Šupljikave krofne

0

Na Facebooku postoji ona divna grupa „Budi human“ koja se bavi prikupljanjem novca za lečenje dece. Da ne pišem o tome koliko je strašno što smo došli do toga da decu moramo da lečimo na ovaj način pored toga što redovno uplaćujemo novac u RFZO u državi u kojoj se krade šakom i kapom i koliko ovaj način kao da ih još više oslobađa odgovornosti. Nažalost, trenutno mi je važnije da razmišljam kako mi možemo da pomognemo, a nadam se da će oni odgovarati za sva nedela koja su počinili, između ostalog i ovo. Elem, ljudi nude svašta u zamenu za uplatu za neko dete. Ja sam dobila ovaj recept. I stvarno je dobar. Iskuckaću ga ovde da ga svi možete koristiti, a vi uplatite sms nekom detetu. Čini mi se nepravednim da izdvojim neko, svima je verovatno jako hitno, ali nekako u ovoj deci u pitanju nedelje, čini mi se… Pa ako možete…

848 na 3030 za Olivera

845 na 3030 za Minju

858 na 3030 za Aniku

RECEPT

Sastojci:

  • oko 800 gr mekog brašna
  • 2 jajeta
  • 400 ml mlakog mleka
  • 50 gr svežeg kvasca
  • 1 puna kašika šećera
  • ravna kašičica soli (ja sam stavila i manje)
  • 50 ml ulja
  • rendana korica jednog limuna (ili zamenite onaj šećer dvema kesicama limun šećera za brzo rešenje)

U posudi miksera pomešajte mleko, izmrvljen kvasac i šećer. Potom dodajte sve ostale sastojke i uključite mikser da radi sa nastavkom za mešenje testa. Ili umesite ručno, naravno. Takođe, nemojte odmah svo brašno staviti, nego dodajte po malo dok ne vidite koliko će vam biti potrebno.Meni je bukvalno ovoliko brašna bilo taman, iako u originalnom receptu piše čak ceo kilogram. Čak posle nisam morala ni da koristim još za radnu površinu, nego sam sve radila na plastičnoj mušemi i nije mi se lepilo, a krofne su bile meke i šuplje.

Dakle, kad se testo lepo umesilo, stavite ga prekrivenog na toplo mesto da raste oko sat vremena.

Potom ga ponovo premesite (ja ovo opet uradim u mikseru) i opet ostavite da raste na toplom.

Zatim razvaljajte testo na debljinu od 1 cm i vadite modlom krofne. Njih sam ređala na pobrašnjenu krpu i ostavila da odstoje još 20-tak minuta pokrivene.

Potom u široku šerpu nalijte dosta ulja da krofne ne dodiruju dno kad se peku. Na srednje jakoj vatri ih pecite dok ne porumene. Uvek ih stavite tako da se peče prvo ona strana koja je bila gore. Jako fino će rasti i lako će se okretati u širokoj šerpi, pa ćete dobiti i beli prsten oko krofne.

Slažite ih na papirni ubrus da se ocedi višak ulja i jedite. Ja najviše volim sa džemom. Ove godine imamo domaćeg, pa je onaj od jagode bio savršen uz ove krofne. 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.