Njoke od bundeve sa spanaćem, fetom (grčkom) i susamom

0

Dobila sam divne domaće ogromne bundeve i ja ću ih stvarno maksimalno iskoristiti, kao što ste primetili. Obožavam! Ovo je tako ukusno jelo, večera/ručak, šta god vam je draže! Jako smo uživali. I stvarno nije projekat, a ne oduzima ni neko vreme. Ispecite bundevu prethodno veče i ispasirajte je i eto, pola posla je gotovo!

RECEPT

Sastojci:

za njoke

  • 230 gr pirea od bundeve
  • 2 mala čena belog luka
  • pola kašičice soli
  • 1 jaje
  • 290 gr mekog brašna je meni bilo potrebno, a vi dodavajte po malo i pratite, testo bi trebalo da se ne lepi, ali i da je meko. Sve zavisi od toga koliko vam je vlažan pire od bundeve.
  • 20 gr parmezana

za prilog

  • 30 gr putera
  • 2 manja čena belog luka
  • 2 šake spanaća
  • 3 – 4 kašike mleka
  • so, biber
  • 50 gr sitno rendanog trapista
  • feta sir (idealno ovčiji, grčki) i tostiran susam za posluživanje

Kada ste ispekli bundevu, izblendajte je sa belim lukom i jajetom. Potom pomešajte brašno, parmezan i so i dodajte u pire. Umesite testo. Napravite jufku, podelite je na 3 ili 4 dela i svaki razvaljajte u kobasičicu, pa secite njoke. Potom svaku prevaljajte preko viljuške da biste dobili karakterističnu šaru. Brašnom se služite po potrebi, i na radnoj površini, a i prilikom rolanja njokica.

Kada ste ovo uradili, bacite se na sos, pre nego što počnete da kuvate njoke.

Na puteru izdinstajte rendani beli luk kratko, pa potom ubacite iseckani spanać. Posolite i pobiberite, pa dodajte mleko i mešajte povremeno. Neka se sve dinsta na srednje jakoj ringli.

Sad počnite da kuvate njoke u uzavreloj vodi koju ste posolili sa 2 kašičice soli. Kada njoke isplivaju na površinu, gotove su. Kuvajte ih u turama.

Dok su se njoke skuvale, i spanać bi trebalo da se lepo opustio. Gotove njoke dodajte u tiganj sa spanaćem, odozgo pospite rendanim trapistom i još koji minut ostavite sve tako na ringli sve vreme mešajući i oblažući njokice svime iz tiganja.

Prebacite na tanjir za služenje, pa odozgo dodajte fetu i susam. Ja strašno volim ovu kombinaciju, pa dodam bogato. 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.