Torta od limuna i sira sa borovnicama

0

Evo i druge rodjendanske torte – mog favorita.? U sebi sadržu sve ono što najviše volim. I beskrajno je sočna. Još sam imala sreće da naletim na šumske borovnice – lepota!

RECEPT

Sastojci

za kore

  • 360 gr mekog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 115 gr putera sobne temperature
  • 120 ml ulja
  • 280 gr šećera
  • 3 jaja
  • 240 ml mleka
  • 120 ml limunovog soka
  • 2 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 1 kašika narendane kore limuna

za kremu od sira

  • 225 gr putera sobne temperature
  • 460 gr krem sira
  • 250 gr šećera u prahu
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 kašike ekstrakta vanile

za sos od borovnica

  • 600 gr borovnica (po mogućnosti šumskih)
  • 130 gr šećera
  • sok jednog limuna
  • 3 kašike gustina

Najpre stavite sve sastojke za sos od borovnica u šerpicu na ringlu srednje jačine i mešajte dok se sastojci ne rastope i sos malko ne zgusne – desetak minuta. Ostavite sos po strani dok pravite ostale komponente.

Pomešajte suve sastojke u jednoj posudi: brašno, prašak za pecivo, so. U odvojenoj posudi dobro umutite puter, ulje i šećer i u njih dodajte jedno po jedno jaje, sve vreme muteći mikserom. Potom naizmenično dodajte sastojke sledećim redosledom: suve sastojke, pa mleko, suve sastojke, pa sok limuna, suve sastojke i na kraju koru limuna i ekstrakt vanile. Kada se sve dobro sjedinilo, sipajte u modlu veličine 26 cm i stavite da se peče na 175 stepeni oko 45 minuta. Proverite da li je gotovo drvenim štapićem.

Izvadite koru iz rerne i ostavite je da se ohladi.

Dok se ona hladi, umutite kremu od sira. Najpre dobro umutite sir i puter sobne temperature dodajući šećer u prahu, a zatim i sok od limuna i ekstrakt vanile.

Sada su svi elementi gotovi i na redu je filovanje.

Koru podelite tako da dobijete tri kore jednake debljine.

Na prvu najpre nanesite kremu od sira

(trećinu), pa preko nje polovinu sosa od borovnica koji se do sada dobro ohladio i ocvrsnuo dovoljno da ne curi. Preklopite drugom korom i ponovite postupak. Ostaje vam da preko borovnica stavite treću koru i ostatkom kreme od sira premažete celu tortu. Ukoliko vam je sos borovnica malo tečniji nego što očekujete, svaku koru pre nego što premažete sirom zalijte sa viškom sosa od borovnica. Biće divno.

Ostavite tortu da prenoći u frižideru da kore upiju sve ukuse.?

Sto se dekoracije tiče, meni je ova jednostavnija lepša, ali pošto je bio Fedjin rodjendan, moralo je biti šarenije.?

Advertisements

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.