Mlađin rođendanski panakota tart
M je napunio 44! Sve što najviše voli je u ovom tartu. Korica sa bademima, breskve iz kompota u želeu pod debelim slojem panakote sa rikotom i vanilom. I jagodama u obliku srca, ako se to uopšte vidi. Srećan mu rodjendan!
P.S. Tart je vrlo blagog ukusa, nije jako sladak, tek-tek, kao neka blaga sladoledna poslastica. 🙂
RECEPT (za modlu prečnika 28 cm)
Sastojci:
za koru
- 100 gr mlevenih badema (možete ih zameniti i oštrim brašnom)
- 125 gr mekog brašna
- prstohvat soli
- 30 gr šećera
- 115 gr hladnog putera
- 5 kašika hladne vode
za voćni sloj
- konzerva kompota od bresaka od 820 gr (470 gr ploda)
- kesica želatina (10 gr)
za sloj panakote
- 400 ml slatke pavlake
- kašika ekstrakta vanile
- 150 gr rikote
- 1 kesica burbon vanil šećera
- 70 g šećera
- kesica želatina u prahu (10 gr)
Izmešajte brašno, šećer, so i bademe i dodajte hladan puter. Umesite mrvičasto testo, pa dodajte vodu. Mesite dok se sastojci ne sjedine.
Odmah razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini i prebacite ga na modlu za tart. Lepo obložite testom modlu tako da nalegne na svaku ivicu i odrežite nožem višak testa. Sada stavite modlu sa testom u frižider na najmanje sat vremena. Potom ga izbockajte viljuškom i stavite da se peče na 200 stepeni oko 15 minuta. Najbolje bi bilo da testo pre pečenja prekrijete papirom za pečenje i odozgo pospete pasulj kako se pri pečenju testo ne bi dizalo.
Dok se testo peče, spremite žele. Kesicu želatina pospite sa par kašika hladne vode i ostavite da nabubri. 350 ml soka iz konzerve zagrejte do granice ključanja. Potom u njega umešajte onaj želatin dok se ne istopi. Ostavite sa strane da se malko hladi.
Breskve iseckajte na tanke kriškice i poređajte po dnu gotove kore. Zalijte ih onim sokom od breskve. Ostavite nekoliko sati dok se skroz ne stisne. Poželjno je i u frižideru.
Kad je želatinasti deo očvrsnuo, na još jednoj tacnici želatin prelijte sa malko hladne vode i ostavite da nabubri. U šerpicu uspite slatku pavlaku, ekstrakt i šećere i stavite na ringlu. Sklonite šerpicu sa ringle tik pre nego što provri slatka pavlaka. Potom u nju umešajte nabubreli želatin dok se ne istopi i na kraju dodajte rikotu. Mešajte ručno nastavkom miksera da razbijete grumuljice. Ovu smesu prelijte preko želea i ostavite da se ohladi na sobnoj temperatrui, a potom stavite u frižider. Najbolje bi bilo preko noći jer je poslednjem sloju potrebno dosta da se stegne, bar tri sata. Ujutru naseckajte bilo koje sveže voće za ukras. Nije sezona bresaka, inače bih njih stavila, ali i jagode idu divno uz ovu kombinaciju.
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com