Moja omiljena muzika za koncentraciju

0

Mnogi slušaju muziku dok obavljaju svakodnevne obaveze, bez obzira da li spremaju ispit, voze auto ili čak čitaju knjigu. Da li muzika može da nam pomogne da se koncentrišemo? Ovaj tekst se neće baviti naučnim podacima o tome koju muziku i zašto treba slušati, već samo donosi par predloga muzike koju volim da koristim prilikom obavljanja radnih zadataka, kao što su pisanje tekstova. Naravno da je izbor muzike vaša lična preferenca, ali se nadam da će vam ovaj mali izbor pomoći da pronađete nešto novo. Ukoliko tragate za pravim izborom muzike možete pročitati šta je to što meni pomaže da se koncentrišem.

Važno je da muzika bude izvor neinvazivne buke i pozitivnih osećanja. Dok se naša svesna pažnja usredsređuje na zadatak koji moramo da obavimo, nesvesna pažnja ne prestaje da funkcioniše. Zato vam može zasmetati buka oko vas. Neki dan sam svatila do prevodilačke agencije i oduševio me njihov izbor muzike. Iako je bilo bučno zbog gužve, tiha muzika se glasnije čula. Bar sam ja stekla takav utisak. Izborom muzike, vi u stvari birate čime će nesvesna pažnja biti okupirana.

Noisli

Noisli

Prva stranica koju vam preporučujem iz ličnog iskustva je Noisli. Sajt na kojem možete pronaći različite zvukove od zvuka kiše, reke, morskih talasa do užurbanog kafića. Jednostavan i besplatan za korišćenje, Nosili može i za vas postati svakodnevna destinacija i izbor za radno okruženje. Jednostavno, napravite izbor zvukova koji vam odgovaraju i krenite u radne pobede. Pre nego što sam počela da koristim Noisli bila sam ubeđena da mi najviše odgovara zvuk ptičica u šumi, a onda sam se našla u čudu kada sam isprobala ikonicu sa kafom tj. bučnog kafića. Da vas ne uplašim, nije bučan, samo se čuje više glasova i lupkanje šoljica. I potpuno neverovatno, deluje produktivno na moj um. Isprobajte kombinacije i pronađite šta vama najviše odgovara.

Ludovico Einaudi

Ludovico Einaudi

Sledeći predlog je jedan YouTube kanal i izvođač Ludovico Einaudi. Italijanski pijanista i kompozitor, koji je poznati koncertni izvođač i autor filmske muzike. Najjednostavniji opis je da je ovo predivna muzika bez reči, klavir i opuštajuće dejstvo na vaš um. Zvuk klavira koji mnogi opisuju kao jedinstveno iskustvo i umetnik čiji rad se može opisati kao maestralan. Na vama je da poslušate, barem prvu melodiju i zaključite da li je više od 6 miliona pregleda ovog YouTube kanala bilo sa pravim razlogom. Izabrala sam za vas ovu dužu verziju gde se nalazi njegov album pod nazivom “Una mattina” koju možete preslušati. Ali ako ukucate ime Ludovico Einaudi, možete pronaći i jedinstvene melodije čije trajanje je oko 5 minuta. Ako vam se dopadne muzika, možda ćete poželeti da prisustvujete i koncertu. zato ću ovde ostaviti i link ka sajtu Ludovica Einaudia, na kojem imate sve podatke o autoru i njegovim sledećim poslovnim koracima. I, da vas “upozorim” da postoji mogućnost da će vam se prva melodija sa albuma Una mattina toliko svideti da će se vrteti na repeat.

Mindful Music

Mindful music

U tom mnoštvu kanala na YouTubu kako pronaći muziku koja će vam pomoći da se koncentrišete? (pokušala sam da pronađem i na Soundcloudu nešto slično, ali bezuspešno) Ovaj kanal se zove Mindful Vibes, a meni se najviše svideo Jazz Hop Mix. Link ka tom, ali i drugim kombinovanim melodijama, može vam poslužiti da muzikom umirite um. Recimo, da je ukratko opis – dobro iskombinovana jazz muzika uz prijatne ritmove. Ovo je samo jedan od kanala koje volim da poslušam, neke pronađem jednostavnom pretragom uz reči “relaxing music” ili “relaxing sound”. Možda ćete tako pronaći nešto što će vam se više svideti.

Šta vi mislite o ovim predlozima? Znate li za neke sajtove ili besplatne YouTube/SoundCloud kanale sa muzikom koja umiruje?

Ovaj članak je prvi put objavljen na jelenamilosevic.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.