Šakšuka
Danima (mesecima?) smo u haosu, spopalo nas je sto čuda… Bio mi je potreban brzinski obrok koji može da zameni ručak. I setih se šakšuke. Jeste da je u pitanju čuveni izraelski doručak, ali vanredna je situacija i šakšuka je bila pun pogodak! Za 15 minuta imate zdrav i ukusan obrok. Evo ga!
RECEPT
Sastojci:
- nekoliko kašika maslinovog ulja
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 crvena paprika
- 2 pune kašike ajvara (opciono)
- konzerva seckanog paradajza
- so, biber, kurkuma, ljuta crvena paprika (ja sam izbegla da bi i dete jelo)
- 3 jaja
- feta sir i list celera
Na maslinovom ulju izdinstajte iseckani crni luk, pa potom dodajte i sitno seckani beli. Promešajte pola minute, pa dodajte seckanu svežu papriku i ajvar i ostavite da se krčka pet minuta. Povremeno promešajte. Sipajte konzervu paradajza i začinite po ukusu. Ja volim kurkumu, pa sam stavila nju (pola kašičice) umesto kumina koji baš i ne volim. Sve izmešajte i ostavite da se krčka dok ne dobijete gušći sos. Napravite tri rupe u sosu i u njih ubacite jaja. Ostavite ih da se tako ukuvaju u sosu onoliko koliko je potrebno da biste dobili jaja kakva volite.
Kada su gotova, pospite iseckanim celerom (ili peršunom) i komadićima fete i služite. Jako je fino.
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com