Da li rad od kuće spada u kućne poslove?

0

Šta spada u vaše svakodnevne poslove? Činjenica je da su kućni poslovi sastavni deo svakodnevnih aktivnosti žena, bile one zaposlene ili ne. Ipak, zaposlene žene obavljaju i druge poslove, sem onih po kući, odlaze na posao, primaju platu i dan im je ispunjeniji. Šta je sa ženama koje provode vreme u kući? 

Kad rad u kući postane rutina, rad od kuće postaje potreba. Pre teksta “Vodič za rad od kuće – gde pronaći posao i kako zaraditi novac”, pogledajmo zašto je rad od kuće značajan i kako utiče na ženu i njeno doživljavanje sebe. Ispričaću vam priču o Dari i Mari, sestrama bliznakinjama koje žive i rade u istoj kući, ali na različitim adresama.

Rad u kući – Darooo, gde su mi čarape?

Glas njenog supruga Raleta prolama se iz kupatila. Dara ostavlja sudoperu i odlazi u spavaću sobu. Čarape, veš, peškir… Sakuplja stvari koje će Rale svakako tražiti od nje. U braku su već deset godina, a on i dalje ne zna gde Dara odlaže njegove stvari. Bar da je promenila mesto, pa da ga razumemo. Dok izlazi iz spavaće sobe, gleda ka njegovoj strani kreveta. Čarape od juče joj “bodu” oči. Zna bar gde je korpa za prljav veš. Cokće u sebi, već pomalo ljuta na sebe, a i na Raleta.

“Darooo” – opet. “Idem čoveče, polako” – odgovara nervozno, dok prolazi kroz minsko polje od dečijih igračaka, koje su razbacane duž celog hodnika. Opet su ostavili nered za sobom i otišli na spavanje. “Izvoli i sledeći put uzmi svoje stvari kad kreneš na tuširanje. Malo idem za decom, još i za tobom”, odbrusi mu Dara. “Ali Daro, ti ionako nemaš drugih obaveza. Šta bi radila dok sam ja na poslu, a deca u školi? Ovako imaš čime da se razonodiš”.

Dakle, Darino celodnevno rintanje niko ne ceni. To što ih svakog dana čekaju spreman ručak, čist veš, oribano kupatilo, usisani tepisi- to je za njega ništa. Još se buni svaki put kad prave spisak za kupovinu. Te je l’ to mora, a mora li baš sad, a zna li ona koliko on radi i koliko zaradi. I čuvena rečenica “naravno da te briga, kad ne znaš koliko je teško zaraditi platu”. Dara zaista ne zna koliko je teško zaraditi novac. Ni da li je uopšte tako. Ona obavlja kućne poslove otkad zna za sebe. Drži se toga da muž zarađuje, a žena radi u kući. Srećna je jer je domaćica. Ili bar tvrdi da je srećna.

U njenom životu nema turbulencija. Ima ustaljen raspored obaveza, od jutra do večeri. Ujutru prati Raleta na posao i decu u školu. Zatim sledi nabavka namirnica i izbacivanje smeća. Potom odlaže posuđe koje je mašina za sudove prethodnog dana oprala. Priprema sastojke za ručak, planira šta će spremati za večeru. Deca obožavaju slatkiše, a ona više voli da jedu domaće kolače, pa će ih sama umesiti. Mašina za veš pišti, završila je sa pranjem. Dok se ručak krčka, Dara širi veš na terasi. Potom briše prašinu, usisava.

Ručak je skoro gotov, deca stižu iz škole. Smišlja šta mogu da pojedu za užinu, dok Rale stigne s posla, pa da ručaju zajedno. Posle užine, radi domaći zadatak sa decom. Dok jedan piše slova, drugi računa koliko bombona imaju Sima i Sara zajedno. Čuje se Raletov auto. Deca sklanjaju sveske i knjige, Dara postavlja ručak.

Nakon ručka, Rale odmara a deca završavaju domaće zadatke. Dara sklanja posuđe i mesi kolače, dok se večera krčka u rerni. Sakuplja veš koji je raširila jutros. Rale ustaje, deca su završila zadatke. Svi traže slatkiše, koji su već spremni. Nakon što pojedu pola tepsije kolača, deca se igraju, a Rale gleda televiziju. Dara rasprema tanjire od kolača i završava večeru. U međuvremenu kontroliše domaće zadatke, uči pesmicu sa decom, eventualno crta i boji radove iz likovnog.

Vreme je za večeru. Kad su svi siti i spremni za spavanje, Dara ponovo sklanja tanjire od večere, stavlja ih u mašinu za sudove i aktivira program za pranje. Sprema garderobu deci za školu i Raletu za posao. Pegla veš koji se sušio danas. Čisti kupatilo nakon što su završili sa kupanjem.Sakuplja prljav veš i stavlja u mašinu kako bi je ujutru samo uključila. Ostatke od ručka i večere stavlja u frižider. Pokušava da gleda reprizu serije na internetu, ali je umor savladava. Dok se bori sa sobom pokušavajući da ne zaspi, sudomašina oglašava da je završila pranje. Dara se predaje, odlazi na spavanje. Sutra će se baviti time.

I tako već deset godina. Usput se smenjuju samo razredi, praznici, rođendani, dečije bolesti i virusi. Dara je duboko zagazila u rutinu. Ništa se oko nje ne dešava. I kad ode kod Mare na kafu, njene teme se znaju. Ono što živi, Dara i priča. Monotoniju razbije kupovina, kafa sa drugaricama, popodnevna šetnja. I to tek onda kad se sa Raletom dogovori da joj odobri novac. Da li je Dara zaista srećna?

Rad od kuće – Maro, je l’ završavaš ubrzo?

U drugom delu kuće živi Mara,  Darina sestra bliznakinja. Fizički, one su identične. U svemu ostalom se razlikuju.

Mara takođe provodi vreme kod kuće dok njen suprug Sale ide na posao, a deca u školu. I Mara sprema ručak i radi domaći sa decom. Ali, Mara ima i svoj posao. Radi kao virtuelni asistent, pomaže ljudima da organizuju svoj posao. I ima svoje radno vreme, svoje klijente i svoju platu. Njen raspored obaveza izgleda drugačije.

Ustaje zajedno sa decom i Saletom. Ispraća ih u školu, na posao. Ide u nabavku i sprema ručak. U međuvremenu čita mejlove i sprema materijal za posao. Svaki klijent ima drugačije zahteve i predviđene aktivnosti, pa Marine obaveze nikada nisu iste. Nekad priprema izveštaje, nekada pravi ponude, a često i komunicira sa klijentima na Skajpu. Govori podjednako dobro srpski i engleski jezik. I zarađuje gotovo isto kao Sale, nekada i više.

Kad deca dođu iz škole, organizuje pisanje domaćih zadataka. Deo završi ona, drugi deo ostavlja za Saleta, koji ubrzo dolazi s posla. Nakon ručka, Mara odlazi u svoju kućnu kancelariju i njen radni dan kreće. Za to vreme Sale rasprema tanjire od ručka, radi preostale domaće zadatke sa decom, završava spremanje večere koje je Mara započela.

Nakon što večera bude gotova, Sale nečujno dolazi do Marine kancelarije. “Maro, je l’ završavaš uskoro, večera je spremna?” Nakon što Mara završi sa svojim poslom, večeraju zajedno. Mara rasprema sto, uključuje mašine za pranje veša i sudova, dok Sale smešta decu na spavanje.Zajedno gledaju televiziju, odvajaju garderobu koju će deca i Sale obući sutra. Kupatilo je čisto, jer je Sale navikao da sređuje za decom i za sobom. Mašine pište jer su završile sa pranjem, a Mara i Sale odlaze zajedno na spavanje. Sutra je novi dan.

U čemu je razlika?

Mara je naučila svoju porodicu da poštuju njene obaveze. Iako ne odlazi na posao svaki dan, ona doprinosi kućnom budžetu time što radi od kuće. Zarađuje na internetu. Uspela je da uskladi porodicu i posao. Ona je majka, supruga, domaćica ali i poslovna žena. Njena porodica zna da ona ima radno vreme i poslovne obaveze. Zato joj pomažu u obavljanju kućnih poslova. Na kraju meseca, Mara prima platu kao i Sale, što znatno doprinosi njihovom boljem životnom standardu.

Mara može sebi priuštiti da ne skuva ručak kada ima više obaveza nego obično. Može da ode sa porodicom u restoran na ručak, a može i da kupi već pripremljenu hranu. I da joj to niko ne prebaci. Oseća se korisnom i uspešnom ženom. Vrlo je organizovana i to je prenela na svoju porodicu. Stvar je vrlo jednostavna, kada vi poštujete sebe i svoje vreme, poštovaće ga i drugi. Zato je Mara zadovoljna sobom i njen život nije rutina.

Sa druge strane, Dara je svoje vreme podredila porodici. Svoje potrebe je davno zanemarila. Postavila se tako da se od nje očekuje da bude uvek dostupna svima. Sve kućne poslove je preuzela na sebe i nema vremena da se bavi drugim stvarima. Njena porodica zna da će ona uraditi sve da bi zadovoljila njihove potrebe. S obzirom da drugih obaveza nema, ne nalaze za shodno da joj pomognu u obavljanju tih poslova. Ona je samo “žena u kući”Nema posao, ne posvećuje vreme sebi. Živi po ustaljenom ritmu između zidova svog stana. Da li je zaista zadovoljna?

Koja je zadovoljnija?

Mara i Dara piju kafu dok su ostali van kuće. Mara čavrlja o klijentu koji je juče kontaktirao, dok Dara besomučno traži nešto po kuvaru.

“Daro, ajde mi reci šta tražiš po tom kuvaru? Otkad sam došla prevrćeš po tim stranicama”, pokušava Mara da dopre do svoje sestre. Nekad je znala o čemu razmišlja čim se pogledaju, sada se Dara trudi da im se pogledi ne sretnu.

“Ma ništa, ja to onako, setila se nekih kolača pa rekoh da…” pokušava Dara da zvuči kao i obično. Ali preko puta je njena bliznakinja, njena druga polovina, zna je kako diše.

“Ženo, prestani da lažeš! Prestani da lažeš sebe, mene odavno ne možeš. Da li ti misliš da ja ne vidim koliko si bezvoljna, beživotna? Život ti se sveo na kuhinju i kupatilo, povremene šetnje i bespotrebne kupovine. Glavni hobi su ti silikonske mušeme za trpezarijski sto. Birala si takav život i ja to podržavam, iako se ne slažem sa tim. Ali zar mora baš tako? Da li znaš koliko stvari možeš da radiš, a da i dalje budeš Dara domaćica? Da li znaš kolika je moć hobija, kako hobi može da bude tvoj sistem za spasavanje? Imaš li ti uopšte neki sistem kojim pomažeš sebi ili ti to nije potrebno? Da li imaš sat vremena u toku dana, koje posvetiš sebi i znaš li koliko to znači svakoj ženi, bila ona domaćica ili pilot? Razmisli o ovome i budi iskrena kad sledeći put pijemo kafu. Ne moraš da budeš iskrena prema meni, budi iskrena prema sebi.” Mara je rekla šta joj je bilo na duši i ostavila Daru samu sa sobom. Ipak je najteže biti iskren prema sebi.

Ako Daru brine kako bi Rale prihvatio promene u njenom životu koje bi uticale na celu porodicu, nema potrebe za tim. Verovatno kako je prihvatio i Sale, ali i milion drugih muškaraca. Ljudi vremenom naviknu na ono što im se servira. Kako vi prema sebi, tako drugi prema vama. Nepisano pravilo.

Dok Daru uvek možete pronaći u kući, na toj i toj adresi, sa Marom to nije slučaj. Iako adresu stanovanja deli sa Darom, Marina adresa poslovanja se razlikuje. Maru ćete lakše pronaći na adresi www.maraasistent.com jer ona više vremena tamo provodi.

Ko biste vi radije bili, Dara ili Mara?

Ovaj članak je prvi put objavljen na jelenamilosevic.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.