Torta od vanile i jagoda sa belom čokoladom
Evo i poslednje rodjendanske torte!
Nije preslatka i malo ima više kora nego što je konkretno moj ukus, ali ostali koji su probali su baš voleli. Neki i više od one sa borovnicama. Istina je da je biskvit sam za sebe ukusan, pa zaista ne smeta što ga toliko ima.?
Najvažnije je da se Fedji dopala. Njemu je i bila namenjena.?
RECEPT (za modlu prečnika 20 cm)
Sastojci
za kore
- 270 gr mekog brašna
- 20 gr gustina
- 200 gr šećera
- prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 180 gr omekšalog putera
- 2 jaja
- 160 ml grčkog jogurta
- 125 ml mleka
- 2 kašike ekstrakta vanile
- 12 kašika mleka
za kremu od vanile
- 4 žumanca
- 100 gr šećera
- 40 gr gustina
- prstohvat soli
- 400 ml mleka
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 60 ml slatke pavlake
za kremu od jagoda
- 450 gr jagoda
- 60 gr putera
- 100 gr šećera
- 1 kašika gustina
- 1 kašika limunovog soka
- 4 žumanca
- 1 kašika želatina
za ganaš
- 100 ml slatke pavlake
- 100 gr bele čokolade
Pomešajte brašno, gustin, šećer, so i prašak za pecivo. Ubacite u njih puter i sve dobro izmutite. Potom dodajte jaja, jogurt, mleko i ekstrakt vanile sve vreme muteći dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Izlijte je u kalup i pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 160 stepeni oko 45 minuta. Proverite da li je gotovo drvenim štapićem.
Dok se kora peče, napravite kremu tako što ćete staviti mleko, ekstrakt vanile, so i šećer na ringlu da proključa. U odvojenoj posudi izmutite žumanca sa gustinom i kada mleko proključa, uzimate od njega kašiku po kašiku i dodajete u žumanca, sve vreme mešajući. Tako uradite sa recimo četvrtinom mleka, a potom ponovo smesu sa žumancima i mlekom vratite u ostatak mleka na ringli i sve vreme mešajte dok se krema ne zgusne.
Sklonite kremu sa ringle i prekrijte plastičnom folijom da se ne bi uhvatila korica. Ostavite je da se hladi.
Umutite slatku pavlaku i u ohladjenu kremu je umešajte.
Potom napravite kremu od jagoda. U blenderu izblendajte jagode u pire, pa potom dodajte i žumanca da sve zajedno još jednom izblendate.
U šerpicu na ringlu srednje jačine stavite puter da se otopi, dodajte jagode sa žumancima, limunov sok, šećer i gustin i sve vreme mešajte. Sa strane vodom prelijte kašiku želatina i ostavite da odstoji par minuta dok ne upije vodu. Nakon desetak minuta mešanja kreme od jagoda, sklonite je sa ringle i umešajte u nju želatin. Ostavite po strani da se prohladi.
Biskvit razrežite na tri dela. Slažite tortu. Stavite biskvit, malko ga zalijte sa 4 kašike mleka, nanesite svu vanil kremu na njega i lepo je ravnomrerno razmažite, pa poklopite drugim biskvitom, ponovo zalijte mlekom, pa ga premažite kremom od jagoda. Ostavite deo za premazivanje cele torte. Dakle, kada ste naneli kremu od jagoda, preklopite tortu poslednjim biskvitom, pa i njega zalijte mlekom i premažite odozgo kremom od jagoda. Ivice možete premazati i kad torta malko odstoji ili ako vam je krema od jagoda dovoljno gusta, možete i odmah. Stavite tortu u frižider na par sati.
Za kraj stavite slatku pavlaku da se greje do pred ključanje i njom prelijte belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne rastopi i ne dobijete ujednačen ganaš.
Tortu izvadite iz frižidera i prelijte je ganaš kremom. Pustite da se ganaš ohladi i stisne na torti i ona je gotova!
Iako smo rodjus proslavili za vikend, morala je biti i ta jedna za pravi rodjendan, da ima da duva svećice i taj dan.
Srećan mu rodjus, najsrećniji!❤️
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com