Kako napisati komercijalni članak za turističke agencije i sajtove

0

Nekoliko puta sam pisala tekstove za razne sajtove, portale, blogove o turizmu, kao i turističke agencije. Ovo je primer šta uglavnom treba da sadrži informativni tekst o nekom letovalištu. Svakako da ima mnogo boljih primera, ovo je samo način na koji ja pišem. Nije reč o putopisu, već o tekstu koji bi se mogao naći na sajtu turističke agencije, portalu koji promoviše smeštaj i slično…

Ukoliko volite da pišete, putovanje i čitanje o turističkim mestima su vam omiljeni hobiji, možda vam ovaj tekst bude od koristi, možda zaradite radeći ono u čemu uživate, a možda steknete iskustvo, usavršite pisanje i pokrenete svoj blog/portal o turizmu.

Moraitika, malo mesto okruženo zelenilom i maslinjacima, smešteno je na istočnoj obali ostrva Krf. Poslednjih godina beleži sve veću popularnost među srpskim turistima, a posebno među porodicama sa malom decom. Duga, peščana plaža, veliki broj taverni i prodavnica, blizina najlepših plaža i istorijskih znamenitosti samo su neke od pogodnosti koje ovo letovalište nudi.

Moraitika je smeštena duž magistralnog puta koji spaja Lefkimi sa glavnim gradom Kerkira, od kojeg je udaljena 18 kilometara. Može se pohvaliti jednom od najlepših plaža na Krfu koju preseca reka Mesongi, deleći je na dva dela. Reka je granica između malog mesta Mesongija i Moraitike, ali i pravi ukras jer stvara impresivne pejzaže na koje puca pogled sa obale. Bogata je ribom i stecište lokalnih ribara koji se ovde mogu videti pre zore.

Plaža je peščana i uređena, duga oko 5 kilometara, a duž nje proteže se veliki broj taverni, kafića, barova… Od ostalih sadržaja, na raspolaganju su brojni sportovi na vodi, tereni za odbojku na pesku i u vodi, što je čini vrlo privlačnom za mlade.

Tirkizno plavo, čisto i toplo more sa peskovitim dnom i dugim plićakom je posebno pogodno za porodice sa malom decom, pa je Moraitika vrlo popularna destinacija za porodični odmor.

Šetalište je smešteno uz magistralni put, što je ujedno i glavna ulica, a tu je i trgovački centar. Iako je put prometan, trotoari su široki i netipično grčki, pa je uživanje u šetnji i razgledanju izloga nesmetano. Nižu se restorani brze hrane, pekare, poslastičare, marketi, suvenirnice, butici obuće i odeće, turističke agencije, apoteke… Postoje i dve ambulante, jedna je u glavnoj ulici, a druga se nalazi sklopu hotela “Messongi Beach” i udaljena je 1 kilometar.

Iako mirno, Moraitika je mesto koje pruža solidan noćni provod. U mestu postoji nekoliko diskoteka i kafića u kojima se okupljaju mladi, a posebna pogodnost je blizina Kavosa, koji je epicentar provoda i najpoznatije letovalište za mlade.

Moraitika je odlična polazna tačka za obilazak ostrva. Ima odličnu povezanost sa glavnim gradom Kerkira, gradovima Kavos i Lefkimi, a u neposrednoj blizini je i letovalište Benices. Do ovih mesta saobraćaju autobusi, a polasci su redovni i česti. Druga mogućnost za obilazak ostrva je iznajmljivanje skutera i automobila u rent a car agencijama. U Moraitici se nalazi nekoliko agencija koje nude veliki izbor automobila i skutera.

Istorija Moraitike

Ostrvo Krf ima izuzetno bogatu istoriju i veliki broj znamenitosti, a neke od njih imaju poseban značaj za turiste iz Srbije. Ipak, svako mesto ima svoju priču i istorijski značaj. Naziv Moraitika potiče još iz 1540. godine i vezuje se za pleme Morais, koje je osnovalo ovo mesto naselivši se s Peloponeza.

Šta videti u Moraitici i okolini

Na drugom kraju Moraitike nalazi se staro grčko selo Ano Moraitika. Selo je netaknuto, sa tradicionalnim grčkim kućama koje su zarasle u zelenilo. U selu se nalazi arheološko nalazište rimskih kupatila i šest crkava, od kojih je najatraktivnija crkva Theotokou Kimiseos sa zvonikom na desnoj strani.

U neposrednoj blizini je i groblje Drinske divizije sa spomenikom, što pokazuje da su srpske trupe boravile u Moraitici.

Na nekoliko kilometara od Moraitike nalazi se Muzej školjki i dvorac Ahilion, druga najposećenija destinacija na Krfu i predstavlja letnjikovac austrijske carice Elizabete.

Interesantno je i mesto Perama, gde se nalazi pešački most i sam završetak piste krfskog aerodroma sa koje avioni neprestano poleću i sleću tik iznad glava turista. Na tom potezu je i ostrvce spojeno pešačkom stazom na kom se nalazi manastir Vlaherna, a odatle se čamcem može stići do “Mišjeg” ostrva za koje se veruje da je okamenjeni Odisejev brod.

Glavni grad Kerkira je nezaobilazna destinacija, a Srpska kuća i ostrvo Vido su najpopularnije znamenitosti među srpskim turistima.

Vredi posetiti i gradić Lefkimi, koji se ne može pohvaliti najlepšim plažama, ali ima zanimljivu arhitekturu. Glavna odlika ovog mesta je veliki broj velelepnih crkvi, a specifičan je i po tome što njegove obale zapljuskuje Jadransko, a ne Jonsko more.

Kavos je nezaobilazna destinacija za ljubitelje noćnog provoda. Duž većeg dela grada nanizane su diskoteke, barovi, kafići koji okupljaju mlade iz celog sveta.

Plaže u Moraitici i okolini

Pored svoje plaže koja važi za jednu od najlepših i najuređenijih plaža na Krfu, Moraitika u svojoj blizini ima zaista očaravajuće i vrlo posećene plaže.

Pored gradske, Moraitika ima i impozantnu i dobro sakrivenu nudističku plažu koja je najpopularnija plaža ove vrste na Krfu.

Agios Georgios I i II su jedne od najlepših plaža na Krfu. Agios Georgios II je udaljen od Moraitike oko 15 minuta vožnje, a Agios Georgios I udaljen je od istoimene plaže II oko 10 kilometara. Plaže su peščane i lepo uređene, a voda je zeleno-plava i prelama se na suncu.

Letovalište Benices ima šljunkovitu, ušuškanu plažu koja je zaklonjena od vetra, pa je zbog toga pogodna za porodice sa malom decom.

Iako nisu u neposrednoj blizini, vredi obići i sledeće plaže: Glifada, Paleokastrica, Maratijas…

Plaže na Krfu su uglavnom dobro organizovane i opremljene ležaljkama i suncobranima, a cena varira u zavisnosti od plaže. Na Krfu se ležaljke i suncobrani ne mogu dobiti uz piće ili kafu iz plažnih barova, već se posebno naplaćuju i to važi za većinu plaža. Postoje i slobodni delovi plaže gde turisti mogu koristiti svoje suncobrane.

Kupovina u Moraitici

Glavna ulica Moraitike obiluje prodavnicama i marketima. Snabdevenost marketa je izuzetno dobra, može se reći i bolja nego u većini drugih letovališta. Masline i kumkvat su među od najpoznatijim obeležjima Krfa, pa se proizvodi napravljeni od njihovih plodova mogu naći na svakom koraku.

Suvenirnice i butici odeće i obuće su najbrojniji sa vrlo bogatom ponudom robe.

Postoji veliki broj bankomata, menjačnica i nekoliko banaka za transfer i podizanje novca.

Turističke agencije uz šetalište i na plaži nude razne izlete ka drugim obližnjim ostrvima, a najpopularniji izlet je obilazak Paxosa i Antipaxosa, nedirnute bisere Jonskog mora.

Moraitika je jedno od onih letovališta koje može da zadovolji najrazličitije potrebe i želje turista. Odlike koje je krase pružaju mogućnost za idealan odmor po meri svih!

Ovde bih dodala fotografije, zatim linkove koji vode to drugih tekstova ili oglasa koji su povezani sa ovim tekstom (izleti, smeštaj, trajekt, informacije o Krfu i slično).

Na kraju, napomenula bih da gotovo svaki portal ima svoja pravila koja treba poštovati. Negde se pišu duži i sadržajniji tekstovi sa više informacija. A o putopisima/vodičima sam pisala na društvenim mrežama.

 

View this post on Instagram

 

Koncept za predstavljanje letnjih destinacija 1️⃣ Zbirni tekst o nekoj regiji ili ostrvu (npr. Tasos, Azurna obala, Halkidiki, Sitonija (kao deo Halkidikija) itd.) – Uvod – Opšte informacije – Istorija i glavni grad (detaljnija priča ako je interesantna) – Korisne informacije – Kako doći do ostrva ili regije (autobus, avion ili automobil) – Zašto doći baš tu? – Cene, lokalna kuhinja, duh, tradicija… – Kako je povezana regija, da li se lako može doći do drugih mesta – pešaka, autobus ili auto) – Drugi saveti ako su potrebni – Glavna letovališta (zbog čega se koje bira i osnovne odlike) – Najlepše plaže (peščane ili šljunkovite / pliće ili dublje, na kojoj su strani ostrva, lični utisak ako ste putovali tamo itd.) – Atrakcije (izleti, glavne atrakcije regije / ostrva) – Zaključak 2️⃣Pojedinačno letovalište (npr. Limenas na Tasosu; Pefkohori na Sitoniji, St. Trope na Azurnoj obali itd.) – Uvod – Opšte informacije o samom gradu i istorija grada ako postoji – Korisne informacije – Kako doći do letovališta (autobus, avion ili automobil) – Kako izgleda letovalište i duh (da li je porodično mesto, za mlade, da li ima najviše stranaca ili naših itd.) – Ambulanta, policijska stanica i rent a car? – Da li postoji gradski prevoz i kako se snaći (autobusi, taxi…) – Da li preovladava privatni smeštaj ili su hoteli – Da li postoje određeni saveti (ako je poznato da ima puno komaraca u nekom delu mesta to napomenuti, da li je u nekom delu letovališta bučno, gde je najbolje za porodice, gde za mlade itd.) – Udaljenost nekih atrakcija – Plaže (kakva je gradska plaža, koje plaže postoje i koliko su udaljene) – Gde jesti (predlog jela i restorana + cene) – Najbolji kafići i noćni život? – Zaključak #putopis #turistickivodic #putovanja #putovanjasadecom #putovanjazadvoje #travelbloger #tipsandtricksjm

A post shared by Jelena Milosevic (@biznis_mama) on

Javite da li ste pisali i kako je prošlo. I pokušajte, koliko god vam delovalo teško, nedostižno. Zamislite samo da postoje ljudi kojima je posao prodaja stanova u Beogradu! Probajte, pišite, trudite se i jednom mora da uspe, zar ne?

Ovaj članak je prvi put objavljen na jelenamilosevic.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.