Ružice od jabuka u lisnatom testu
Ovaj recept iziskuje bukvalno minimalno vremena, a vidite kakav je rezultat – jako dekorativan desert koji možete da pravite i na izmaku snage, verujte mi. 🙂
RECEPT za 6 ružica
Sastojci:
- jedno pakovanje lisnatog urolanog testa (ja koristim no iz Lidla)
- 2 manje ili 1 velika jabuka
- sok polovine limuna
- 3 kašike džema od šljiva
- kašika kisele pavlake
- kašičica ekstrakta badema
- kesica vanil šećera
+ šećer u prahu za posipanje
Jabuku isecite na tanke šnite. Ako koristite jednu veliku, najpre je poprečno prepolovite i onda secite. Poređajte tanke kriškice u tanjir, zalijte ih sokom od limuna i dodajte i malo vode, poklopite drugim tanjirom i stavite u mikrotalasnu na 3 minute. Tako će omekšati i lepše i lakše se kasnije rolati.
Testo podelite na šest jednakih trakica.
U šoljici pomešajte džem, kiselu pavlaku, vanil šećer i ekstrakt badema. Ovom smesom premažite svaku trakicu. Potom ređajte po trakama kriške jabuke tako da im obli vrh viri, a donji deo dođe do polovine testa. Tako će vam pola trakice ispod jabuke ostati slobodno i taj deo preklopite preko jabuka. Zatim sve ovo samo urolate i dobićete ružu. Stavite je u kalup za mafine, ali i u paprnu korpicu za pečenje, da se ne bi zalepila za kalup. Ponovite postupak i stavite ružice da se peku u rerni koju ste zagrejali na 180 stepeni. Prvih 30 minuta ih pecite prekrivene alu folijom, a potom još 15 minuta otkrivene.
Po želji ih pospite šećerom prahu.
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com