Rolnice sa krem sirom i borovnicama
Ovo je jedno od najlepših peciva koje sam pravila. Mislim da će ove zime biti stalno na meniju. Najmekše preukusno testo i punjenje mojih snova – sir, limun, šumske borovnice! Prelepo nešto! Još su lepše nego na fotkama!
Pekla sam ih na razne načine: u modlama za mafine, razdvojene u plehu i ovako kao na fotki u vatrostalnom plehu i ti su najlepši! Ne vizuelno, nego po mekoći. Najmekši na svetu, a lepo narastu u visinu jer nemaju gde da se šire.. Ma savršeni! Stvarno sam jako zadovoljna ovim receptom. 🙂
RECEPT ( za 20 komada)
Sastojci:
za testo:
- 500 gr mekog brašna
- 20 gr mleka u prahu
- 200 ml toplog mleka
- kesica suvog kvasca
- 80 gr šećera
- 2 jajeta
- 100 gr putera
- prstohvat soli
za punjenje
- 200 gr krem sira (možete koristiti i blaži sitni sir)
- 50 gr šećera
- kesica limun šećera
- kesica burbon vanil šećera
- 250 gr šumskih borovnica
- 25 gr gustina
za posipanje
- šećer u prahu
U malo mleka koje ste odvadili od ukupne količine pomešajte kvasac i odvadite kašičicu šećera od 80 grama. Ostavite da kvasac nadođe i napravi se penasta masa. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, mleko u prahu i so. Zatim ulijte ostatak mleka, šećera i dodajte jaja, pa izmešajte tako da se jaja blago izmute. Na kraju dodajte otopljeni puter i umesite glatko testo. Kada ste ga umesili, prekrijte ga i ostavite na toplom sat vremena da naraste.
Dok testo raste, vi pomešajte sir i šećere da se sjedine, a u odvojenoj posudi pomešajte borovnice i gustin tako da borovnice skroz budu njim prekrivene.
Testo prebacite na pobrašnjenu površinu i oklagijom razvaljajte na pravougaonik dimenzija 35/55 cm. Potom premažite testo sirom i po njemu ravnomerno rasporedite borovnice. Urolajte testo u veliku kobasicu. Isecite je na 20 ravnomernih delova i poređajte na pek papir. Prekrijte rolnice plastičnom folijom i opet ih ostavite sve oko sat vremena da narastu.
Rernu zagrejte na 180 stepeni i ubacite rolnice da se peku oko 20 – 25 minuta, pratite da ih ne prepečete. Kad dobiju boju, gotove su.
Izvadite ih i kad se prohlade, pospite šećerom u prahu. Ako ne pojedete sve, čuvajte ih u kesicama za zamrzivač i tako će i sutra biti mekane. 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com