Peciva od bundeve u obliku bundeve
Odavno merkam da ih pravim i neki dan me baš ponela jesen. Feđa je išao u vrtić tri dana i razboleo se, pa se onda razboleo i Anton, pa i ja. Nakon milion neprospavanih noći (a ustvari sedam), bilo mi je potrebno nešto lepo i desilo se ovo. Jako sam uživala u procesu fotkanja, iako sam radila pod totalno kretenskim uslovima, između inhalacija, davanja lekova, duvanja nosa ili pak uključivanja usisivača (svisa malom decom znaju šta ovo znači) i merenja temperatura. Ali eto, sviđa mi se rezultat. Peciva su blagog bundevastog ukusa, ni slana, ni slatka. Možete ih kombinovati uz džem, a i uz sir. Recept sam uz minimalne izmene uzela od https://foodandmood.blog/recipe/meka-peciva-u-obliku-bundeve/
RECEPT
Sastojci:
za testo
- 300 gr mekog brašna
- 100 gr speltinog brašna
- kesica suvog kvasca (10 gr)
- dobar prstohvat soli
- 200 gr pirea od bundeve sobne temperature (ocedite sav višak vode)
- 1 jaje
- 30 gr meda
- 50 ml maslinovog ulja
- 5-6 kašika mleka (u zavisnosti od toga koliko vam je vlažan pire od bundeve)
- 2 kašike mleka za premazivanje peciva
+ semenke bundeve i kanap (ja sam koristila flos za zube i bio je odlična zamena)
U jednoj posudi pomešajte brašna, so i kvasac. Napravite udubljenje i u njega dodajte pire od bundeve, ulje, med, mleko i jaje, izmešajte u sredini i potom mesite testo. Kada ste ga umesili, pobrašnite posudu u koju ćete ga prebaciti, prebacite ga i prekrijte. Ostavite ga na toplom da naraste, biće potrebno sat ili sat i po’ vremena.
Naraslo testo prebaci na pobrašnjenu površinu i napravi od njega valjak. Iseci ga na 15-tak jednakih delova. Svaki oblikuj u lopticu, pa zatim svaku obmotaj kanapom najpre na polovinu, pa četvrtinu, pa tako dok ne dobijete osam delića. Nemojte previše usecati kanap u testo, ono će rasti tokom pečenja i dobićete željeni oblik. Flos se pokazao kao odlična opcija jer se lako skidao, a vidim da sa tim mnogi imaju problem. Flos klizi. Prekrijte peciva krpom i ostavite da rastu na toplom oko 20 minuta.
Potom ih premažite mlekom i ubacite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Pecite ih oko 18 minuta. Ostavite ih da se ohlade i tek onda skidajte kanap.
Najlepši su tog dana, ali ako ih držite zatvorene ili u plastičnoj kesi, meki su i sutradan. 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com