Da li se preduzetnik rađa ili postaje?

0

Ko su preduzetnici? Da li su to ljudi koji imaju neke supermoći? Ili se bave magijom pa im sve ide od ruke? Toliko puta sam čula rečenice “ma on je rođen da bude preduzetnik” ili “blago njemu, on je preduzetnik – gazda”.

Da li je to zaista tako?

Pre nego što vas povedem u svet preduzetništva i objavim tekst koji je u pripremi “Vodič kroz preduzetništvo – survivor Srbija”, da pogledamo ko su preduzetnici i kako su došli na ideju da se bave preduzetništvom.

Kako se rađa ideja o preduzetništvu?

Ljudi postaju preduzetnici iz različitih razloga. Znam preduzetnike koji su se odlučili na taj korak jer nisu mogli da nađu stalno zaposlenje. Ima i onih koji ne trpe autoritet i ograničavanje. Neki su toliko dobro naučili određeni posao radeći za druge pa su to znanje i iskustvo iskoristili da započnu sopstveni posao. Neke ljude splet okolnosti odvede u svet preduzetništva. Ima i onih koji naslede porodične firme i nastave da se bave tim poslom. Neki imaju specifičan talenat ili hobi, koje pretvore u posao.

Ko su preduzetnici?

Preduzetnici su ljudi čije radno vreme nije od 9 do 17h. Nemaju jasno definisane radne obaveze i zadatke. Nemaju ni obezbeđenu i određenu platu na kraju meseca. Ne planiraju godišnji odmor mesecima unapred. Ne prisustvuju uvek na porodičnim i prazničnim okupljanjima. Često imaju više obaveza nego što su planirali, a ono što je neplanirano isksne u sekundi. Rade više nego što su zamišljali, a zarađuju manje nego što bi hteli.

Ali zato imaju slobodu u svemu. Sami odlučuju o svom poslu, o izboru radnika, o načinu i pravilima poslovanja. Mogu da rade kad im se radi i da ne rade kad to ne žele. Sami ubiru plodove svog rada i snose posledice svojih odluka. Zato je nemoguće čuti od preduzetnika da juče nije otvorio svoju radnju samo zato što mu se nije radilo.

Jedini preduzetnik koji se rađa je onaj koji nasledi porodičnu firmu i nastavi da obavlja posao. I to mu ne garantuje uspeh u budućnosti. Da bi poslovanje imalo uspeha, preduzetnik mora biti uspešan. A uspešan preduzetnik mora da poseduje određene veštine, među kojima ima urođenih, ali većinu čine stečene.

Ideja o poslu

Najpre je potrebna ideja – šta je to čime preduzetnik želi da se bavi. Ovo je stadijum donošenja bitne odluke od koje zavisi poslovanje ubuduće. Svako od nas ima neka interesovanja ili određene sklonosti, od kojih zavisi izbor zanimanja u obrazovanju. Neko voli poljoprivrednu proizvodnju. Drugog privlači trgovina, treći obožava da kuva pa se odlučuje za ugostiteljstvo. Ima ljudi koji poseduju talenat pa se on kasnije nadograđuje i usavršava. Načina je mnogo, a pravi je onaj u kojem uživate. Nijedan posao ne donosi uspeh kao bavljenje poslom koji obožavate i koji dobro poznajete. Znanje je moć, sećate se?

Kada znate koji je vaš posao iz snova, čime biste voleli da se bavite, sledeće što je potrebno su hrabrost i odlučnost. Hrabrost da se uhvatite u koštac sa svim rizicima i izazovima koje preduzetništvo nosi sa sobom. Odlučnost da uspete u svom poslu, ma koliko truda i zalaganja trebalo.

Biznis plan

Pre nego što se upustite u avanturu, poželjno je da napravite plan i nekoliko početnih koraka. Za početak, odredite svoju ciljnu grupu: ko su ljudi koji će kupovati vaše proiizvode? Zamislite prosečnog potrošača u Srbiji: da li su njemu potrebni vaši proizvodi? Ili ćete se okrenuti specifičnim grupama ljudi, pa ćete težiti da zadovoljite njihove potrebe?

Zatim napravite detaljan plan. Krenite od početne ideje i završite sa glavnim ciljem vašeg poslovanja. Plan će vam dati jasne smernice, kako po pitanju finansijskih ulaganja, tako kada je reč o redosledu koraka koji vas očekuju i koje bi trebalo preduzeti. Na kraju, proverite konkurenciju. Istražite čime se bavi vaša konkurencija, koji su proizvodi najzastupljeniji, koje su njihove karakteristike, cene… Tako ćete unaprediti kvalitet svojih proizvoda ili pronaći ono što nedostaje na tržištu, po čemu ćete vi biti prepoznatljivi.

Motivacija

Nijedan početak nije lak i ako ste mislili da je samo donošenje odluke “želim da budem preduzetnik” dovoljno, razmislite ponovo. Na početku vas čeka mnogo izazova i rizika. Upamtite, nema garancija da ćete uspeti. Ono što svakog preduzetnika plaši i zbog čega teško donosi odluku o započinjanju samostalnog poslovanja je upravo strah od neuspeha.

Neizvesnost je osnovna karakteristika preduzetništva. Zato je odlučnost osnovna osobina preduzetnika. Uspeh vašeg posla zavisi isključivo od vas i vaše motivacije da uspete.

Uzmimo kao primer kuvara kome je kulinarstvo posao iz snova. Uspeh restorana neće izostati ako se posveti kvalitetu i raznovrsnosti ponude. Dobra hrana i bogata ponuda biće primamljive gostima, pa ni uspeh restorana neće izostati.

Ali kako da otvorim restoran bez početnok kapitala?

Druga prepreka ka započinjanju sopstvenog posla je početni kapital. Činjenica je da ga retko ko ima, a otvaranje restorana zahteva ogromna ulaganja. Jedna od alternativa je start up, o čemu će biti mnogo više reči u samom vodiču kroz preduzetništvo.

Ono što takođe kuvar može uraditi je iznajmljivanje restoranja sa inventarom. Uvek ima onih koji se nisu snašli u poslu iz različitih razloga. Ili zašto to odmah mora da bude restoran?

Brza hrana je odlična osnova za početak. Opremanje objekta za prodaju brze hrane je jeftinije, a i kirije za iznajmljivanje su pristupačnije. Iako ga prostor može ograničavati u izboru jela koje bi pripremao, za dobrog kuvara ovo predstavlja izazov.

Drugim rečima, potražite načine za započinjanje svog posla koji će biti dobra osnova, ali sa minimalnim ulaganjima. Možda je kuvaru potrebna samo skara i zakupljena javna površina? Poenta je u tome da počnete što pre. Koncentrišite se na načine koji će vam donositi novac i istovremeno pomagati da vaš brend stigne do što više ljudi. Trebaće vam za kasnije.

Podignite kvalitet sendvića na viši nivo, iskoristite svoje znanje i maštu. Ponudite nešto novo, postanite prepoznatljivi po nečemu. Da li će to biti sendvič sa sardinom ili vegeterijanska pljeskavica? Ideja je mnogo, a izbor je na kuvaru. Ovo sam već pomenula: trebalo bi istražiti konkurenciju, pogledati njihovu ponudu i biti drugačiji.

Kuvar iz našeg primera je sve uradio kako treba, ali ispred njegove radnje nema gužve ni čekanja u redovima. Šta je sledeće?

Da biste povećali svoju prodaju, potrebno je da ljudi čuju za vas. Da li ćete štampati flajere, nuditi sendviče po promotivnim cenama ili ćete napraviti sajt na internetu, zavisi od vas. U svakom slučaju, ako nešto nije na internetu, kao da ne postoji. Sajt je dobar početak. Iskoristite pogodnosti društvenih mreža za širenje svog poslovanja. Slikajte svoje najbolje sendviče i objavite na internetu. Istaknite promotivne cene. Otkrijte neki tajni sastojak koji vaše sendviče čini tako ukusnim. Snimite video u kome pripremate sendvič. Ideja je zaista mnogo, izbor je opet na vama. Poenta je u dobrom marketingu.

Imate odličnu hranu, dobar sajt, ali rezultati i dalje izostaju?

Ovo je trenutak da pokažete upornost i istrajnost. Ljudima je potrebno vreme da steknu poverenje u vaš brend. Potrebno je od tri do šest meseci da bi vaš posao krenuo uzlaznom putanjom. Niko se nije rodio načitan, niti kao profesionalni fudbaler. Svaki uspeh zahteva vreme i istrajnost. Nemojte očajavati i ne gubite nadu. Upamtite, kvalitet je uvek na ceni, ali ga treba prepoznati.

Glavni cilj

Posao vam je konačno krenuo, česti su redovi ispred vaše radnje.I kada budete razvili svoj posao, znajte da kvalitet morate zadržati, bez obzira na to koliko imate razvijen posao. Setite se šta vas je dovelo do uspeha: kvalitet i autentičnost. To su osobine koje vaš posao mora da zadrži, ukoliko planirate dugoročno bavljenje preduzetništvom. Budete li počeli da štedite na pripremi hrane, izgubićete kupce. Ukoliko vaša hrana bude ličila na hranu iz svih ostalih radnji, ljudi će prestati da dolaze kod vas. Zašto bi dolazili baš u vašu radnju, ako to isto mogu da kupe u svakoj drugoj radnji brze hrane? Razmislite koji su vaši dugoročni ciljevi i tako se i ophodite prema poslu. Sada možete početi sa prikupljanjem kapitala za svoj restoran, što je bio cilj od samog početka, zar ne?

Da li se preduzetnik rađa ili postaje?

Uspešan preduzetnik se postaje. Da bi uspeo u svom poslu, preduzetnik mora da bude hrabar, odučan, autentičan, kreativan, uporan, istrajan, dosledan. Naravno, ovo su samo neke od veština koje su potrebne. Kako se posao bude širio, tako će se širiti i lepeza veština koje se vremenom stiču. Za početak je ovo sasvim dovoljno.

Na početku, vi ste kuvar, radnik koji nabavlja i prodaje, čistač i higijeničar, stručnjak za marketing i društvene mreže. Vaše radno vreme je puno radno vreme baše radnje, jer nemate zamenu. Ne znate kolika će biti vaša zarada, ni da li će je biti. Kasnije sve dolazi na svoje. Sa širenjem i napredovanjem vašeg posla menjaju se sistem poslovanja i način i vreme vašeg angažovanja. Ja volim da kažem “iz realizacije u organizaciju”. Ili od nekoga ko obavlja poslove, do onoga ko poslove organizuje. Počeli ste sa brzom hranom i kroz nekoliko godina otvorili ekskluzivni restoran. Radili ste naporno, nekad i po 20 sati dnevno. Kada posao stavite na noge, možda ćete manje raditi, ali on i dalje zahteva puno angažovanje.

Često i najrazvijeniji poslovi zahtevaju prisustvo preduzetnika, makar se radilo samo o nadgledanju. Jednostavno, niko ne može brinuti o vašem poslu kao vi, niti ga poznavati kao što ga vi poznajete. Setite se ko je prešao put od objekta brze hrane do luksuznog restorana i ko je u sve to uložio sebe i nikada, ali nikada nemojte dopustiti da drugi vode vaš posao. Jer, drugi ljudi će na restoran uvek gledati kao na posao, pošto ih nije koštao. Zato su vlasnici najbolji menadžeri svog posla. Niko ga ne može bolje predstavljati od vas. Zato ćete i dalje raditi po 20 sati dnevno, ali ne na pripremi hrane, već na promociji restorana i kontrolisanju kvaliteta usluge i hrane. I stalno ćete morati da učite.

Bilo je meseci kada ste jedva pokrivali troškove objekta brze hrane, dok ste razvijali svoj brend. Kako se posao razvijao, rasli su i prihodi. I kada ste mogli da priuštite radnike, nastavili ste da radite sami. Zašto? Jer je vaš cilj bio restoran. Razvijali ste prodaju sendviča, gradili svoj brend i istovremeno stvarali početni kapital za posao iz snova. Zato kao vlasnik ekskluzivnog restorana sebi možete priuštiti zapošljavanje mnogo radnika, ali i druge privilegije. Luksuzni enterijer, bazen u sklopu restorana ili svečana sala za proslave samo su neke od mogućnosti koje doprinose širenju i razvijanju posla. Štednja i racionalno trošenje resursa su vrlo bitni za svakog preduzetnika.

Ako imate ideju, motivisani ste i želite da uspete, imate jasno postavljene ciljeve i znate šta tačno hoćete da postignete, preduzetništvo je vaša odskočna daska. Bilo da se radi o poslu za koji ste školovani ili o poslu za koji ste talentovani. Veštine su neophodne svakom preduzetniku.

Imate hobi koji obožavate i dobri ste u tome? Možda je to pisanje, slikanje ili neki ručni rad? Kako bi bilo da započnete sopstveni posao, da prodajete svoje radove ili da pišete za poznate brendove? Možda da prodajete svoje fotografije na internetu?

Posedujete talenat za muziku? Možda da napravite svoj bend, a kasnije i svoju školicu pevanja ili sviranja?

Ekonomista ste po struci, ali ne možete da nađete posao? Možda je knjigovodstvena agencija rešenje za vas?

Volite da se bavite prodajom? prodaja mobilnih telefonaOvo je najšire polje jer bukvalno možete prodavati na internetu sve, od igle do lokomotive. Možete prodavati i u offline svetu, recimo u popularnom tržnom centru.

Preduzetništvo je pogodan teren za sve, pitanje je koliko zaista želite da uspete? Ukoliko imate ideju, motiv, plan i jasno definisane ciljeve, dobrodošli u svet preduzetništva!

Uskoro vas očekuje vodič kroz preduzetništvo, pratite me!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.