Da li je karijera starija od posla?

0

Ili kokoška od jajeta? Postoji li jasna granica među njima, neka bitna razlika? Nisam čula da je neko pomenuo. Uglavnom se govori o sličnosti. Da li su zaista toliko slični? Hajde da vidimo kroz priču o kokoški i jajetu! Zamislite da je kokoška karijera, a jaje posao.

Jedi jaje što ga koka daje

Jednostavno rečeno, jaje je plata. Zamislite da kokoška ne nosi jaja, već metalne novčiće. Na kraju svakog meseca, gnezdo puno novčića. Posao donosi novac, to je njegova glavna karakteristika. Kokoška nema način da zaradi novac. Ona nosi jaje, koje zaradjuje platu.

Prva bitna razlika: Svrha posla je materijalno dobro, plata na kraju meseca. Karijera ima duhovno dobro, lakše probijanje kroz život.

Jaje je kvarljiva roba

Dakle, ima kratak vek i služi da donese novac. Tokom života, kokoška stalno dodaje jaja. Na kraju njenog reproduktivnog veka, bude i vise hiljada jajeta. Koliko njih ste sačuvali? Nekoliko najsvežijih, verovatno. Ostale ste pretvorili u hranu ili novac. Kokoška je i dalje tu.

Druga bitna razlika: Jaje je kratkoročnog karaktera. Karijera je dugoročna jer stalno radimo na njoj, planira pravimo strategije, postavljamo ciljeve.

2 komada za 10 dinara

Jaje je direktni i krajnji rezultat gajenja kokoške. Kao takvo, podložno je spoljnim uticajima. Jaje ne može da bira svoju vrednost. Odnos ponude i potražnje diktira cenu, a one su vrlo varljive. To zapravo znači da će kokoška traziti drugi način privređivanja. Jaje se ne može prodati samo.Treća bitna  razlika : Posao je direktni proizvod karijere.

Tvrdo kuvano jaje, meko kuvano jaje, kajgana

Jaje zadovoljava potrebe celog domaćinstva, što uslovljava namenu i svrhu jajeta. Na njegovu sudbinu utiču svi članovi domaćistva. O kokoški odlučuje vlasnik, koristi je prema svojim potrebama, a njenim mogućnostima.

Četvrta bitna razlika : Posao je mnogo uži pojam od karijere, zavistan od drugih. Svaka firma ima pravilnik sa detaljnim opisom posla. Tu se definišu  radni zadaci i obaveze koje zaposleni mora da ispuni. Karijeru određujemo sami, uzimajući u obzir lične potrebe i potrebe firme. Obuhvata sve poslove koje smo radili u zivotu.

Kad jaje postane pile

Prirodno je da se iz jajeta izlegne pile, koje će prerasti u kokošku. Najpre će pratiti trendove. Prvo će misliti da je kinder jaje. Onda će postati Tviti, najpopularnije pile na planeti. Potom sledi učenje, usavršavaće svoje kokodakanje i negovati perje. Učenje omogućava laku promenu posla. Mislim, pile je već bila, može i ona izlegnuti piliće. Ili će napredovati do koke sa luksuznim perjem, pa promeniti vlasnika. Sve zavisi od njene volje.

Drugim rečima, ako želite da pretvorite posao u karijeru, spremite se za mukotrpan rad. Praćenje trendova znači da držite korak sa vremenom. Nemojte mehanički da obavljate posao. Niste vojnik kome je nacrtana putanja od tačke A do tačke B.

Zato verujem u celoživotno učenje. Diploma formalno ima težinu, ali je  znanje moć. Koliko diploma skuplja prašinu na birou za zapošljavanje!?  Ali ima i zaposlenih ljudi, koji se školuju i rade. Diploma im je potrebna kako bi napredovali na poslu. Mnogo je važno biti i pametan i pismen!

Kad posao preraste u karijeru, promena posla je kao vraćanje na fabrička podešavanja. Ili kad udata žena ode na vikend kod majke, ako je verovati muškim konstatacijama. Česte promene poslova i poslodavaca postaju trend.

Ranije su ljudi čitav radni vek provodili u jednoj firmi, dve najviše. Rekla bih da je reč o posledici nestabilnog sistema u zemlji. Kojeg tačno, ne mogu da odlučim. Svaki čas je neka firma pred bankrotom. Ili pred dodavanjem delatnosti. Danas je servis mobilnih telefona, a sutra se bavi prodajom istih.

Želite da napredujete, ali poslodavac nema sluha za vas. Preko noći se naviknete na novog poslodavca i na bolje uslove rada. To je sada u trendu.

Karijera nema veze sa položajem na poslu, niti je privilegija odabranih. Dostupna je svima. Karijera se planira i razvija. Njome se upravlja. I to ne ide svakom od ruke.

Karijera je dinamična, trpi podrhtavanja, uspone i padove.

Karijeru čine poslovni i društveni život, interesovanja, volontiranje, slobodno vreme i porodične aktivnosti. Sve što donosi znanje i iskustvo, deo je karijere..

U razvoj karijere se ulaže godinama, dok se posao nauči za mesec dana.

Zato se posao radi, a karijera gradi!

Da li vam se svideo tekst?

 

Ovaj članak je prvi put objavljen na jelenamilosevic.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.