Top 5 knjiga o ličnom razvoju

0

Kažu da se o čoveku najviše može saznati zahvaljujući knjigama koje čita. Ako pogledate moju policu, naći ćete uglavnom knjige o ličnom razvoju, preduzetništvu, medijima i marketingu. Ja sam od onih koji veruju u moć pisane reči i papirnatih knjiga, štreber.

Smatram da ne postoji “problem” koji knjiga ne može da reši. Posebno ako se radi o ekzaktnim stvarima, kao što je lični razvoj. Ili posao. Čime god da se bavite, bilo da ste sudski tumač za engleski jezik ili prodavac nekretnina, knjige uvek mogu pomoći da svoje znanje unapredite, a posao razvijete.

Pročitala sam zaista veliki broj knjiga iz ove oblasti, ali ću izdvojiti pet kojima se uvek vraćam.

“Tip of the week” je knjiga u izdanju Edukativnog centra Finesa opisana je rečima “Moj interaktivni priručnik za lični i profesionalni razvoj“, i ona to zaista jeste. Ovo svakako nije obična knjiga, već interesantna vrsta “radne sveske“, koja će biti vaš vodič na putu do ostvarenja ciljeva. Iako nemam običaj, u ovoj knjizi sam podvlačila ono što je meni interesantno, da mogu kasnije na to da se vratim. Postoje i razne vežbe koje zahtevaju razmišljanje i pisanje.

“Uspeh, što da ne” autora Džeka Kenfilda je knjiga koju ne bi trebalo ne počnete da čitate bez olovke. Ali ozbiljno. Naići ćete na toliko praktičnih saveta i uputstava na koja se kroz ceo život možete vraćati, i biće vam važno da pribeležite i podvučete ključne rečenice koje će biti putokazi ka vašoj unutrašnjoj transformaciji. Bilo da ste fokusirani na ciljeve sa poslovnog, ljubavnog, porodičnog ili bilo kog drugog plana, ovde ćete naći ultimativni vodič za ostvarenje istih. Dobićete uvid u živote brojnih uspešnih, bogatih i slavnih sportista, direktora i običnih ljudi koji su preokrenuli svakodnevicu i skrojili je tako da ostvare sve snove. Važno je da se potrudite da ispunite zadatke i izazove koje knjiga stavlja pred vas. Na taj način će vam se ukazati prilika da steknete samopouzdanje, odbacite strahove i živite svoju strast.

“Bogati otac, siromašni otac” autora Roberta Kiosakija koji je uspeo na jednom mestu kroz vrlo jednostavne primere da objasni kako bi u svakodnevnom životu trebalo primenjivati i prožimati biznis, ekonomiju, edukaciju, veštine marketinga i menadžmenta. Imati petlju i usuditi se delovati pametno na putu ka sticanju bogatstva, osnovna su načela ove knjige. Ona me naučila kako novac funkcioniše i kako da ne radim za njega, već da ga nateram da radi za mene. Finansijska inteligencija je nužna za uspeh u poslovnom životu, a ovaj plodan pisac i uspešan biznismen podario je svetu zlato u rečima, čijom primenom izlazite iz trke pacova u kojoj trošite više nego što imate u rukama, i vremenom pametno ulažući, gradite svoje bogatstvo.

“Pojedi tu žabu” Brajana Trejsija je jedna od onih knjiga koje držim na polici iznad radnog stola. Većina nas se povremeno ili stalno suočava sa odlaganjem nekih obaveza, zadataka… I to je u redu. Nedostatak motivacije je vrlo redovna pojava i ne poznajem nijednu osobu koja se nije susrela sa tim. Brajan Trejsi u svojoj knjizi nudi 21 način da pobeedite odlaganje. Provereno tvrdim da njegove tehnike “rade” i da veći deo knjige znam napamet. Eto koliko često se ja suočavam sa odlaganjem, naučila sam knjigu napamet.

#AskGaryVee je izuzetno delo veoma uspešnog preduzetnika Gerija Vajnerčuka. Kako jedan preduzetnik vidi liderstvo, društvene mreže i samosvest? Pogled iz prvog reda i svoja zapažanja prenosi nam sam preduzetnik kroz svoje vrlo oštro pero. Knjiga je zapravo pisana verzija istoimenog showa sa Gerijevog You Tube kanalu koji je bio neverovatno popularan i gde su posetioci, čitava jedna armija, postavljali razna pitanja. Geri je sva pitanja i odgovore zapisao i tako je nastala ova izuzetna knjiga – riznica znanja.

Koje su vaše omiljene knjige o ličnom razvoju?

Ovaj članak je prvi put objavljen na jelenamilosevic.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.