Vojvođanska idila: Sombor i Apatin

0

Vojvođanska idila Sombor i Apatin © According to Kristina

Moju odluku da (ponovo) posetim Sombor i u njemu provedem koji dan dodatno je učvrstila činjenica da nam je ove 2020.godine kretanje van zemlje bilo ograničeno zbog vladajućeg virusa. Pravo da vam kažem, nije mi se išlo tamo čije granice su ostale otvorene, pa sam odlučila da letujem u Srbiji. Zašto baš Sombor i Apatin i šta tamo ima zanimljivo čitajte u nastavku.

Sombor – lepotan na severu

U Somboru sam bila na ekskurziji u petom razredu (čini mi se), i znam da sam još tada pomislila kako je to ustvari lep grad. Sećala sam ulica i pijace, i često spominjala ovaj grad kao neku tihu čežnju. Znala sam da se ova poseta sprema. 

Sticajem čudnih okolnosti (dok sam tonula u dosadu?), deo svog godišnjeg odmora odlučila sam da provedem baš u Somboru. Kao jedna vojvođanka, bilo mi je i logično da nastavim da istražujem ovaj predeo – bar veće gradove. Rezervisali smo smeštaj preko Booking-a na 3 noći, i radovali se našem putu, koji smo realizovali krajem septembra. Na našu sreću, vreme je bilo savršeno, a tek predveče je bilo hladno.

Šta videti u Somboru

Iako se ne spominje tačko često u turističkim vodičima, Sombor ima neverovatne stvari da ponudi turistima. Od arhitekture, preko umetnosti pa sve do sjajne ugostiteljske usluge, u Somboru je baš sve kako treba. 

Laza Kostić i ja © According to Kristina

Za ovo putovanje sam se dobro pripremila i imala sam čitavu listu stvari koje želim da vidim. Uspela sam sve da obiđem, pa sa vama u nastavku delim preporuke i utiske. Pokušaću da ne dužim mnogo sa istorijskim podacima i godinama, nego više da dam svoje utiske.

#1 Kronić palata

Glavni povod moje posete bila je poseta Kronić palati, za koju sam saznala u sred noći, pretražujući internet. Konkretno, članak Kronić palata – mračne tajne sa sajta Ravnoplov, gde često volim da “svratim”. Ovaj članak je stajao bukmarkovan na mom računaru bar godinu dana, sve dok nije došlo vreme da stvarno vidim ovu palatu uživo. Igrom slučaja, ova lepotica se nalazila na svega nekoliko koraka od našeg smeštaja, pa je bilo lako doći do nje.

Ova palata ima čudnu i tužnu istoriju. Građena je po projektu arhitekte Vladimira Nikolića iz 1930. godine, za dr Stevana Kronića, uglednog advokata. Zapravo, ideja je potekla od Kronićeve supruge Jelene. Palata je potpuno završena 6 godina kasnije. Izgrađena je u obliku obrnuto ćiriličnog slova P, sa 2 karakteristične ugaone kule (dva erkera). Bogata fasada delo je italijanskih majstora.

Šta se posle izdešavalo?

  1. Kronići dobili ćerku i udali je za barona u Sremske Karlovce.
  2. Kronići bankrotirali.
  3. Ćerkin brak se raspao.
  4. Palata bila vlasništvo Kronića do smrti Jelene, pa menjala vlasnike i namene.
  5. Ćerka Kronića umrla sa 80 godina siromašna i izlapela, a njen baron je izvršio samoubistvo.
  6. Za palatu mnogi kažu da je ukleta. Danas je tu sud ali ne deluje da je previše rađeno na očuvanju građevine.

Obilazila sam ovu građevinu sa svih strana, u nastojanju da upijem što više i zamislim kako je to moglo igzledati pre. Ukrasi na njenoj fasadi ukazuju na status i imućnost porodice koja je tu živela, a masivne kapije sa strane i dvorište svedoče o tome da je ovde nekad sve vrvelo od sluga i ljudi.

Sama sudbina porodice Kronić podseća nas na nešto veoma važno: Novac ne može da garantuje sreću.

I bogati plaču.

#2 Zdanje županije

Jedan od simbola Sombora i često prva asocijacija kada se spomene ovaj grad. Zdanje nekadašnje Bačko-Bodroške županije u Somboru građeno je od 1805. do 1808. (1809. su se uselile sve službe), za potrebe županijske uprave. Sombor je za sedište ove županije izabran još 1786. godine pa se čekalo na izgradnju upravne zgrade.

Županija u Somboru © According to Kristina
Županija u Somboru

Građena je u baroknom stilu prema projektu inženjera Antona Bauera, ali je 1882. godine dograđena prema projektu budimpeštanskog arhitekte Đule Partoša. Ispred nje prostire se park i šetalište, koje se nastavlja na pešačku zonu preko puta, pa je to divno mesto za šetnju, odmor i razgovore.

#3 Gradska kuća u Somboru

Takođe jedan od najčešćih motiva na razglednicama Sombora, i simbol grada. Iako smo mnoge sate proveli sa strane gradske kuće gde je trg i šetalište (a sa tim i kafići), pravi pogled na Gradsku kuću pruža se tek kad prođete sa druge strane. Varoška kuća ili Magistrat, kako su stanovnici sve nazivali ovu građevinu podignuta je 1649. godine, u stilu neoklasicizma. Toranj je dograđen 1890. godine po projektu inženjera Milana Grgurova.

U somborskoj Gradskoj kući je u novembru 1918. godine izvršena primopredaja grada, kada on iz autrougarske vlasti prelazi u srpsku kraljevsku vlast. Danas se u ovkiru nje nalaze i lokali, odlična suvenirnica, a ispred nje mala pijaca.

Gradska kuća u Somboru © According to Kristina
Gradska kuća u Somboru

Baš ova pijaca bila je najživlja uspomena na mogu prvu posetu ovom gradu, kada sam razrednom išla da vidim šta tamo ima. Čudno je kako sam od celog grada najživlje zapamtila pijacu, koja i nije baš primarna zabava za dete od 11 godina.

#4 Plebanija, sunčani sat i crkva Presvetog Trojstva

Ukoliko šetate kroz centar Sombora, ova građevina vam ne može promaći. Plebanija – nekadašnji franjevački samostan, nalazi se tik uz crkvu Presvetog Trojstva i sa njom čini jedinstvenu celinu. Ove 2 građevine dominiraju ovim delom iako je na par minuta hoda i Gradska kuća i Pašina kula. 

Gradnja samostana započeta je 1743. godine za potrebe smeštaja franjevaca. Privilegovanim pismom carice Marije Terezije iz 17949. Godine Sombor postaje slobodan grad. Uredbom cara austrijskog cara Josifa II iz 1786. Franjevci su napustili smostan. Ova građevina postaje sedište Županije, sve do izgradnje sadašnjeg zdanja Županije. (Izvor: Turistička organizacija Vojvodine)

Na istočnom delu Plebanije nalazi se sunčani sat, jedan od prepoznatiljivih simbola Sombora. Nastao je 1852. po nalogu profesora i upravnika učiteljske škole, Jovana Čokora. Naime, on je bio sttog i nimalo omiljen, pa je proteran iz grada, što je bio i povod za pravljenje ovog sata. Na njemu se nalazi malo čudna poruka “Jedan ti je od ovih poslednji”.

Ostale lepote Sombora

Mogla bih da danima pišem o Somboru, ali bi tekst zaista bio predug. Umesto toga, ovde ću navesti još neke znamenitosti Sombora koje vredi posetiti.

  • Krušperova palata – izgrađena je 1771. godine, uz kulu, a podignuta za Paula Krušpera de Varboa-upravnika carskih dobara u Sremu i Bačkoj. Kasnije i funkcionalno povezana sa kulom. Danas se u palatij nalazi Istorijski arhiv.
  • Pašina kula – verovatno jedini vidljivi ostatak turske kule podignute na temeljima srednjovekovne kule porodice Cobor (Coborsentmihaljska tvrđava, Coborsentmihalj = preteča Sombora).
  • Crkva Svetog velikomučenika Georgija – nakon dobijanja statusa slobodnog grada, somborski Srbi su želeli da imaju srkvu koja tom zvanju odgovara, pa je 1749. godine počela izgradnja ove crkve. Ona je kasnije postala centar duhovnog i kulturnog života somborskih Srba.
  • Farnbahova kuća – današnji Gradski muzej. Pogledajte izuzetnu stalnu postavku sa eksponatima od nastarijih vremena, pa sve do malo novijih. Za obilazak vam neće trebati mnogo vremena, ali vredi otići.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.