Kuglof sa citrusima
Prave su temperature za ove recepte! Jako mi se svideo ovaj kuglof. Ko je ikada čitao moje recepte zna da sam luda za citrusima i citrusnim kolačima. Petak popodne provodimo zajedno, Feđa je prehlađen (krenuo je u vrtić nakon duuuge pauze i eto radosti nakon tri dana), bebu sumnjičavo zagledamo i ušuškani se tešimo ovim zalogajima.
RECEPT
Sastojci:
za kuglof
- 360 gr mekog brašna
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1 prašak za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 220 gr šećera (u originalnom receptu piše 400 gr, ali to je meni prepreviše)
- 210 gr omekšalog putera
- 225 gr milerama
- 2 kašičice rendane kore limuna
- 1 kašičica rendane kore limete
- 1 kašičica rendane kore narandže
- 6 jaja sobne temperature
- 4 kašičice ekstrakta vanile (ja sam imala domaći, ispod u tekstu vam piše recept)*
za glazuru
- 3 kašike soka narandže
- 2 kašike limunovog soka
- 2 kašike soka limete
- 100 gr šećera u prahu
+ 150 gr milerama, 2 kesice vanil šećera, 1 kesica burbon vanil šećera i 1 kesica limun šećera (opciono)
Uključite rernu na 160 stepeni.
U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu i so.
U odvojenoj posudi izmutite puter sa šećerom i mileramom, dodajte narendane citrusne kore i ekstrakt vanile, pa potom jedno po jedno jaje, sve vreme muteći. Na kraju lagano u ovu smesu umutite i ostale suve sastojke.
Sipajte testo u modlu koju ste dobro premazali puterom i stavite u rernu da se peče oko sat vremena. Proverite čačkalicom da li je kuglof pečen. Kada je gotov, ostavite ga da se hladi.
Ohlađen izvadite iz modle. Spremite glazuru tako što ćete sve sastojke pomešati i lagano kuvati na ringli dok se šećer ne istopi. Potom toplu glazuru nanosite četkicom na hladan kuglof da je lepo upije. Ostavite sve da se ohladi.
Preliv od milerama koji sam dodala zaista nije neophodan, ali strašno lepo paše kada na parče kuglofa stavite kašičicu ovog preliva. Ja jaaaako volim. Samo je ptorebno da kada izmešate sve sastojke, ostavite malo preliv da odstoji kako bi se šećer istopio.
Gotov kuglof držite umotan u plastičnu foliju kako vam se ne bi sušio.
Stvarno je lep i sočan. Ja imam i ove mini modle, pa sam pravila i malene, ali čini mi se da je veliki sočniji, koliko god da su mali dekorativniji. 🙂
* Mali dodatak vezan za ekstrakt vanile. Jedno vreme nisam mogla da ga pronađem na policama u gradu, makar ne u ovim prodavnicama koje su mi bile u blizini, a imala sam štapiće vanile, pa sam ih iskoristila u ovu svrhu. Ekstrakt je divan, ali je svakako isplativije da kupite gotov. 🙂
Recept:
- 1 štapić vanile
- 60 ml vodke
- flašica za skladištenje
Rasecite uzdužno štapić vanile i stavite ga u bočicu. Prelijte preko vodku, dobro zatvorite i izmučkajte. Ostavite bočicu na tamnom mestu. I sad je na redu strpljenje. Najidealnije je da ga ostavite da „čuči“ tako 4 – 6 nedelja, povremeno ga mućkajući. Već posle 5-6 dana ćete videti kako dobija divnu boju i ona će se intenzivirati kako vreme prolazi. Ako želite veće količine, povećavate srazmerno broj štapića i količinu vodke. I sve stavite u istu bočicu radi intenzivnijeg mirisa i ukusa. 🙂
I onda ga koristite za npr.ovaj kuglof. 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com