Šupljikave krofne punjene kremama od vanile i crne ribizle

0

 

Probala sam mnoge recepte za krofne i neki su bili ok, neki baš i ne. Uvek sam mislila da su one vrhunske rezervisne za godine iskustva. A onda sam našla ovaj recept koji uspeva iz prve i koji ne zahteva celo prepodne. Jako su fine i  nepunjene, ali pošto sam ja ljubitelj krema, punila sam ih. A takve su onda su zaista vrhunske!

RECEPT

Sastojci:

za krofne

  • 500 ml mleka
  • ceo kvasac (ja sam koristila onaj od 50 gr)
  • 35 gr šećera + kašika za kvasac
  • 2 žumanca
  • 60 gr masti
  • 4 gr soli
  • 940 gr mekog brašna

+ šećer u prahu i ulje za prženje

za kremu od vanile

  • 3 žumanca
  • 400 ml mleka
  • 40 gr gustina
  • 100 gr šećera
  • 2 kašike ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

za kremu od crnih ribizli

  • 150 gr ribizli
  • 20 gr putera
  • 30 gr šećera
  • 1/2 kašike gustina
  • 1/2 kašike limunovog soka
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 žumance

Stavite kvasac u mlako mleko da nadođe i pospite kašikom šećera.

U odvojenoj posudi promešajte mast, žumanca, šećer i so. Potom u to dodajte mleko sa nadošlim kvascem i zamesite testo sa svim brašnom. Bude mekše, ali se ne lepi za ruke. Ostavite ga da se diže 30 minuta i onda ga razvucite na jako malo pobrašnjenoj površini. Krofne vadite modlicom.  Ostavite ih desetak minuta da ponovo narastu, pa ih onda pržite u šerpici sa uljem. Nemojte na najjačoj vatri, a svaku stranu pržite tek toliko dok ne dobije zlatnu boju. Nemojte ih prepržiti. Slažite ih na salvete da se ocedi višak ulja. I kad se prohlade, svaku uvaljajte u šećer u prahu.
Možete ih i ovako služiti, baš su fine. A ja ću vam napisati i recept za kreme, pa probajte i tako.

Kremu od vanile spremate tako što mleko, ekstrakt vanile, so i šećer stavite na srednje jaku vatru da se greju do ključanja. U odvojenoj posudi izmutite žumanca i gustin da se lepo sjedine i potom u njih dodajte malo po malo vrelog mleka, sve vreme mešajući. Kada ste otprilike četvrtinu mleka presuli u žumanca, vratite smesu sa žumancima u šerpu sa mlekom i sve vreme mešajte na srednje jakoj vatri dok se krema ne zgusne. Sklonite je sa ringle i prekrijte plastičnom folijom da se ne ujvati korica. Kada bude mlaka, možete njom puniti krofne.

Krema od ribizli se pravi jako brzo uz odličan blender. Stavite u šerpicu puter da se otopi i onda ga sklonite sa ringle. Sve ostale sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Nju potom dodajte onom puteru i vratite na ringlu. Mešajye dok se malko ne zgusne i takpdje potom prekrijte plastičnom folijom do korišćenja.

Stavljajte kreme u dva šprica i naizmenično punite krofne.

Divne su!

P.S. Za jednu porodicu sasvim je dovoljno i pola mere. Ja sam tako pravila. Ipak su najlepše sveže. ????

Advertisements

Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.