Skonsi sa borovnicama i rikotom
Jedan od dražih slatkih doručaka su skonsi. A i nisu toliko slatki. 🙂
RECEPT
Sastojci:
- 280 gr mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 40 gr šećera
- kesica limun šećera ili rendana korica limuna (u tom slučaju stavite 50 gr šećera)
- prstohvat soli
- 85 gr hladnog putera
- 155 gr šumskih borovnica
- 200 ml slatke pavlake
- 50 gr rikote
Pomešajte brašno, pzp, šećere (ili koricu limuna) i so i u to dodajte puter. Ručnim pastry blenderom ga umesite u brašno tako da dobijete mrvičasto testo. Ovo možete raditi i rukama tako što ćete puter inkorporirati u ostale suve sastojke. Ne preterujte sa mešenjem da se puter ne otopi. Zato je savršen pastry blender. Dodajte borovnice i pažljivo izmešajte sve da se ne izgnječe, a da se svaka obloži brašnom. Sipajte slatku pavlaku i rikotu i spatulom lagano sjedinite sve sastojke. Ako se koja borovnica i izgnječi, ništa strašno.Prebacite testo na dobro pobrašnjenu površinu i pospite brašnom i odozgo, pa rukama lagano utapkajte testo i raširite ga tako da debljina bude oko 2 – 3 cm. Modlom vadite pogačice, stavljajte ih na pek papir i odmah u zagrejanoj rerni pecite na 210 stepeni. Neka se peku oko 12 minuta. Izvadite ih i ostavite da se ohlade, pa poslužite. Nisu preslatke, hrskavo-mekane i predivne, najbolje prvi dan. Mada, ako ih držite zamotane u plastičnoj foliji, biće meke još dan ili dva, ali će izgubiti hrskavost. Ja volim i tako. 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com