Njoke od cvekle u sosu od putera i žalfije

0

Mislim da do sada nisam pisala o tome koliko ja ovlim njoke! Možda najviše od svih testa. A ove od povrća obožavam! OD cvekle, bundeve, karfiola, od svega! OVe su bile fantastične! Ludilo od ukusa, a tako malo sastojaka. Uživali smo u ručku.

RECEPT

Sastojci:

za njoke

  • 165 gr skuvane, pa oguljene cvekle
  • 120 gr skuvanog, pa oguljenog krompira (dakle, sve se kuva u ljusci)
  • 1 jaje
  • 40 gr rendanog parmezana (plus još za serviranje)
  • 240 gr mekog brašna (plus još za izradu)
  • kašičica soli
  • beli luk u prahu (ja sam stavila oko trećinu kašičice)

za sos

  • 100 gr putera
  • kašika maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 6-8 manjih listova žalfije

Skuvanu cveklu i jaje izblendajte. Kuvani krompir narendajte i izmešajte sa cveklom i jajetom. Odvojeno pomešajte brašno, so, beli luk i parmezan i potom dodajte u one vlažne sastojke. Mešajte najpre kašikom, pa potom rukama mesite. Kada ste oformili jufku, prebacite je na radnu pobrašnjenu površinu i isecite na osam jednakih delova. Svaki urolajte u glistu koju ćete iseckati na jednake komadiće. Zatim te komadiće urolajte preko viljuške da biste dobili karakterističnu šaru.

Ugrejte u šerpi vodu i kašičicu soli i iz delova kuvajte njoke. Ja sam paralelno pravila i sos, pa sam odmah gotove njoke prebacivala u tiganj sa sosom, tako ih u njemu krčkala još koji minut i odmah tople servirala. Sos pravite tako što istopite puter na srednje jakoj ringli, dodate maslinovo ulje i narendan beli luk, izmešate i dodate listove žalfije. Ostavite tako kratko da se krčka lagano dok njokice ne stignu da se okupaju u tome. Njoke su skuvane kada isplivaju na površinu, a to bude vrlo brzo. Dakle, čim su skuvane, direkt iz šerpe ih ocedite i u tiganj sa puterom. Krčkaju se, pa u tanjir. Mešajte ih, naravno.

Kada ih iz tiganja prebacite u tanjir, zalijte porciju sa dodatnom kašikom sosa iz tiganja i odozgo narendajte još parmezana. Ludilo! 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.