Ruske šubare
Nešto me uhvatila nostalgija, pa mi se po glavi motaju kolači koje nisam jela preko 20 godina. Ovi su mi skroz novogodišnji. Uvek ih je mama pravila i ja sa njom. Pa da nastavimo tradiciju. 🙂
Fotke nisu neke, dan traje kratko, prirodnog svetla nema, dvoje male dece, selidba, renoviranje, malo je ludnica, pa je dobro da su ikakve fotke i urađene. Za uspomenu na ovaj ludi period. 🙂
RECEPT:
Sastojci:
za testo
- 6 jaja
- 110 gr šećera
- 80 gr mekog brašna
- 45 gr kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 4 kašike vode
za fil
- 450 ml punomasnog mleka
- 30 gr mekog brašna
- 45 gr gustina
- 90 gr šećera
- 1 kesica burbon vanil šećera
- 200 gr bele čokolade
- 200 gr putera
za glazuru
- 75 gr čokolade sa što većim postotkom kakaoa
- 75 ml slatke pavlake
+ kokosovo brašno za valjanje kolačića
Najpre narpavite fil. U šerpu sipajte 350 ml mleka, a onih 100 pomešajte u odvojenoj posudi sa brašnom, gustinom i šećerima tako da ne bude grumuljica. Kad se mleko u šerpi zagrejalo do tačke ključanja, lagano umešajte ovu smesu u njega i sve vreme mešajte. dok se ne zgusne. Smanjite jačinu ringle da vam ne zagori krema. Kada se zgusnula, dodajte čokoladu i sklonite sa ringle, pa mešajte dok se skroz ne otopi. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se skroz ohladi dok pravite testo.
Odvojte belanca i žumanca. Pomešajte u jednoj posudi suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i kakao. Belanca umutite u čvrst sneg lagano dodavajući šećer. Potom dodajte jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Na kraju lagano dodajte i suvu smesu i umešajte ili lagano ručno, a možete čak i na najslabijoj brzini miskera. Poslednje što dodajete je voda i sve sjedinite. Izlijte smesu na papir za pečenje u plehu za rernu (moj je 30/40 cm). Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Izvadite da se ohladi, odlepite papir za pečenj i potom vadite krugove modlom za kekse ili krofne. Ja volim malene, pa sam koristla modlu prečnika 4 cm.
Ohlađen fil umutite mikserom i potom u njega dodajte omekšali puter sobne temeprature i mutite dok sve ne postane penasto i dok se ne sjedini. I sad ide filovanje.
Jednu stranu kruga nafilujete punom kašičicom fila, pa potom filom premažite i ivice kolača koje potom uvaljajte u brašno. I tako dok ne potrošite sav materijal. Ostaće vam kreme i ostaće vam i one ivice od testa. To će biti radost za porodicu, samo mi dajte sekund. 🙂
Slatku pavlaku zagrejte do granice ključanja, pa prelijte preko čokolade i mešajte dok se lepo ne sjedini. Svaku šubaricu prekrijte odozgo kašičicom glazure i lagano kružite tom kašičicom dok ne prekrijete površinu. I to je to. Ostavite ih da se hlade. Divne su, meke i sočne.
A sad oni ostaci. U neku podusu ih lepo ređajte. Red korica, pa fil, pa pospite malo kokosovim brašnom, pa malo čokoladne glazure, pa sve ispočetka. Kada se malko stisne, sečete kao kolač i dajete nestrpljivoj porodici. 🙂 Malo je messy, ali ko mari. 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com