Nova godina, Božić i razne slave nam uveliko kucaju na vrata te priprema zimske trpeze mora da bude inspirativna i drugačija. Svi smo navikli da spremamo obroke po istim receptima za praznike. Međutim ukusan ručak ili porodičnu večeru možete obogatiti raznim vrstama slavskih salata idealnih za zimski period.
Pred vama su fantastične ideje i recepti zdravih i ukusnih salata za Novu godinu, Božić i zimske slave koje vredi probati. Pripremite zimsku trpezu uz dodatak ukusnih obrok salata.
Slavska posna salata
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 šargarepe
- 5-6 kiselih krastavčića
- Konzerva kukuruza šećerca (mala)
- So
- Biber
- 5 crvenih pečenih paprika
- 3-4 masline
Priprema:
Operite krompir i stavite da se kuva. Kuvani krompir oljuštite. Nakon toga ga lepo izgnječite dok ne dobijete homogenu smesu. Začinite solju i biberom po ukusu. Možete dodati malo ulja ili maslinovog ulja u izgnječeni krompir.
Šargarepu isecite na kockice. Možete staviti svežu ili kuvanu šargarepu. Kisele krastavčiće takođe iseckajte na kockice. Kukuruz šećerac ocedite od vode. Okruglu i duboku posudu pokrijte lepo streč folijom.
Stavite pola dela krompir pire i odozgo stavite iseckanu šargarepu, krastavčiće i kukuruz šećerac. Odozgo pokrijte preostalim delom krompir pirea. Uvijte folijom i ostavite na 1-2 sata. Nakon toga okrenite na odgovarajuću posudu. Odozgo ukrasite pečenim crvenim paprikama u obliku božićne zvezde. Sa strane ukraste maslinama.
IZVOR: https://bonapeti.rs/recepti/r-109396-Posna_salata_od_krompira_Bo%C5%BEi%C4%87na_zvezda
Novogodišnja šarena salata sa pasuljem
Sastojci:
- 200 g šarenog pasulja
- 1 čen belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 3 kisela krastavčića
- 2 pečene paprike
- 5 kašika ulja
- So – po ukusu
- 1 kašičica suve nane
- 1 kašičica suvog peršuna
- 2 kašike sirćeta
Priprema:
Operemo pasulj i sipamo ga u duboku posudu. Luk oljuštimo i isečemo na sitno. Takođe na sitno isečemo i kisele krastavčiće, pečene paprike, a beli luk provučemo kroz presu. Sve dodajemo u pasulj.
Pomešamo dobro i dodajemo ulje, nanu, peršun, sirće i so po ukusu. Promešamo i serviramo.
Recept za ovu slavsku salatu smo dobili od gospođe Lele Mićanović. Ovo je recept za zimsku salatu vrednu truda.
Susam salata za ukusan praznični obrok
Sastojci:
- 100 g susama
- 250 g posebne salame
- 200 g tvrdog sira
- 4 čaše kisele pavlake
Priprema:
Ispeći susam dok ne dobije zlatno žutu boju. Kada se lepo prohladi dodati pavlaku, rendanu salamu i izmrvljeni sir. Sve lepo sjediniti i poslužiti. Salata se veoma lako pravi, a uz to je i veoma ukusna.
IZVOR: https://www.recepti.com/kuvar/salate/13345-susam-salata
Božićna salata od piletine i makarona
Sastojci:
- 600 g pilećeg belog mesa
- 200 g makarona (spiralnih)
- 400 g paradajza
- 2 glavice crvenog luka
- 300 g sira po izboru
- 2 kašičice sitnog peršuna
- Malo maslinovog ulja
- So i biber
Priprema:
Piletinu isecite na šnicle, posolite i pecite na teflonu ili grilu. Gotovo meso isecite na komadiće jednake veličine. Vodu sa malo soli stavite da provri, zatim dodajte makarone i kuvajte ih dok ne omeknu, otprilike 10-15 minuta u zavisnosti od ringle.
Kuvane makarone procedite. Paradajz iseckajte na krupnije kocke a luk na sitnije. Sada u činiju za salatu pomešajte makarone, meso, paradajz, luk i sir, peršun i malo bibera. Sve to prelijte uljem i izmešajte. Ukrasite sa nekoliko listića peršuna.
IZVOR: https://receptizajela.com/salata-od-piletine-recepti/
Salata za prazničnu trpezu od fete i cvekle
Sastojci:
- 2 kuvane cvekle
- 250 g feta sira
- 1 glavica luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike balzamikovog sirćeta
- So i biber
Priprema:
Cveklu i feta sir iseći na kriške debljine ½ cm. Luk očistiti i sitno naseckati. Izrezane kriške cvekle kao i feta sira sada seći na kocke (moje su velicine 4cm x 4cm) i naizmenično redati list cvekle i list sira.
Poslužiti ih prelivene pripremljenim umakom od maslinovog ulja i sirćeta. Ukrasiti svežim lukom.
Feta sir se moze zameniti mozzarelom ili blažom varijantom feta sira (za salate).
Slavlje nije potpuno bez ovih fantastičnih salata za novogodišnje i božićne praznike.
IZVOR: https://www.coolinarika.com/recept/slozenac-od-fete-i-cvekle/
Zdrava salata sa šargarepom i sokom od pomorandže
Sastojci:
- 5 šargarepa, oljuštenih i izrendanih
- kora i sok od 1 pomorandže
- 50 g bundevinog semena
- 5 kašičica kima, pečenog
- 1 kašika senfa
- 1 kašika meda
- 1 kašika belog vinskog sirćeta
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike izmrvljenih listića korijandera
- 2 kašike izmrvljenih listića nane
- morska so
Priprema:
U činiji pomešajte šargarepu s korom i sokom pomorandže, semenkama bundeve i suncokreta. Istucajte u avanu kim s malo morske soli, zatim ga pomešajte sa šargarepom.
U činiji pomešajte senf, med, sirće i maslinovo ulje. Dodajte listiće nane i korijandera, probajte i začinite još ako je potrebno. Sipajte preko salate i dobro promešajte. Salata može odmah da se jede ili da se drži do dva dana u frižideru.
Slavska salata za prazničnu trpezu sa krompirom i krastavčićima
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 400 g kiselog mleka
- 300 g majoneza
- 1 velika glavica luka
- 5-6 kiselih krastavčića
- Začin po ukusu
Priprema:
Operemo krompir i skuvamo dok ne bude gotovo. Kad bude gotovo ostavljamo da se ohladi i sečemo luk i kisele krastavčiće. U posudi pomešamo kiselo mleko sa majonezom i začinima po ukusu.
U drugu posudu isečemo krompir i u njih dodajemo luk i kisele krastavčiće + smesu. Promešamo dobro i serviramo.
Gospođa Lela je sa nama podelila fantastičan recept za novogodišnju salatu i bogatu prazničnu trpezu.
Meksička salata – ukusan obrok za porodično slavlje
Sastojci:
- 4 pečene crvene paprike
- 200 g kukuruza šećerca
- 3 mlada crna luka
- 1 glavica crvenog luka
- 3-4 čena belog luka
- 200 g mariniranih pečuraka
- maslinovo ulje
- jabukovo sirće
- so
Priprema:
Paprike iseckajte na kockice. Kukuruz odmrznite i ocedite višak tečnosti. Luk (sve tri vrste) i šampinjone iseckajte. Dodajte maslinovo ulje, sirće i posolite po ukusu. Promešajte salatu i ohladite.
IZVOR: http://www.minjina-kuhinjica.com/razni-recepti/salate/meksicka-salata/
Novogodišnja salata sa kukuruzom šećercem
Sastojci:
- 800 g kukuruza šećerca
- 200 g krem sira
- 3 kašike pavlake
- 2 kašike maslaca
- 2 kašike šećera
- ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 1/4 kašičice soli, pazite da ne preterate
Priprema:
Kukuruz skuvajte. Otopite maslac, pa mu dodajte kuvani kukuruz i posolite. Sve zajedno malo propržite pa sklonite sa vatre. Dodajte šećer, biber, pavlaku i krem sir pa sve sjedinite i izmešajte. Ostavite salatu da se dobro prohladi pa poslužite.
IZVOR: https://domacirecepti.net/novogodisnja-salata-od-kukuruza-secerca/
Zimska salata sa crvenim kupusom
Sastojci:
- ½ crvenog kupusa
- 1 veliki paradajz
- 1 pečena paprika
- So
- 60 g oraha
- 2 kašike soka od limuna
- 2-3 kašike sirćeta
- 50 ml maslinovog ulja
- Peršun za serviranje
Priprema:
Iseckajte kupus i blago ga izgnječite sa malo soli. Oljuštite i isecite paprike i isecite ih na sitno. Dodajte u kupus. Odvojte deo sa semenkama od paradajza iznutra i isecite ponovo na sitne parčiće. Promešajte kupus, paradajz i paprike.
Začinite salatu solju, sokom od limuna, maslinovim uljem po ukusu i promešajte na kraju sa mlevenim orasima. Servirajte zimsku salatu sa crvenim kupusom lepo oformljenu u tanjiru i garnirajte sa strukom peršuna. Ova salata ide veoma dobro sa domaćom rakijom.
Božićnu trpezu gospođa Lela Mićanović obogati ovim izvanrednim receptom. Još jedna ideja za ukusan praznični obrok.
Istina je da se za slavlja i praznične dane ne štedi na izboru jela i bogatstvu trpeze. Sa našim idejama i receptima za slavske salate, novogodišnju i božićnu hranu verujemo da ćete još više uživati u obrocima i porodičnom druženju.
Ne ustručavajte se da na vašem stolu budu neki od Luftikinih fantastičnih recepata za zimske salate. Mi imamo svoj favorit. Koji je vaš?