Novogodišnja trpeza je oduvek bila glavno mesto okupljanja porodice i prijatelja u čast nove godine koja stiže.
Proslavljanje Nove godine počelo je svetkovanjem rađanja Sunca. Svi običaji označavali su pomoć suncu da preovada mrakom i hladnoćom i da se priroda ponovo obnovi i probudi.
Simbolika novogodišnje trpeze
Za vreme novogodišnjih praznika posebno vreme se posvećuje ukrašavanju domova. Običaj da se vrata, prozori i trpeza u domu kite zimzelenim grančicama, lovorom i imelom, služi da nagovesti da će uskoro, posle duge zime, opet sve ozeleneti. Tako se ovo doba godine, kad priroda izleda kao da je odumrla, pretvara u radost zbog ponovnog rađanja i obnavljanje njene životne snage.
Nova godina i Božić su vreme kada se porodica tradicionalno okupljanja i druži. Obično glavni deo druženja čini upravo praznična trpeza na kojoj se nalaze najraznovrsnije i najukusnije đakonije. Poreh hrane koja treba da nas hanrani, na trpezi bi trebalo da se nađu i namirnice koje imaju simbolično značenje. Tako bi tu trebalo da se nađu i grožđe, riba, svinjsko meso i slatka torta.
Grožđe
Grožđe simbolizuje zdravlje i snagu. Veruje se da, ako posle ponoći pojedete 12 zrna grožđa, jer svako simbolizuje po jedan mesec, bićete cele predstojeće godine biti zdravi i poletni.
Riba
Novogodišnja noć pada u vreme posta, pa bi tako bilo dobro da se i riba nađe na vašoj trpezi. Riba simboliše slobodno kretanje , pa nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi kojih se latite da plivaju.
Svinjsko meso
Svinjsko meso, generalno, je simbol bogatstva i izobilja, stoga je i nezaobilazno na novogodišnjoj trpezi.
Torta
Torta simboliše slast. Smatra se da što je torta bogatija i slađa, takva će i nova godina biti.
Recepti za novogodišnju trpezu
Izdvojili smo recepte koji će obogatiti vašu trpezu i obradovati vaše ukućane i goste.
Rolada od mesa
Potrebno je:
600 g mešanog mlevenog mesa
150 g pečenice ili suvog vrata,
2 čena belog luka
100 grama prezli
100 grama prezli
2 kašičice naseckanog peršuna
1 kašičica začina
6 jaja
100 grama prezli
1 kašičica sode bikarbone
so i biber po ukusu
Priprema:
U sveže mleveno meso dodajte sodu bikarbonu, jednu kašičicu začina, naseckani beli luk i peršun. Skuvajte 5 jaja. U prezle dodajte pavlaku i jedno sirovo jaje, pa dodajte malo soli i bibera. Pomešajte ove sastojke rukama dok se ne sjedine.
Kalup premažite uljem i obložite tankim listovima pečenice ili suvog vrata. Polovinu smese prelijte preko, pa dodajte kuvana jaja, a zatim ih prelijte ostatkom smese. Pecite oko 15 minuta na 200 stepeni, a zatim smanjite vatru na 180 stepeni, pa pecite još 45 minuta.
Kada se ispeče meso, ostavite da se malo ohladi, a zatim isecite na takne kriške i poslužite.
Praseće pečenje
Potrebno je:
4 kg prasetine, so
Priprema:
Praseće meso dobro operite i posolite po želji. Stavite ga u pleh, nalijte dva decilitra vode, pa ga pokrijte alu-folijum i pecite na 180 stepeni jedan sat. Pečenje izvadite iz rerne, skinite foliju, okrenite ga na drugu stranu i vratite da se peče još sat vremena, da porumeni. Kada meso porumeni, izvadite ga iz rerne, ostavite da se prohladi, pa ga isecite na kocke.
Ruska salata
Potrebno je:
3 krompira
3 šargarepe
3 tvrdo kuvana jaja
300 gr. graška
6-7 kiselih krastavčića
300 gr. šunke
300 gr majoneza
200 gr pavalake
So po ukusu
Priprema:
Skuvati sitno naseckano povrće. Kada se malo ohladi, stavite u veliku posudu i dodajte sitno seckanu šunku. Majonez i pavlaku dodjate po ukusu i sve pomešajte.
Kada se salata dobro ohladi, prespite u manje činije i poslužite kao predjelo ili kao prilog uz meso.
Kolačići sa cimetom
Potrebno je:
350 g meda
450 g integralnog brašna
250 g margarina
kesica praška za pecivo
kesica vanilin šećera
4 kašičice cimeta
2 jaja
Priprema:
Brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer pomešajte u posudi. Dodajte med, 2 jaja, margarin, pa mešajte rukama dok se smesa ne sjedini. Ostavite testo u frižederu dok se ne stegne, a zatim ga razvucite oklagijom. Modlama vadite kolače i ređajte ih u plehu koji ste prethodno pokrili papirom za pečenje. Modle mogu biti različitih oblika, od zvezdica, srca do jelkica i Sneška Belića.
Pecite kolačiće u rerni 10 minuta na 180 stepeni. Kada se ispeku, možete ih po želji posuti mrvicama čokolade ili šećerom u prahu.
Kolači sa cimetom prosto mirišu na Novu godinu i zimu, pa će im se svi obradovati na trpezi, kada se budu zasladili nakon finog jela.