Kiflice od bundeve sa džemom
Prelepe i mekane kiflice pune domaćeg džema od šljive. Divan današnji doručak. Hvala strini na divnim domaćim bundevama!
RECEPT
Sastojci:
- 200 gr pirea od bundeve
- 370 gr mekog brašna
- 100 ml toplog mleka
- kesica suvog kvasca
- prašak za pecivo
- prstohvat soli
- pola kašičice šećera
- 35 gr putera
- žumance
+ jaje za premazivanje i džem za punjenje
Pomešajte mleko, kvasac i šećer i ostavite da kvasac nadođe. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte pire od bundeve, otopljen puter, žumance i kvasac sa mlekom i umesite testo. Videćete da li je potrebno dodati još brašna u zavisnosti od toga koliko vam je vlažan pire od bundeve. Testo bi trebalo da bude meko, a da se ne lepi za ruke.
Ostavite testo na toplom da naraste dok se ne udvostruči. Najmanje pola sata.
Potom ga podelite na 4 loptice, razvaljajte svaku i secite trougliće. Punite džemom i urolajte kiflicu. Premažite sve kiflice razmućenim jajetom i stavite u već zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite oko 10-tak minuta. Ako testo delite na manje delova i pravite veće kiflice, prilagodite i vreme pečenja. Izvadite ih kad porumene i prekrijte krpom. Uz kafu ili šolju mleka su savršene. 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com