Biblioteka Biznis – top 5 knjiga koje preporučujem

0

Koje knjige najčešće preporučujete drugima? Da li imate omiljeni žanr ili je vaš izbor šarolik? Moj izbor knjiga u poslednje dve godine, a naročito od februara tekuće godine, je jednoličan u smislu žanra, a vrlo raznolik u smislu sadržaja. Knjige o uspehu poznatih svetskih preduzetnika, marketinških stručnjaka i motivacionih govornika, potpuno su me opčinile. Mnogo sam naučila čitajući biznis knjige, kako o poslu, tako i o sebi.

Na društvenim mrežama često delim fotografije na kojima su knjige, a i moje objave uglavnom sadrže citate, metode  ili pojedine delove iz knjiga. Zato me minimum dvaput dnevno neko pita za preporuku knjiga iz objasti marketinga, preduzetništva. Otud ideja da ovaj mini projekat nazovem Biblioteka Biznis, ali i da podelim neke naslove koji su vrlo kvalitetni i vredni pažnje.

Biznis knjige ne spadaju u one knjige koje se čitaju jednom u životu i u jednom dahu. To su knjige kojima se stalno vraćamo jer su u njima opisane razne faze preduzetništva i posla, problemi, rešenja, kreativni načini i ideje. Sveska i olovka su vrlo poželjne dok čitate biznis knjigu jer ima mnogo stvari koje treba zabeležiti. Verujte mi, koristićete ih često. Ja imam planer u kome beležim sve što mi se dopalo u nekoj knjizi i što mi ubuduće može biti korisno.

U tekstu ću navesti 10 knjiga o uspehu koje su odlične za one koji se polako upuštaju u svet preduzetništva. To su zapravo knjige koje preporučujem svim početnicima, kao što đaci prvaci koriste bukvar i čitanku u školi. Biće još tekstova jer ima mnogo knjiga koje bih volela da pomenem, a ovo su one najosnovnije. Lako se čitaju, a vrlo moćno deluju.

Top 5 knjiga koje svima preporučujem

Trudila sam se da knjige budu različite i da pomažu na putu do uspeha delajući na drugačijim poljima. Dotakla sam se preduzetništva, marketinga, kreativnosti, jedinstvenosti, navika, psihologije, odnosa sa ljudima, primera iz realnog života… Pošto ne mogu da izdvojim nijednu knjigu koju bih stavila na prvo mesto, poređaću ih po azbučnom redu.

1. #AskGaryVee je izuzetno delo veoma uspešnog preduzetnika Gerija Vajnerčuka. Kako jedan preduzetnik vidi liderstvo, društvene mreže i samosvest? Pogled iz prvog reda i svoja zapažanja prenosi nam sam preduzetnik kroz svoje vrlo oštro pero. Knjiga je zapravo pisana verzija istoimenog showa sa Gerijevog You Tube kanalu koji je bio neverovatno popularan i gde su posetioci, čitava jedna armija, postavljali razna pitanja. Geri je sva pitanja i odgovore zapisao i tako je nastala ova izuzetna knjiga – riznica znanja.

Puna je korisnih i zanimljivih informacija, brzog je ritma i nikako je ne bih preporučila ljudima koji nisu čvrsto rešili da primene većinu onoga što će pročitati. Geri je surovo iskren, realan i vrlo direktan, pa samim tim knjiga nije za one koji traže tapšanje po leđima. Sam Geri kaže “Preduzetništvo je teška rabota i nije za svakoga”. Potpisujem, iz iskustva. Ili grizeš, ili se grizeš.

Izdvojiću savet koji i sama primenjujem i život mi je mnogo lakši: “Nemojte se baviti stvarima koje ne možete da kontrolišete. Svoju energiju usmerite da posao odradite najbolje što umete i dajte svoj maksimum.”

2. “Velika čarolija” je remek-delo Elizabete Gilbert, a za mene je otkriće godine. Neću sada pisati o njoj jer želim da joj se detaljno posvetim u ovom mesecu čarolije, i to poslednjeg vikenda. Na kraju teksta ću detaljnije objasniti svoj projekat i planove.

3. “Kako zadobiti prijatelje i uticati na ljude” je zapravo sveobuhvatni i originalni vodič čiji je autor Dejl Karnegi. Nudi preko 20 načina koji će vam pomoći da se svidite ljudima, da utičete na ljude da razmišljaju kao vi i da promenite ljude, a da ih ne uvredite. Na raspolaganju su magičnih principa za poboljšanje odnosa sa drugim ljudima. Usvojila sam nekoliko i tvrdim da deluju. Kada naučite kako da se pravilno postavite i ponašate u određenim situacijama, sreći nema kraja. Principi su odlični za mirno rešavanje problema, mudre razgovore i vešto izbegavanje konflikata. Ima nekih principa sa kojima se ne slažem i to je u redu. Zamislite da se svi slažemo u čak 30 stavki i da se ponašamo po istom modelu? Neprirodno, složićete se sa mnom. Ali zato ima principa koje redovno primenjujem, a ovo mi je omiljeni:

– “Probudite u drugima želju za delovanjem”. Umesto razmišljanja kako da nešto dobijete, prodate, razmislite kako možete da pomognete nekom, da ga pokrenete da ipak učini to što želite, ali da to bude na obostrano zadovoljstvo.

4. “Mit o preduzetništvu” Majkla Gerbera je knjiga koju bi trebalo da pročita svako ko razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa, bez izuzetaka. Njoj ću se posebno posvetiti u januaru, mesecu u kom najviše volim da započinjem nove projekte.

5. “Pojedi tu žabu” Brajana Trejsija je jedna od onih knjiga koje držim na polici iznad radnog stola. Većina nas se povremeno ili stalno suočava sa odlaganjem nekih obaveza, zadataka… I to je u redu. Nedostatak motivacije je vrlo redovna pojava i ne poznajem nijednu osobu koja se nije susrela sa tim. Brajan Trejsi u svojoj knjizi nudi 21 način da pobeedite odlaganje. Provereno tvrdim da njegove tehnike “rade” i da veći deo knjige znam napamet. Eto koliko često se ja suočavam sa odlaganjem, naučila sam knjigu napamet.

Mogla bih da nabrojim još 55 knjiga, ali smatram da je ovih pet sasvim dovoljno za početak. Istovremeno bih volela da najavim svoj projekat Biblioteka Biznis, kome ću se posebno posvetiti u 2019. godini.

Suština ovog projekta je da predstavim knjige koje obožavam i koje su mi vrlo korisne u poslu kojim se bavim, a koje mogu umnogome pomoći i drugima koji sanjaju o sopstvenom biznisu. Jednom mesečno ću raditi prikaz knjige koja je za mene bila najkorisnija, a u međuvremenu biće tekstova sa knjigama koje preporučujem i koje sam čitala više od dvaput. Takođe, u planu je i zatvorena Facebook grupa za ljubitelje ovog žanra, ali i za one koji žele da bolje upoznaju i shvate značaj biznis knjiga.

Većina ovih knjiga je na engleskom jeziku, ali ću se truditi da pišem o knjigama koje su prevedene i na srpski jezik. Ipak, kako biste čitali neke od ovih knjiga na engleskom, ne treba da budete pofesor ili  sudski tumač za engleski jezik. Vežbajte, čitajte, koristite rečnik i vremenom ćete čitati knjige sa lakoćom.

Radujem se Novoj godini, posebno se radujem novim projektima i druženju sa vama! Ukoliko imate predloge za moj novi projekat, bilo u vidu knjiga koje biste vi preporučili ili o kojima biste voleli da čitate, volela bih da podelite sa mnom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.