Terme Olimia – najbolji wellness centar u Sloveniji

0

Sigurna sam da i vama ponekad dođe da pobegnete od svega, na nekoliko dana. Telo vam šalje signale premora, a um je već na moru, na peščanoj plaži pored beskrajne plave pučine. Ipak, napolju je zima, a egzotične destinacije nisu jedna od opcija. Bar ne sada. A šta kažete na wellness vikend? I to ne jedan, već tri wellness centra u termama Olimia!

Ogromne vodene površine u boji mora, talasi, slapovi, mehurići koji vam masiraju telo, masaže iz celog sveta, čitavi gradovi sauna sa velemajstorima koji saunanje pretvaraju u umetnost.  Otkrila sam jedan sasvim novi svet stvoren za opuštanje, kroz koji želim da povedem i vas. Opustite se i dozvolite da vas moje pero vodi…

Gde se nalaze terme Olimia i kako stići?

Terme Olimia se nalaze u Sloveniji, na teritoriji opštine Podčetrtek, na 20km od granice sa Hrvatskom i 450km od Beograda. Područje na kome se nalaze smatra se najčistijim, ekološki savršenim i netaknutim delom Slovenije, ispod koga se nalazi čitavo jezero termalne vode. Zanimljivo je to da Slovenci vrlo pametno i profitabilno koriste svoje prirodna bogatstva, čineći ih turističkim atrakcijama. Kad samo pomislim kakav bi turistički centar Niška banja bila da je u njihovim rukama… Elem, termalnu vodu na kojoj “plutaju”, Slovenci su usmerili na izvor zdravlja i blagostanja, utkan u svaku kapljicu vodenog carstva najfascinantnijih termi koje sam videla, čak i samo na slikama.

Put do termi Olimia je odličan i lagan. Do ulaska u Sloveniju prati vas auto – put, nakon toga idete dobrim magistralnim putem koji je dobro obeležen i koji vodi ka selu. Selo je malo, kompleks je ogroman, ne možete da pogrešite.

SAVET : Vinjetu ne morate kupovati ako ne planirate put u Ljubljanu, na primer. Isključenje sa auto – puta je bukvalno 200m posle granice, a na lokalnim putevima nema kontrole. Ako pak želite posetiti još neko mesto u Sloveniji, obavezno kupite vinjetu. Sedmodnevna vinjeta je 15 eura, na bivšim naplatnim rampama ima kontrole i kazna je nekoliko puta veća od cene vinjete…

Smeštaj u termama Olimia

U sklopu termi nalaze se tri hotela : Sotelia, Breza i apart – hotel Rosa. Svi su toplim, podzemnim hodnicima povezani sa delom u kom su wellness & spa centri. Želela sam da nam i ovaj medeni mesec bude savršen, da častim sebe i supruga luksuzom, da uživam u svim čarima koje wellness pruža. Zato sam izabrala hotel Sotelia, pravi wellness & spa hotel, najbolji u kom smo boravili. Preostala dva nisam obilazila, ali sam kroz razgovor sa gostima tih hotela stekla utisak da su odlični. Smeštaj u njima je jeftiniji i sem u enterijeru, ne razlikuju se od Sotelie ni u čemu drugom. Usluga, hrana i higijena su svuda iste.

Hotel Sotelia, kraljica među wellness & spa hotelima. Sam ulazak u hotel vam nagoveštava ono što sledi. Termalni topli vazduh prožet notama eteričnih ulja,mirišljavih sveća i svežeg cveća budi čulo mirisa. Čulo vida traži odakle dolazi pomešani miris ulja i šum vode, koji se igra čulom sluha. Ukusom vladaju mehurići sampanjca dobrodošlice. A dodir želi sve. Da uroni u toplu, lekovitu vodu. Da se prepusti preko potrebnoj masaži. Sva čula su već prodrmana, a mi smo još uvek u holu. Taj prvi utisak ću poneti sa sobom, znala sam i tada jer još ništa tako snažno nije delovalo na mene.

Sobe su ispunile moja očekivanja. Prostrane, tople, sa baršunasto mekanom posteljinom i besprekorno čistim kupatilom. Posebno mi se dopalo što je sve u hotelu personalizovano. WiFi je samo vaš, temperaturu u sobi prilagođavate kako vam odgovara. I sve radite preko TV – a. Od povezivanja na WiFi, do poziva ka recepciji. Možete čak i taksi da pozovete. Vrlo praktična stvar. Sobe se čiste svakodnevno, menjaju se peškiri, bade mantili, papuče, dopunjava korpa sa voćem, iako ga u restoranu ima u izobilju.

Restoran je jedno od najromantičnijih mesta u hotelu. U vreme večere gori bezbroj svećica raspoređenih po celoj sali, što ambijent čini posebno prijatnim. Hrana je vrlo ukusno pripremljena i servirana, a švedski stolovi su puni raznih jela, kolača i voća. Kuvari se s posebnom pažnjom brinu o vašem pojačanom apetitu, na koji utiče i voda i vazduh. Mi smo posle večere obavezno išli na plivanje. Inače, usluga je na bazibpolupansiona, ali smo mi svaki doručak prespavali. Dali smo sebi oduška i ustajanje u 9 nije dolazilo u obzir, pa smo ručali na bazenu. Izbor jela je veliki, od veganskih salata do specijaliteta sa roštilja. Cene su prosečne, malo skuplje nego kod nas, ali se ne razlikuju od cena u Hrvatskoj i ostalim delovima Slovenije. Kafa je 1,5 E, sveže ceđeni sok od 3 do 5 E, ručak za dvoje od 8 E, ako se odlučite za laganu hranu, do 20 E, ako birate pun obrok. I zanimljivije je ručati na bazenu, ipak to ne možete sebi da priuštite svaki dan.

Wellness & spa – hedonizam i nudizam na nivou

Terme Olimia su nekoliko puta proglašavane za najbolje terme u Sloveniji i svrstavane u prvih 5 u Evropi. S razlogom! Prvi susret sa njihovim sadržajem mogu slobodno da svrstam u top 5 doživljaja. Da vidite šta sve terme nude, treba vam ceo dan. Ipak su to 3 wellness centra!

Spa centar Armonia, prvi na koji smo naišli jer se nalazi u sklopu hotela. Miris eteričnih ulja koji zaplahuje ceo hotel dolazi odavde! Prigušena svetla, razigrani plameni sveća, lagana opuštajuća muzika, sve odiše spokojem koji zarazno prelazi i na vas. Masažama i dodirima vas vode u sve delove sveta. Dodit Orjenta, Indije ili pak dodir Tajlanda. Vešte ruke terapeuta i omamljujući miris ulja učiniće da, kao magijom, nestanu “čari” savremenog, užurbanog života. Posle dodira Orjenta, brojim samo trenutke rasterećenosti, harmonije, oduška…

Wellness & spa centar Thermalia – carstvo bazena i sauna! Toliko sadržaja ima da je uspeh nabrojati ih! Ogromno plavo prostranstvo pruža osećaj kao da ste na moru ili na malim ostrvima ( tako sam ja doživela prolaze između bazena ). Temperatura vode je idealnih 28 – 32°, pa možete uživati u spoljašnjem bazenu i kupanju na niskim temperaturama. Mi smo smo se kupali na kiši, romantično je i prijatno. Zatvorenih bazena ima mnogo, sa rimskim kupkama, gejzirima, vodopadom, podvodnom masađom, zatim nekoliko đakuzija, bazene za decu i “Aqua” bazen pod šatorom koji ima tobogan, svetlosne efekte, šank sa podvodnim stolicama za ispijanje kafe i sokova…

Saune su neizostavni deo wellness & spa centra, terme Olimia ih imaju mnogo, čitav svet sauna koje zaslužuju poseban tekst. Ipak, ono što bih izdvojila je sauniranje čokoladom i medom. Ne bojte se, nećete uništiti kupaći kostim. Saune u spa centru su raj za nudiste jer je zabranjeno nošenje kupaćih kostima. Nudizam je vrlo popularan među Evropljanima i sasvim je normalno biti nag. Meni je u početku bilo neprijatno, neprijatnije nego odlazak do ginekološke ordinacije. Vrlo brzo sam shvatila da zapravo niko ni na koga ne obraća pažnju i sasvim se opustila.

Nismo se ovde mnogo zadržavali, svega par sati, više da prošetamo i vidimo sadržaje, popijemo kafu u bazenu, nego da se kupamo. Jer na svega par koraka je mis wellness centara, njeno veličanstvo Orhidelia!

Wellness centar Orhidelia, višestruko nagrađivan, raskošan, bogat, elegantan, s pravom NAJBOLJI! Ranije, kada bih čula frazu “raj na zemlji”, ježila sam se koliko je otrcana. Sada se setim Orhidelie. Stvorena za romantične trenutke, opuštanje u dvoje. Savršeno mesto za parove u svim prilikama. Bilo da obeležavate bitne datume, verite se ili jednostavno uživate u zajedničkim trenucima. Ako se volite, volećete se još više. Ako se manje volite i imate probleme, zavolećete se. Ovde ste usmereni jedno na drugo, stvorene su za trenutke u dvoje, sve njene čari su upravo u tome. Svaki kutak je intiman, romantičan, poseban… Veseli tuševi liče na prolećnu kišu samo zaljubljenima. Veštačka reka vas brže nosi kad se držite za ruke. Kupanje na kiši je najromantičnije kupanje na svetu, a hladnoća spolja neprimetna ako ste zagrljeni. Đakuzi opušta ako ste i vi opušteni. Ako tražite savršeno romantično mesto za medeni mesec ili tragate za mestom gde da zaprosite devojku ( ili dečka, što da ne ) to je to! Vi ste zaljubljeni i to je dovoljno da Orhidelia proradi!

Ovaj članak je prvi put objavljen na jelenamilosevic.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.