Keksi od cimeta sa rojal glazurom
Strašno volim ovaj period godine. Rodila sam i dete u ovom periodu prošle godine, pa mi je decembar još posebniji. Počela sam par dana ranije da pripemam dekoraciju za tortu koju sam zamislila za prvi rođendan. Tako su se desili ovi keksići. A i ja sam se malo igrala sa njima, to mi je jako prijalo jer trenutno prolazimo kroz toliko turbulentan period da imam samo jednu želju koju ponavljam u sebi- samo da svi ostanemo na broju.
RECEPT
Sastojci:
za keks
- 250 gr mekog brašna
- kašičica začina za medenjake
- ravna kašičica cimeta
- 2 kašičice kakaoa
- 150 gr hladnog putera
- 100 gr šećera u prahu
- prstohvat soli
- 2 žumanca
- kašičica ektrakta ruma
za rojal glazuru
- 1 belance
- 2-3 kašike limunovog soka
- 220 gr šećera u prahu
Pomešajte brašno, začine, so, kakao i šećer u prahu. Dodajte hladni puter i umesite mrvičasto testo. Dodajte žumanca i ektrakt i mesite dok ne dobijete lepu loptu testa. Napravite od nje disk, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.
Potom razvaljajte na pobrašnjenoj površini i vadite modlama oblike koje želite. Pecite na 180 stepeni oko 10 minuta, u zavisnosti od veličine keksića koje pravite.
Izvadite ih iz tepsije i ostavite da se ohlade pre nego što ih budete ukrašavali.
Kada su keksići ohladjeni, uzmite ono belance i mutite mikserom lagano dodavajući šećer u prahu. Kada ste dodali polovinu količine šećera, sipajte i limunov sok lagano, sve vreme muteći, pa potom do kraja lagano dodajte i ostatak šećera. Dobićete čvršću smesu sa kojom se ipak lako radi. Stavite je u poslastičarsku kesu i odrežite joj vrh na najmanji mogući otvor koji ste zamislili. Igrajte se i ukrašavajte kako volite. Deci je ovo velika zabava. 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com