Rolnice sa makom, krem sirom i džemom
Primetili ste do sad da umem da dosađujem sa određenom namirnicom dok je skroz ne izgustiram. Sad je na red došao mak. I ove rolnice jako dugo čekaju da budu ufotkane. Meko testo, sočno punjenje i šolja mleka, kada ponekad poželite sladak doručak.
RECEPT
Sastojci:
za testo
- 100 ml toplog mleka
- 140 ml tople vode
- kesica suvog kvasca
- 80 gr šećera
- 60 gr otopljenog putera
- 1 jaje
- 20 gr mleka u prahu
- 480 gr mekog brašna
- prstohvat soli
punjenje
- 190 gr mlevenog maka
- 60 gr šećera
- 100 ml mleka
- 150 gr krem sira
- 2 vanil šećera
- narendana korica narandže
- 3 pune kašike džema od šljiva
+ žumance i kašika mleka
U posudu miksera pomešajte mleko, vodu, kvasac i šećer i ostavite da kvasac nadođe. Potom dodajte otopljen puter, jaje, mleko u prahu, polovinu količine brašna i so. Uključite mikser sa nastavkom za testo i dok misker radi lagano dodajte i ostatak brašna. Kada se testo lepo sjedinilo i odvojilo od ivica posude (nakon otprilike 5 minuta), izvadite ga u nauljenu posudu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom da raste oko sat vremena.
FIl se pravi lako. Pomešajte mak i šećer i zalijte vrelim mlekom, pa sve sjedinite. U odvojenoj posudi pomešajte krem sir, vanil šećer, koru narandže i džem. I kada se mak ohladi, pomešajte ga sa ovim krem sirom.
Testo prebacite na pobrašnjenu površinu i rukama koliko god možete raširite u pravougaoni oblik. Ukoliko vam je potrebna pomoć, možete i oklagijom, ali meni nekako testo bude lepše kada se radi rukama.
Razmažite fil po celom testu, ali ostavite oko centimetar ivica da budu nenamazane. Rolajte rolnice sa oba kraja i kada se približe, isecite ih uzužno. Tako ćete dobiti dve urolane kobasice.
Svaku secite na rolnice i njih ređajte na pek papir. Ostavite razmak jer će da narastu. Premažite ih žumancetom i mlekom i ostavite još 15 minuta, taman dok se rerna ne zagreje na 180 stepeni. Dobićete dve tepsije rolnica.
Pecite ih 20-tak minuta, pratite dok ne porumene. Izvadite ih iz rerne i prekrijte krpom dok se malko ne ohlade, ako izdržite. 🙂
Ja uvek pravim manje slatke kolače, pa vi ili povećajte količinu šećera u filu, ili pospite šećerom u prahu. 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com