Voljeni ili ne?

0

Ovo pitanje ostaje da lebdi u vazduhu vekovima, decenijama, godinama…Već uveliko smo u savremenom dobu, a čini mi se, da se upravo sada po najmanje može znati-KO NAS VOLI? Onako iskreno, bez uslova, bez interesa, bez težnje da nas menja…

Mislim da odgovor na to pitanje nikada nećemo znati, bar ne u potpunosti. Sada će me mnogi demantovati u ovoj tvrdnji, ali osvrnimo se na neke stvari. Svako od nas je imao lepa i ružna iskustva u ljubavi, prijateljstvu, rodbinskim vezama…Da li su Vam se zaklinjali na večnost? Jesu, jel da? A onda vas bezočno razočarali, da ne kažem i prodali kada ste to najmanje očekivali. Ovi iskusniji će se pronaći, oni mladji, bez uvrede ali trebaće im još dzak soli da pojedu sa nekim da bi znali. Svako shodno svojim godinama.
I eto, onda, pitamo se mi tako-kako nas neko voli ako se tako poneo prema nama……. Onda tražimo razloge u sebi, prolazimo kroz sve faze dobro poznate u Psihologiji. Razočarani smo, patimo, tužni smo, onda nastupa bes, ljutnja, nervoza. Na kraju se predamo i prihvatamo situaciju. Ne dobijemo sve odgovore koje smo tražili. Shvatimo da ih nećemo dobiti.

Upravo o tome Vam pišem, ne možemo znati ko nas i koliko voli. Ono što sa sigurnošću možemo znati je da verujemo ličnom osećaju, pa makar i pogrešili.Budimo oprezni-da, ali ne tako da zaboravimo da živimo, da budemo u grču i strahu. To nikako. Nema nam druge.Skupimo petlju i uplovimo u to. Naše je damo sve od sebe u odnosu koji gradimo, a druga strana neka pokaže šta ima. To je do druge strane, ne do nas, naše je samo ovo prvo, od malopre navedeno.

Jedino što znam, onaj ko Vas voli pozvaće Vas i kada Vas povredi. Onaj ko Vas voli, vratiće se i ako ode od Vas. Onaj ko Vas voli poštovaće Vas i Vašu porodicu, prijatelje. Onaj ko Vas voli imaće razumevanja. Na nju/njega neće uspeti da utiče okolina.Uputiće Vam nasamo konstruktivnu kritiku kad vidi da idete krivim putem.Podržaće Vaš rast i razvoj.I mentalni i fizički.Inspirisaće i probuditi samo ono najbolje u Vama…Neće Vas iskoristiti ni u jednom smislu te reči. I ono najvažnije (verujte mi na reč) – znaće da se svadja sa Vama. Da, da, znaće kako da se posvadja.Zvuči čudno? Kad neko ume da se svadja sa Vama, ali da Vas ne vredja,zna da rešava konflikte i razmenjuje mišljenja, a sve u težnji da ta svadja vodi u pomirenje. Ne gura stvari pod tepih, već iznosi šta misli i oseća. E ta/taj Vas voli! Svadja pokazuje mnogo toga, verujte mi. I da, ovakvo ponašanje mora biti obostrano da bi odnos uspeo, partnerski, prijateljski, porodični…
Možda i grešim, možda ste Vi dragi moji oprečnog mišljenja, ali nadam se da su se bar neki pronašli. Sve u dobre svrhe, ne zamerite .

_____________________________

Živim u Beogradu, po struci sam Master Psiholog, a u slobodno vreme volim da pišem tekstove o aktuelnim i manje aktuelnim temama. Volim da čitam štiva domaćih i stranih autora, popularnu i klasičnu psihologiju.Takodje, usavršavam strane jezike, a najviše od svega, volim da putujem i upoznajem nove ljude i različite kulture.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.