Kompletan vodič za ugradnju solarne elektrane na vikendici

0

Čuli ste da su solarni paneli odličan izbor za vikendice? Ipak, nesigurni ste oko toga šta vam je sve potrebno da biste ih instalirali i da li je to uopšte isplativo. Prikupili smo sve informacije koje su vam potrebne.

Ako ste kupili vikendicu ili plac i nemate mogućnost instalacije priključka za struju, ili možda i imate ali želite solarnu energiju u svom novom domu za odmor, nekoliko stvari je važno da znate.

Solarna energija jeste odličan izbor u oba slučaju.

Koja vrsta solarne elektrane najviše odgovara vama?

Ukoliko na svom placu nemate mogućnost za električni priključak, onda su najbolje rešenje za takozvani OffGrid sistemi. To su solarne elektrane koje su potpuno nezavisne od elektrodistribucije. Daju vam pun autoritet.

U ovom slučaju, morate voditi računa o tome da jačina i veličina solarne elektrane bude dovoljna za vase potrebe korišćenja, jer će to biti jedini izvor struje na vašoj vikendici. Zato je bitno da se urade dobri proračuni i da se napravi sistem koji će vas oskrbiti energijom čak i u nekim vanrednim situacijama, kada koristite mnogo više struje nego što je obično slučaj.

Takođe, morate imati na umu da je cena OffGrid sistema veća od one klasične solarne elektrane, pa sui  ulaganja veća. Ipak, instalacijom ovakve elektrane vi ste vaš problem rešili. Troškova za struju, pa i grejanje, više nećete imati i nećete biti zavisni od elektrodistribucije.

Ukoliko na vašoj vikendici već postoji priključak, a vi želite da pređete na solarnu energiju, bilo zbog manjih troškova ili iz ekoloških razloga, onda je najisplativije rešenja za vas takozvana OnGrid elektrana.

Ona je povezana sa elektrodistribucijom, sa kojom se potpisuje ugovor, u kom se dogovaraju uslovi obe strane. Radi se o tome, da vi vašu proizvedenu struju predajete u elektromrežu, a koristite i dalje struju od elektrodistribucije.

EPS na kraju meseca računa razliku u utrošku i šalje vam račun. Uštede su velike i ovakva elektrana zaista opravdava sva ulaganja. Međutim, sa OnGrid sistemom nemate taj nivo nezavisnosti koji pruža OffGrid sistem. Tu se kao najveći problem može javiti restrikcija struje ili prekid u distribuciji struje zbog kvarova i sl. U takvim situacijama i vi ostajete bez napajanja, bez obzira na to što imate solarne panele.

Kako nabaviti solarne panele za svoju vikendicu?

Pre odluke o instalaciji solarnih panela, trebalo bi nekoliko stvari uzeti u obzir.

Uverite se da imate uslove za solarnu elektranu!

Za početak, potrebno je da pregledate lokaciju gde će biti ipostavljeni solarni paneli. Da li je krov vikendice bez hladovine i da li će trajati još 25-30 godina? Ako krov nije optimalan, možete razmotriti mogućnost postavljanja solarnih panela na zemlju. Takođe, potrebno je da znate koji je nagib krova i koja je vaša prosečna i najveća potrošnja struje do sada. Ako to nije moguće, ako ste novi vlasnik, raspitajte se kod komšija.

Ne brinite ako ne znate odgovore na sva ova pitanja. Većina kompanija koje se bave instalacijom solarnih sistema svakako prvo izlaze na teren da provere uslove.

Drugi korak da naručite ponude.

Držite se zlatnog pravila – najmanje tri kompanije, odnosno ponude.

Istražite firme na Internetu, ako već nemate neku ličnu preporuku i zatražite ponude. Postoje kompanije koje funkcionišu po principu – ključ u ruke i možda bi to moglo biti najsigurnije rešenje, jer te kompanije u svoju uslugu svrstavaju i održavanje solarnog sistema godinama unapred.

Takođe, one vam pribavljaju svu neophodnu dokumentaciju i dozvole, pa se ne morate zamarati ni takvim pojedinostima.

Pređimo na zelenu energiju, ostavimo našim pokolenjima zdravu životnu sredinu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.