Kako da izlečite mamurluk

0

12 proverenih načina kako da izlečite mamurluk

Stižu nam praznici i to je doba kada svi vole da se više opuste, a ponekad se malo i pretera sa alkoholom. Međutim, često se dešava da se ujutru probudimo dezorijentisani, žedni i sa jakom glavoboljom. Takvo stanje se zove mamurluk.

Šta je mamurluk?

Mamurlukom zovemo stanje koje nastaje nakon prekomerene upotrebe alkohola. Glavobolja, dehidracija i žeđ su samo neki od simptoma koji ga prate. Iako se može javiti u bilo koje doba dana, on je najčešće javlja jutro nakon pijanke. Pored jasnih fizičkih simptoma, mamurluk obično prate i depresija i strah.
Ljudskom organizmu je potrebno sat vremena da razradi između 8 i 9 grama alkohola, što je pola čašice rakije. Sve preko toga što unesemo u organizam, može da direktno utiče na mozak.
Oporavak od mamurluka se može ubrzati rehidracijom organizma, odnosno unošenjem što više tečnosti kao što su voda, voćni sokovi ili nezaslađeni čajevi.

Saveti za lečenje mamurluka

U borbi protiv mamurluka mogu nam poći razni napici, kao i određena hrana. Veoma je važno da ove namirnice konzumirano jutro posle opijanja, kako bismo što pre povratili energiju i ušli sveži u novi dan.

Vitamin C

Kada se osećamo mamurno, vitamin C nam mnogo može pomoći. Bilo da ga uzimate kroz ceđeno voće ili u tableticama, efekat će biti isti. Vitamin C deluje kao antioksidant, te je zato dobar za čitav naš ogranizam, jer ga čisti od otrova i pomaže u regeneraciji.

Voda

Alkohol crpi vodu iz tela, što može da dovede do dehidratacije organizma. Važan savet je da pijete dosta vode uz alkoholno piće koje konzumirate. Takođe, obavezno popijte i dve čaše vode pre spavanja. Voda nadomešćuje nedostatak tečnosti i na taj način sprečava glavobolju.

Lekovi protiv bolova

Jedan od najboljih saveta je da popijete dva aspirina i velike čaše vode pre spavanja. Mamurluk bi ujutru trebalo da bude dosta ublažen. Samo obratite pažnju da vam ovo ne pređe u naviku, jer prečesto uzimanje lekova bez recepta može ozbiljno da naškodi vašem zdravlju.

Voćni sok

Još jedan od klasičnih lekova protiv mamurluka je sok od 100% voća. Ovaj napitak će vam obezbediti dovoljno vitamina i šećera u krvi, što će vas osvežiti i ,,podići“. Još jedna dobit je što je ukus voća slatkast i prijatan, pa će pomoći i u odstranjivanju lošeg zadaha koji stvara alkohol.

Šetnja

Ukoliko u kući nemate svežeg voća, prošetajte do obližnje prodavncie po narandže i limun ili tetrapak 100% prirodnog voćnog soka od višnje. Svež vahduh će vas dodatno razbuditi i prijaće vašem telu.

Čaj od đumbira ili nane

Ukoliko vam se od mamurluka javi mučnina, najbolje je da popijete čaj od đumbira ili nane. Ovi čajevi su blagi, pa osim toga što osvežavaju, dobro deluju i na nervni sistem.

Pileća supa

Pileća supa nadomestiće nedostatak natrijuma i vode u organizmu, koje nastaju kao posledica dehidratacije koju prouzrokuje pijanstvo. Piletina i povrće sadrže cistein, koji nam je potreban jer olakšava rad jetre.

Jaja

Jaja su puna amino kiselina, koje pomažu radu jetre i sprečavaju njeno oboljenje.

Banana, kivi i spanać

Ove tri namirnice su bogate kalijumom koji nam je bitan da ublažimo efekte alkohola. Možete ove sastojke da stvaite i u blender, dodate jogurt ili neutralnu pavlaku i napravite šejk, koji će vas dodatno i zasititi.

Kupus

Sirovi ili kiseli kupus je tradicionalni lek protiv mamurluka. Ovo povrće je bogato vitaminom C, čisti jetru od otrova i štiti zidove sistema za varenje, pa tako neutrališe negativno dejstvo alkohola na želudac.

Sirovi krompir

Jedan od najučestalijih simptoma mamurluka je glavobolja. Stari narodni lek protiv migrene je trljanje slepoočnica sirovim krompirom. Presecite kropmir na pola, a zatim trljajte čelo i slepooćnice toliko dugo dok se ne iscedi sav sok. Krompir možete da isečete i na kolutiće, zavijete ih u maramu, a maramu zavežete oko čela. Sat vremena kasnije, glavobolja bi trebalo da prestane kao rukom odnešena.

Masaža slepoočnica

Vrhovima prstiju čvrsto pritiskajte slepoočnice desetak sekundi, a zatim olabavite pritisak, pa sporo i kružnim pokretima masirajte taj deo glave. Ako ne možete sami, zamolite nekog od ukaćana da vas izmasira. Ako ništa drugo, ova masaža će vam zasita prijati.

Saveti poznatih za lečenje mamurluka

Gvinet Paltrou

Ova proslavljana glumica savetuje da je topla kupka najbolje rešenje protiv mamurluka. Napunite kadu što toplijom vodom i dodajte u vodu morsku so i sodu bikarbonu. Ležite u kadi dvadesetak minuta, a zatim se istuširajte hladnom vodom. Ponovite proces nekoliko puta.

Kejt Hadson

Kada ste mamurni, jedite što više svežeg voća, posebno avokado, i uzimajte vitamine. Sok od paradajza dosta pomaže.

Kameron Dijaz

Kameron mamurluk leči pivom i jajima za doručak. Kaže da je neophodno da popijete alkoholno piće ujutru, sa kojim ste i počeli prethodnu noć. Klin se klinom izbija.

Kejt Vinslet

Ova glumica voli malo konkretniju i masniju hranu pa mamurno jutro počinje kobasicom i sendvičem sa slaninom. Doručak treba zaliti i velikom čašom soka od pomorandže ili biljnim čajem. Kombinacija svega ovoga će vas ,,podići“, a najbolje je da doručak konzumirate u krevetu i tako još malo odmorite.

Ako ništa od svega ovoga ne pomogne, i ako je mamurluk jak, istuširajte se hladnom vodom i dan provedite u krevetu, odmarajući se uz laganu muziku ili dobar film. Na ovaj način ćete opustiti svoje telo i priuštiti sebi jedan pravi mali odmor.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.