Njoke od cvekle u sosu od putera i žalfije
Mislim da do sada nisam pisala o tome koliko ja ovlim njoke! Možda najviše od svih testa. A ove od povrća obožavam! OD cvekle, bundeve, karfiola, od svega! OVe su bile fantastične! Ludilo od ukusa, a tako malo sastojaka. Uživali smo u ručku.
RECEPT
Sastojci:
za njoke
- 165 gr skuvane, pa oguljene cvekle
- 120 gr skuvanog, pa oguljenog krompira (dakle, sve se kuva u ljusci)
- 1 jaje
- 40 gr rendanog parmezana (plus još za serviranje)
- 240 gr mekog brašna (plus još za izradu)
- kašičica soli
- beli luk u prahu (ja sam stavila oko trećinu kašičice)
za sos
- 100 gr putera
- kašika maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 6-8 manjih listova žalfije
Skuvanu cveklu i jaje izblendajte. Kuvani krompir narendajte i izmešajte sa cveklom i jajetom. Odvojeno pomešajte brašno, so, beli luk i parmezan i potom dodajte u one vlažne sastojke. Mešajte najpre kašikom, pa potom rukama mesite. Kada ste oformili jufku, prebacite je na radnu pobrašnjenu površinu i isecite na osam jednakih delova. Svaki urolajte u glistu koju ćete iseckati na jednake komadiće. Zatim te komadiće urolajte preko viljuške da biste dobili karakterističnu šaru.
Ugrejte u šerpi vodu i kašičicu soli i iz delova kuvajte njoke. Ja sam paralelno pravila i sos, pa sam odmah gotove njoke prebacivala u tiganj sa sosom, tako ih u njemu krčkala još koji minut i odmah tople servirala. Sos pravite tako što istopite puter na srednje jakoj ringli, dodate maslinovo ulje i narendan beli luk, izmešate i dodate listove žalfije. Ostavite tako kratko da se krčka lagano dok njokice ne stignu da se okupaju u tome. Njoke su skuvane kada isplivaju na površinu, a to bude vrlo brzo. Dakle, čim su skuvane, direkt iz šerpe ih ocedite i u tiganj sa puterom. Krčkaju se, pa u tanjir. Mešajte ih, naravno.
Kada ih iz tiganja prebacite u tanjir, zalijte porciju sa dodatnom kašikom sosa iz tiganja i odozgo narendajte još parmezana. Ludilo! 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com