Pogačice (skonsi) sa sirom i zatarom
Ovakve pogačice su divne jer se jako brzo prave, a možete praviti kmbinacije koje želite po ukusu ili u zavisnosti od onoga što imate u kući u tom momentu. Ja zatar obožavam, pa je on uvek moj prvi izbor, ali vi stavite koji god začin vi najviše volite.
RECEPT
Sastojci:
- 270 gr mekog brašna
- 140 gr dimljenog sira (narendanog)
- 150 gr feta sira (izmrvljenog)
- kaššičica soli
- kašičica zatara
- 100 gr hladnog putera isečenog na kockice
- 180 gr kisele pavlake
- belog luka u prahu (po želji)
- 1 jaje za premazivanje
Izmešajte brašno, sireve i začine i potom dodajte puter, pa umesite mrvičasto testo. Dodajte pavlaku i umesite dok se teto ne sjedini. Odmah ga prebacite na pobrašnjenu površinu i slobodno dlanovima pritiskajte površinu testa, pa potom oklagijom razvaljajte dok ne dobijete željenu debljinu. JA volim da ostavim da budu malko deblje. Modlom vadite pogačice, a možete i iseći nožem na kvadratiće ili trougliće. Poređajte ih na pek papir i premažite umućenim jajetom. Stavite ih u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni da se peku oko 20 minuta, dok ne porumene.
Izvadite ih i jedite sveže, tada su najlepše.
Možete ih i zamrzavati pre pečenja, samo ih nemojte premazati jajetom. Tako zamrznute ih čuvajte do upotrebe, zatim ih vadite oko sat vremena pre pečenja i postupak koji sledi je isti.
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com