Rolnice sa krem sirom i borovnicama

0

Ovo je jedno od najlepših peciva koje sam pravila. Mislim da će ove zime biti stalno na meniju. Najmekše preukusno testo i punjenje mojih snova – sir, limun, šumske borovnice! Prelepo nešto! Još su lepše nego na fotkama!

Pekla sam ih na razne načine: u modlama za mafine, razdvojene u plehu i ovako kao na fotki u vatrostalnom plehu i ti su najlepši! Ne vizuelno, nego po mekoći. Najmekši na svetu, a lepo narastu u visinu jer nemaju gde da se šire.. Ma savršeni! Stvarno sam jako zadovoljna ovim receptom. 🙂

RECEPT ( za 20 komada)

Sastojci:

za testo:

  • 500 gr mekog brašna
  • 20 gr mleka u prahu
  • 200 ml toplog mleka
  • kesica suvog kvasca
  • 80 gr šećera
  • 2 jajeta
  • 100 gr putera
  • prstohvat soli

za punjenje

  • 200 gr krem sira (možete koristiti i blaži sitni sir)
  • 50 gr šećera
  • kesica limun šećera
  • kesica burbon vanil šećera
  • 250 gr šumskih borovnica
  • 25 gr gustina

za posipanje

  • šećer u prahu

U malo mleka koje ste odvadili od ukupne količine pomešajte kvasac i odvadite kašičicu šećera od 80 grama. Ostavite da kvasac nadođe i napravi se penasta masa. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, mleko u prahu i so. Zatim ulijte ostatak mleka, šećera i dodajte jaja, pa izmešajte tako da se jaja blago izmute. Na kraju dodajte otopljeni puter i umesite glatko testo. Kada ste ga umesili, prekrijte ga i ostavite na toplom sat vremena da naraste.

Dok testo raste, vi pomešajte sir i šećere da se sjedine, a u odvojenoj posudi pomešajte borovnice i gustin tako da borovnice skroz budu njim prekrivene.

Testo prebacite na pobrašnjenu površinu i oklagijom razvaljajte na pravougaonik dimenzija 35/55 cm. Potom premažite testo sirom i po njemu ravnomerno rasporedite borovnice. Urolajte testo u veliku kobasicu. Isecite je na 20 ravnomernih delova i poređajte na pek papir. Prekrijte rolnice plastičnom folijom i opet ih ostavite sve oko sat vremena da narastu.

Rernu zagrejte na 180 stepeni i ubacite rolnice da se peku oko 20 – 25 minuta, pratite da ih ne prepečete. Kad dobiju boju, gotove su.

Izvadite ih i kad se prohlade, pospite šećerom u prahu. Ako ne pojedete sve, čuvajte ih u kesicama za zamrzivač i tako će i sutra biti mekane. 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.