Korisne stvari koje možete raditi na internetu

0

Korisne stvari na internetu

Odavno više ne možemo da ignorišemo udeo interneta u našem životu. Ako i dalje tvrdite  da sa interneta možemo da pokupimo samo loše stvari i da je on čisto gubljenje vremena, možda će vas ovaj tekst razuveriti. Izdvojila sam koje su to korisne stvari na internetu koje vam mogu biti zanimljive, a nisu igranje igrica. 

1. Učite besplatno

Ovu temu sam detaljnije obradila u svom tekstu “Besplatna online edukacija – korisni sajtovi” , ali valja se podsetiti nekih stvari. Internet je doslovno pun besplatnih kurseva na razne teme, ali i detaljnih uputstava kako da rešite neki određeni problem.
Unapredite postojeća ili steknite nova znanja © Pixabay
Unapredite postojeća ili steknite nova znanja
Na Mreži možete pronaći i razna učila:
 • video snimke –  objašnjava vam se (i pokazuje)  korak po korak kako se nešto radi
 • e-knjige – bolje od konvencionalnih jer možete da ih čitate bilo gde
 • stručne blogove – rešite problem i naučite nešto novo direktno iz iskustva stručnjaka koje je ona/on izneo na svom blogu
I spremni ste!

2. Zarađujte

Ovde ne mislim na sumnjive angžmane preko interneta kao što je MLM marketing ili piramidalne šeme koje vam obećavaju zaradu preko noći.
Želela bih da vas uputim na platforme na internetu preko kojih možete da zaradite od nekog konkretnog rada. Radi se zapravo o mestima na internetu koja su svojevrsne berze poslova koji mogu da se rade van kancelarije (remote). Međutim, rad na ovaj način zahteva da imate određene veštine koje tu možete da unovčite.
Ovo su samo neki od poslova koji se nude :
 • unos i obrada podataka
 • graficki dizajn
 • programiranje
 • digitalni marketing
 • prevod
 • uređivanje tekstova
 • organizacija događaja
 • virtuelni asistent (VA)
Možete raditi i iz kafića © Pixabay
Možete raditi i iz kafića
Treba da imate u vidu da ovde sve počinje kao angažovanje po projektu, ali može vam se desiti da rad sa nekim preraste u dugotrajan. Ponuđači poslova su u 99% slučajeva stranci, a kandidata ima iz celog sveta. Najpoznatije platforme ovog tipa su Freelancer i Upwork.
Želela bih da istaknem primer Nikoline Andrić koja se bavi poslom Virtuelnog Asistenta od 2012. godine, i radi sa klijentima širom sveta. Više o njenom početku, iskustvu, ali i programu za buduće VA čitajte na njenom zvaničnom sajtu www.nikolinaandric.com

3. Družite se

Ovaj tekst ne bi bio realan kada se ne bi pomenule društvene mreže. Danas ćete retko naići na osobu koja “nije na fejsu”. Kao osoba koja se profesionalno bavi društvenim mrežama, mnogo vremena “trošim” na njih. Međutim, osim što skrolujete satima i satima bez ikakvog cilja na Fejsbuku ili Instagramu, možete zaista i upoznati nekog novog. Potrebno je samo da se uključite u razgovor.
Komunicirajte odgovorno © Pixabay
Komunicirajte odgovorno
Na društvenim mrežama postoje zajedinice ljudi koje spaja ista strast, tako na Fejsbuku imamo posebno kreirane tematske grupe: blogera, psihologa, prosvetnih radnikaljubitelja mode, životinja i kaktusa, i mnoge druge. Potrebno je samo da pronađete zajednicu na neku temu koja vas interesuje, koju pratite i u koju se razumete. Ta grupa povezuje sve vas i pokreću se različiti razgovori koji nekada uključe sve članove. Tako možete upoznati neke nove ljude.
Napomena: vodite računa s kim se upuštate u razgovor! Iako vi možda imate najbolju nameru, neko drugi je možda nema. Nikome ne otkrivajte svoju adresu stanovanja, broj računa u banci, broj lične karte i slično. Ukoliko rešite da se sa nekim upoznate, obavezno birajte javna mesta za to.

4. Pišite blog

Ukoliko imate mišljenje na razne teme, želite da ih obrađujete na svoj način koji je vama blizak, a društvene mreže vam ne nude mnogo prostora za to, pokrenite blog! Evo nekih ranijih tekstova koji će vam objasniti zašto i kako da pokrenete blog. Srećno!

Nadam se da ste se malo odobrovoljili kada je internet u pitanju. Zaista sam želela da celokupnu mrežu predstavim kao ono što i jeste: kao neiscrpan izvor znanja i mogućnosti za sve one koji to vide. Važno je samo da budete otvorenog uma.

Šta je za vas internet? Za šta ga najčešće koristite? Koje su to korisne stvari na internetu koje vi pratite? Pišite mi u komentaru.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, podelite ga sa drugim na vašim društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će biti od koristi. Hvala na čitanju.

Follow:

 

Kristina Vuković

Kristina Vuković

Volim da putujem i da čitam knjige. Nekad i previše. Apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, digitalni marketar po zanimanju. Dobrodošli na moj mali blog.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Ovaj članak je prvi put objavljen na accordingtokristina.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.