Pretvarači napona: dočekajte jesen bez straha od restrikcija!

0

Pretvarači napona ili invertor pretvarači su strujna kola koja jednosmernu struju pretvaraju u naizmeničnu, dok napon osnovno pretvaraju iz 12 u 220V.  Pored invertora postoji i druga vrsta pretvarača napona koja je ređe u upotebi na našim prostorima: to su konvertori koji vrše suprotnu funkciju – pretvaraju napon iz naizmenične u jednosmernu struju. U nastavku članka pod pojmom “pretvarači napona” podrazumevaćemo invertore.

Kako biste u potpunosti shvatili objašnjenje namene pretvarača napona pojasnićemo vam osnovne pojmove koje koristimo u ovom članku. Električni napon je merna jedinica koja ukazuje na razliku električnih potencijala između dve tačke odnosno ukupnog delovanja električnog polja. Izražava se u voltima, zbog čega ćete čuti naizmenično korišćenje naziva napon i voltaža. 

Dakle pretvarač napona može promeniti voltažu i način protoka jednosmerne u naizmeničnu električnu energiju, odnosno klasičnu struju. Dok je jednosmerna struja  pojava protoka električnog naelektrisanja od višeg ka nižem potencijalu i nepromenljivog je smera (uvek teče u istom pravcu), naizmenična struja menja smer kretanja, a promene napona i jačine struje variraju periodično. U brojnim životnim situacijama, o kojima će biti reči u nastavku teksta, biće vam potrebno da promenite napon struje, kada će uloga invertera u potpunosti doći do izražaja.

Ne dozvolite da vas zbuni ako pretvarače napona susretnete pod nazivom DC/AC pretvarači – to je samo engleski naziv za jednosmernu (Direct) i naizmeničnu struju (Alternation Current). Invertersko kolo od 12V jednosmerne do 220V naizmenične struje je dizajnirano pomoću IC CD4047.

Namena pretvarača napona

Kao što smo spomenuli u uvodu, namena invertora je pretvaranje jednosmerne energije u njen naizmenični oblik, obično iz 12V jednosmernog oblika u 220V naizmeničnog oblika, što omogućava napajanje uređaja koji zahtevaju napon od 220V iz izvora od 12V, kao što je solarni panel ili baterija i akumulator. 

Jedan od klasičnih primera rada pretvarača napona je povezivanje u automobilu, koji kao kao izvor struje ima jednosmerni napon od 12V. Solarne elektrane takođe prozvode jednosmerni napon (odnosno skladište ga u akumulatorima) koji se zatim pomoću pretvarača napona prevodi u naizmenični oblik i „pušta“ u sistem klasičnog elektro energetskog napajanja od 220V pogodnog za sve kućne uređaje.

Jedan od praktičnih načina primene pretvarača napona možete videti u sledećem primeru:

Recimo da je vaše kućno grejanje centralno – imate kotao, bilo na pelet, drva ili bilo koji drugi vid goriva, na koji su priključeni radijatori. Ovaj sistem troši električnu energiju – iako ne znatnu količinu, ipak mu je potrebna da bi pumpa koja sprovodi vodu kroz sistem mogla nesmetano da kruži, dogreva se u kotlu i struji kroz radijatore – obezbeđuje toplotu. Ukoliko dođe do restrikcije struje, pumpa više ne bi mogla da radi, cirkulacija vode u sistemu bi se zaustavila, a grejanje bi prestalo da radi. Ne i ako imate pretvarač napona – grejanje nastavlja da radi bez prekida, iako struje nema. 

Da ne bude zabune – pretvarači struje ne skladište električnu energiju. Oni se povezuju sa akumulatorom i pretvaraju jednosmernih 12V u naizmeničnih 220V, snabdevajući vas strujom za potrebe po vašem izboru. Određeni modeli pretvarača struje imaju sistem koji automatski isključuje uređaj kada napon padne toliko da bi dalji rad oštetio akumulator, a zatim dopunjavaju akumulator kada struja dođe. Praktično ovi uređaji pretvaraju struju sa akmulatora na klasičnu struju i obrnuto. Ovo je samo jedan od razloga zašto su pretvarači struje odlična investicija sa kojom treba da dočekate narednu zimu, jer su problemi sa strujom već u najavi.

Pretvarači napona su korisni u kućnoj upotrebi, a nezamenjivi su u poslovnim okruženjima, gde pretvaraju napon kako bi se koristio za rad rutera, fiskalnih kasa, sistema računara i drugih osetljivih uređaja koji ne smeju da ostanu bez električne energije.

Vrste pretvarača napona

Postoje dve glavne kategorije pretvarača napona, a to su sinusni i kvazi-sinusni:

  • Sinusni pretvarač napona na svom izlazu pruža visokokvalitetni sinusni oblik signala, što je isti oblik kao i u električnoj mreži, i time je optimalno rešenje jer ne proizvodi tzv. elektromagnetno zagađenje mreže. Njegova izvedba je tehnički zahtevna i skupa i koristi se za osetljive uređaje (medicinski uređaji, uređaji koji sadrže motore sa promenljivim brzinama) 
  • Kvazisinusni pretvarač napona na izlazu daje modifikovani sinusni oblik signala. Imajući u vidu da je ova vrsta pretvarača veoma efikasna i povoljna, dosta se često koriste i više su zastupljeni u prodaji. Generalno govoreći sa kvazi-sinusnim pretvaračima ćete biti obezbeđeni u većini slučajeva kada vam je potrebno da jednosmernu struju euroviktransformišete u naizmeničnu, ali preporuka je da se ne koriste kod osetljivih potrošača (urećaji sa jednostavnim i složenim motorima, osetljiva elektronika itd). Mogu se koristiti za grejanje, osvetljenje, rad kućnih aparata (TV, frižider, veš mašina, muzički sistemi itd), kao i u solarnim sistemima.

Kako odabrati pretvarač napona?

Kada kupujete pretvarač napona bitno je da imate jasnu viziju njegove primene – morate odabrati snagu u skladu sa primenom, jer svi uređaji koji mogu koristiti enegiju iz invertora ne koriste istu količinu energije.

Postoje invertori raznih nazivnih snaga od 300W, 600W, 1000W itd. Pored nazivne snage (izražava se u vatima, jedinica W), koju pretvarač pruža konstantno tokom upotrebe, postoji i vršna snaga (izražava se u volt-amperima, jedinica je VA), a to je snaga koju pretvarač nudi samo u kratkom intervalu vremena i bitna je za pokretanje uređaja veće snage ili ako je uključeno više uređaja istovremeno. 

Sledeća stavka na koju treba da obratite pažnju pri izboru je efikasnost, jer pretvarači napona sa većom efikasnošću vuku manje struje iz baterija. Obično se efikasnost kreće između 75% i 90%. Izbor invertora treba da bude u skladu i sa karakteristikama baterije ili akumulatora koji se koristi kao izvor energije. 

Dodatno, postoje inverteri sa jednom ili više utičnica, kao i sa USB konektorom pa treba birati u skladu sa namenom. Odvođenje toplote i hlađenje samog uređaja je bitna stavka pri izboru, u zavisnosti od toga u kakvim uslovima okoline se vrši primena. Na kraju, postojanje raznih vrsta naponske i strujne zaštite pretvarača ga čini robusnijim.

Ukoliko niste sigurni koji je pretvarač struje odgovarajući za vaše potrebe prilikom kupovine se posavetujte sa stručnim licem iz Eurovik radnje i objasnite detaljno vaše potrebe i uslove u kojima planirate da koristite dati uređaj. 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.