Kuba – ostrvo koje oduzima dah

Pogledajte lepote Kube

0

Dobrodošli na Kubu – ostrvo koje oduzima dah svojom lepotom i budi duboke emocije sa svakim korakom, sa svakim pogledom. Kuba je spektakl koji ostavlja bez reči, a srce ispunjava nezaboravnim uspomenama.

Jedinstvena i neponovljiva  Kuba – zemlja koja, u odnosu na ostatak sveta, kao da živi neki svoj poseban život u paralelnom univerzumu. Savršeni je spoj gotovo nespojivog, nekako čarobno zaustavljenog u vremenu i prostoru. Za većinu nas „običnih smrtnika“, Kuba predstavlja san o životu iz snova. Jer zaista, Kubu je Nebo sa velikom ljubavlju pogledalo kada su se, još u prastaro vreme nastanka Sveta, delile zemaljske blagodeti. Iako su prvobitne asocijacije na Kubu uglavnom negde između tompusa i old tajmera, uz komunizam, revolucije, Fidel Kastra i Če Gevaru, ona je mnogo više od toga. 

Strastvena salsa kao životni stil

Kuba nije tek obična zemlja. To je ogromna pozornica na kojoj se igra predstava života u ritmu salse. Taj neodoljivi ritam strasti i slobode, dočarava duh Kube bolje nego bilo koji jezik. Upravo zato je Kuba, pre svega, zemlja nasmejanih, raspevanih ljudi koji žive neki svoj „salsa“ život. Ostatku sveta ovakav stil življenja je neshvatljiv, a opet nekako magično privlačan. A kako i ne bi bio privlačan, kada se ovaj suncem obasjan „paralelni univerzum“, smestio baš u samo središte Karipskog raja, okružen puderastim belim peskom i tirkiznim morem.

Šetnja kroz epohe

Gde god da pogledaš, stičeš utisak da si deo nekakve fenomenalne scenografije. Taj utisak je izrazito snažan kada se nađeš u nekom od kubanskih gradova. Jer, šarmantni i nadasve romantični duh 60-tih godina XX veka tamo još uvek diše punim plućima. A sve to je, zapravo, tek mali deo avanture sa imenom Kuba. Šetnja kamenitim ulicama kubanskih gradova je šetnja kroz epohe bogate istorijske prošlosti. Svaki kamen bukvalno isijava sećanja o tome kako se vekovima oblikovala ova čudesna zemlja.

Prirodna blaga i kulturno nasleđe Kube

Živopisan kolorit same zemlje i njenih prirodnih lepota, nadaleko poznatih plantaža duvana, ali i kolonijalne arhitekture, podjednako kao i drevnih zidina koje su ovu „bisernu školjku“ branile od pirata, svakako su neponovljivi prizori. Dok gledaš ka horizontu, osećaš da postaješ deo bezvremene priče. Ako zaroniš u morske dubine, svedočiš igri boja i oblika koja te ostavlja bez daha. Na Kubi je sve – baš sve! – kako za gledanje, tako i za avanturističko i turističko istraživanje. Zalogaj ukusne mešavine španske i afričke kuhinje, uz rum ili mohito, dok se sluša salsa – naravno, ovde ima magični prizvuk. Jer, na Kubi je sve nekako lako i lagano, nasmejano i opušteno. Bez obzira da li si na plaži, dok uživaš u suncu i moru, u lokalnom baru ili luksuznom restoranu, Kubu dišeš punim plućima.

Rajska oaza modernog luksuza

Kuba obiluje i luksuznim hotelima. Oni su se smestili duž čitave obale ovog Karipskog raja, poput nekih portala koji te uvode u neki čudnovat i divan svet. Čak i najizbirljivi i najzahtevni posetioci, imaće ovde ugođaj za pamćenje. Sve to, naravno, uz već dobro oproban, pobednički životni moto „lako, lagano, nasmejano, razigrano“. U neverovatnoj simfoniji tradicionalne kubanske gostoprimljivosti i modernih sadržaja, svaki trenutak postaje stih za pamćenje. A i kako bi moglo drugačije ako si na Kubi?

Kuba je inspiracija

Kuba nije destinacija. Kuba je inspiracija. Svojim bojama, mirisima, zvucima i duhom, Kuba se svrstala u svetske bisere. Decenijama unazad, ona je omiljeno stecište gotovo svih svetskih državnika, najpoznatijih zvezda iz sveta umetnosti i miliona drugih manje ili više poznatih ljudi. Kuba je boginja, muza za muziku, film, književnost, pa i stil života – od garderobe, preko arhitekture i eneterijera,  sve do životnih navika i potpuno drugačijeg „mindset“-a. 

Biser nad biserima

Kuba je raj koji dodiruje sva čula. Sve koji su je ikada okusili, zauvek ostavlja da čeznu za još čarobnih trenutaka. Kuba grli toplinom karipskog sunca i omamljuje osećajem čistog zadovoljstva. Jer ona je mesto gde snovi o sreći postaju stvarni. Zato ovom „biseru nad biserima“ u moru uživanja, malo ko može da odoli. Na Kubu se ne dolazi zbog odmora. Na Kubu dođeš kada poželiš da osetiš da istinski živiš.

Kuba – mesto gde ti se u srce urežu sećanja obojena živopisnim spektrom kakav se retko gde sreće. 

Kuba – raj iz kojeg odlaziš samo da bi mu se mogla opet vratiti.

Kuba…ah, ta divna Kuba…

U magazinu Bumerka smo čitali o još nekim destinacijama kao predlozima za nezaboravna putovanja. Neka pasoš bude spreman tokom cele godine! 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.