Slučaj “Megxit”

0

Slučaj “Megxit” sve se više komplikuje. Iako smo pre nešto više od godinu dana na ovom mestu pisali o tome kako će jedna prosečna američka glumica ući u istoriju kao ona zbog koje su se menjala pravila na britanskom dvoru. Ova prosečna glumica možda neće dobiti Oskara, ali će ostati upamćena kao vrla dobra glumica u svom životu.

Dakle, priča je počela kao i sve bajke, bila je to poslušna i vredna devojčica, koja se u ranom detinjstvu isticala po borbi za pravdu i angažmanu u društveno odgovornim akcijama. Kao u svakoj bajci, život je nije mazio, rasla je između rastavljenih roditelja, koji su pripadali različitim kulturama i nacionalnostima. Želela je život pod filmskim reflektorima, ali je zbog svoje puti često bivala diskriminisana. Dobila je polu braću i polu sestre sa kojima nikada nije nalazila zajednički jezik, oni su je optuživali, klevetali i napadali na svakom koraku. Junakinju naše priče pogledala je sudbina i nakon turobnog i teškog života upoznaje princa, za koga tada nije ni znala da je mladić iz najuticajnijeg kraljevstva na svetu. Ubrzo se kao Pepeljuga našla u kočijama, među starim i snažnim zidinama velelepnog kraljevstva u zagrljaju svog princa. Na hiljade ljudi mahalo je ispred kraljevstva pozdravljajući novu princezu, dok su se televizijske ekipe trudile da sa što više informacija potkrepe priču o savremenoj Pepeljugi. Otac je odbio da se pojavi na venčanju, zatim je televizijskim ekipama debelo naplatio svoje očinstvo, odajući detalje iz njenog života. Zaklon od tako surovog sveta i još krvoločnije familije dobila je pod skutama Vindzora, sa simpatijama čitave javnosti širom sveta. Bila je ona čvrsta spona britanske i američke spoljne politike. Rađanjem Arčija začepljena su usta onog dela javnosti koji je spočitavao rasizam britanskoj kruni. Velike simpatije dobili su od nekadašnjih britanskih kolonija u Africi. Bila je ovo priča o zadovoljenoj pravdi i sreći koja stigne i do obične devojčice koja je kao verovala u bajke.

Ipak, nešto više od godinu dana kasnije, crni labud u raskošnom kraljevstvu želi nazad pred reflektore u sav onaj surovi svet iz kog se činilo da je glavom bez obzira bežala. Sa sobom će u čari kapitalizma uvesti i supruga vojvodu od Saseksa i osmomesečnog sina. Njihov eventualni odlazak iz kraljevstva lišiće ih svih privilegija i svake zaštite ove institucije. Da li je podrška u okviru zidova Vindzora bila samo deklarativna, da li je Kruna stvarno pobedila rasizam ili je iskoristila trenutak za sticanje novih simpatija, da li je brat bratu vuk ili jetrva jetrvi zmija? I da li je prosečna glumica ozbiljan estradni igrač koji je uspeo da pomrsi konce i zavadi oči u glavi Vindzoru? Ono što ovih dana pratimo ili naslućujemo da se krije iza zidova ovog kraljevstva i iza dobro smišljenih reči portparola Krune jeste da se igra ozbiljna partija šaha. Kraljica Viktorija je oko sebe okupila tim savetnika, kao pred najžešće političke krize. Iz svakog gesta ovih aktera čita se dobro isplanirana strategija, bez ijednog suvišnog ili prenagljenog postupka. Hari i Megan su pustili u javnosti svoju odluku o povlačenju uprkos molbi kraljice da to ne čine, vojvotkinja od Saseksa je napustila Britaniju i otišla u njihov novi dom u Kanadu, gde se pridružila nasledniku. Iz svih daljih postupaka može se čitati da kraljica nijednog momenta ne pocenjuje uticaj koji Marklova ima u njihovoj porodici. I dok ovaj rat vode žene, mladi prinčevi su slomljeni i rastrzani između dva kontinenta, kraljevskog i svetovnog života, naslednog prava i čari liberalnog kapitalizma, ljubavi i razuma, između babe, žene i snajke.

“I bogati plaču”, kaže izlizana fraza. Jedno je sigurno, svedoci smo krupnih promena i u najrigidnijim sistemima, očevici smo i toga da volja skrajnutog i ponižavanog može postati moć koja menja pravila i tamo gde se čini da to nije moguće. Ono što, samo onaj ko ne želi, ne vidi jeste da iza krupnih promena stoje uglavnom žene. Neke će u istoriji biti upisane kao heroine, neke kao manipulatorke, te kvalifikacije i tako zavise od vrednosnog sistema onoga ko knjigu piše. Možda će ovaj primer biti presudan da potonjim prinčevima na prestižnim školama uvedu kurs čuvanja od opasnih žena.

foto: pinterest, naslovna: vashtiharrison

 

Ovaj članak je prvi put objavljen na djurdjevak.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.