Šta je dekubitis i kako ga sprečiti

Rešenja za dekubitis

0

Rane od ležanja koje se u stručnoj literaturi nazivaju dekubitus predstavljaju najveći problem za osobe koje su nepokretne ili slabopokretne. Kako rane ne bi došle do opasnijih razmera ovim osobama potrebna je konstantna nega i pomoć pri fizičkom okretanju. Zbog stalnog pritiska na mestu gde se telo dodiruje sa dušekom, posteljinom ili sličnim dolazi do pogoršane cirkulacije u delu tela koje je pod stalnim pritiskom. Ta oštećenja vremenom postaju sve veća u početku dolazi do mikro oštećenja, ali vremenom može doći do odumiranja dela kože koji je pod pritiskom. Ukoliko se ništa ne preduzima može doći do sve većeg odumuranja tkiva i stvaranje oštećenja koja predstavljaju dobru podlogu za razvoj bakterija koje pogoršavaju upalu kože. Jedan od najboljih načina za prevenciju, ali i za borbu sa već nastalim ranama jesu antidekubitni dušeci ili podloge slične njima. Ovi dušeci pomoću specijalnih motora koji se nalaze u njihovom sklopu omogućavaju da se očuva cirkulacija i u pritisnutom delu tela. Najkvalitetnije antidekubitne dušeke i ostala medicinska pomagala ovog tipa možete naći na sajtu i maloprodajnim objektima Galena Medic. 

Kako rade antidekubitni dušeci i kojim osobama se preporučuju? 

Antidekubitni dušek radi tako što se u redove jedne komore vazduh upumpava, dok se drugi redovi na dušeku ispumpavaju. Nakon oko 6 minuta proces se menja, odnosno oni redovi koji su bili ispunjeni vazduhom se prazne i pumpaju se u one redove u kojima nije bilo vazduha.Celokupni ciklus traje približno 12 minuta nakon čega proces kreće iznova. Treba napomenuti da i upumpavanje i ispumpavanje radi jako sporo i nežno da ga pacijenti gotovo i ne osećaju. Antidekubitni dušeci ne mogu da rade bez kompresora, budući da je kompresor neophodan za sam rad ove vrste dušeka. Kompresor antidekubitnog dušeka se podešava na osnovu težine pacijenta, što je pacijent teži potrebno je napumpati više vazduha u kompresor i obrnuto. Kompresori u sklopu antidekubitnih dušeka se razliku po glasnoći, količini litara vazduha koji se mogu izbaciti u jednom minutu, dok neki modeli poseduju program automatskog hlađenja. Dušeci su napravljeni od medicinskog PVC materijala po ISO EN 71 standardu, ovaj materijal je dostupan samo u medicinskoj tehnologiji. Otporan je na urin i jako se lako čisti pa se preporučuje i onim pacijentima koji nose pelene. Čisti se isključivo mlakom vodom i deterdžentom ili razblaženim alkoholom, a sva ostala sredstva su zabranjena pošto mogu da prouzrukuju odlepljivanje dušeka. Široku ponudu dušeka koji su namenjeni za prevenciju ili borbu protiv dekubitusa možete pogledati na sajtu Galena Medic koji se nalazi na linku- dekubitus dušek.

Antidekubitni dušeci sprečavaju nastanak rana na potiljku, leđima, karlici, petama i laktovima. Pomažu osobama da tako što olakšavaju hirušku obradu rana i brojna previjanja i ubrzavaju proces samog zarastanja rana. Zbog toga se ovi dušeci preporučuju osobama sa invaliditetom, nakon hiruške intervencije, posle preloma kuka, butne kosti, karlice, osobama nakon saobraćajnih nesreća, svima koji duže od sat vremena ne mogu samostalno promeniti položaj tela i onim osobama kod kojih su se nažalost već javile rane na određenim delovima tela.

Vrste antidekubitnih dušeka i njihova cena

Na našem tržištu zastupljena su 3 tipa antidekubitnih dušeka. Saće tip je najtraženiji i najprodavaniji i za bolničke ali i kućne uslove. Na sebi ima jastučiće, nalik sa saće, koji se naizmenično pune i prazne vazduhom. Cevasti tip je zastupljeniji kod osoba sa nešto većom kilažom i najprodaavanija vrsta cevastog tipa je A+B+C koji poseduju ventilacione čepove. Na kraju tu je i statik tip, međutim s obzirom da predstavlja statičnu podlogu nije se na najbolji način pokazao u borbi protiv i prevenciji dekubitusnih rana.

Cena antidekubitnih dušeka kreće se između 70 i 350 evra na našem tržištu. Međutim Galena Medic svojim klijentima nudi i opciju iznajmljivanja ove medicinske opreme. Ako ste svesni da će vam dušek biti potreban samo u određenom intervalu bolja je opcija da ga samo iznajmite, ali ako vam je poreban konstantno svakako ćemo preporučiti da ga kupite. Zdravlje treba biti na prvom mestu i trebalo bi biti obazriv prema ovoj vrsti rana koje mogu biti jako bolne i koje mogu imate veoma neprijatne posledice.

Proizvode Galena Medic možete naći u maloprodajnim objektima u Beogradu, Pančevu, Nišu, Leskovcu, Novom Sadu, Kraljevu i Kragujevcu. A ljudi iz ostalih gradova njihove proizvode mogu pogledati i naručiti preko njihovog sajta. Možete očekivati besplatnu isporuku kao i dve godine garancije na kupljene proizvode.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.