Šupljikave krofne punjene kremama od vanile i crne ribizle
Probala sam mnoge recepte za krofne i neki su bili ok, neki baš i ne. Uvek sam mislila da su one vrhunske rezervisne za godine iskustva. A onda sam našla ovaj recept koji uspeva iz prve i koji ne zahteva celo prepodne. Jako su fine i nepunjene, ali pošto sam ja ljubitelj krema, punila sam ih. A takve su onda su zaista vrhunske!
RECEPT
Sastojci:
za krofne
- 500 ml mleka
- ceo kvasac (ja sam koristila onaj od 50 gr)
- 35 gr šećera + kašika za kvasac
- 2 žumanca
- 60 gr masti
- 4 gr soli
- 940 gr mekog brašna
+ šećer u prahu i ulje za prženje
za kremu od vanile
- 3 žumanca
- 400 ml mleka
- 40 gr gustina
- 100 gr šećera
- 2 kašike ekstrakta vanile
- prstohvat soli
za kremu od crnih ribizli
- 150 gr ribizli
- 20 gr putera
- 30 gr šećera
- 1/2 kašike gustina
- 1/2 kašike limunovog soka
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 žumance
Stavite kvasac u mlako mleko da nadođe i pospite kašikom šećera.
Kremu od vanile spremate tako što mleko, ekstrakt vanile, so i šećer stavite na srednje jaku vatru da se greju do ključanja. U odvojenoj posudi izmutite žumanca i gustin da se lepo sjedine i potom u njih dodajte malo po malo vrelog mleka, sve vreme mešajući. Kada ste otprilike četvrtinu mleka presuli u žumanca, vratite smesu sa žumancima u šerpu sa mlekom i sve vreme mešajte na srednje jakoj vatri dok se krema ne zgusne. Sklonite je sa ringle i prekrijte plastičnom folijom da se ne ujvati korica. Kada bude mlaka, možete njom puniti krofne.
Krema od ribizli se pravi jako brzo uz odličan blender. Stavite u šerpicu puter da se otopi i onda ga sklonite sa ringle. Sve ostale sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Nju potom dodajte onom puteru i vratite na ringlu. Mešajye dok se malko ne zgusne i takpdje potom prekrijte plastičnom folijom do korišćenja.
Stavljajte kreme u dva šprica i naizmenično punite krofne.
Divne su!
P.S. Za jednu porodicu sasvim je dovoljno i pola mere. Ja sam tako pravila. Ipak su najlepše sveže. ????
Advertisements
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com