 850 kilometara od Beograda dočekaće vas nepregledne borove šume i maslinjaci, prelepe plaže, bistro i toplo more.

Na Tasosu postoji oko 70 uređenih plaža, četiri sa plavom zastavom. Najbrojnije su peščane plaže ali se mogu naći i šljunčane i kamene. Peščane plaže i plitko more su idealni za boravak porodica sa decom.

Iako na Tasosu postoje brojni hoteli, boravak u apartmanima je najpopularniji vid smeštaja, od kojih se najveći deo nalazi na samoj obali.

Kao i cela Grčka, i Tasos obiluje brojnim istorijskim spomenicima kao i muzejima u kojima se nalaze reprezentativne postavke, pre svega, iz vremena antičke Grčke. Posebnu atrakciju predstavljaju manastiri u kojima se čuvaju neke od najznačajnijih relikvija hrišćanstva.

Ovaj članak je prvi put objavljen na jelenamilosevic.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.