Iskustvo više: Kuća cveća i Muzej Jugoslavije

0

Kuća cveća i Muzej Jugoslavije © According to Kristina

Red je bio da serija “Iskustvo više” bude dopunjena tekstom o još jednoj interesantnoj poseti. U ovoj priči možete pročitati kakvi su bili moji utisci iz ove “avanture”, ali i koji je bio uopšte razlog zašto sam se odlučila da obiđem ovo mesto. Evo kako je Kuća cveća viđena mojim očima.

Uvodna napomena: Nisam ljubitelj lika i dela Josipa Broza Tita niti sam jugonostalgična. Svi koji pokušavaju da me ubede da nam (vam) je tada bilo bolje, odustali su.

Jugonostalgija je još uvek nedovoljno istražena sociološka pojava novijeg datuma. Ona obuhvata manifestacije koje su uglavnom vezane za Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju (SFRJ), kao i za posthumni kult ličnost njenog doživotnog predsednika – maršala Josipa Broza Tita.

Izvor

Zašto Kuća cveća i Muzej Jugoslavije?

To što sam odrastala u okruženju gde su apsolutno svi stariji od mene kukali za Titom i za vremenom njegove vladavine sa obaveznim “kako nam je tada bilo lepo”, samo po sebi bi bilo dovoljno da me zaintrigira da saznam više o njemu. Čudom, to se nije desilo. Pa od kud onda ja u Kući cveća?

Muzej Jugoslavije © According to Kristina

Naime, nekada su postojale organizovane ture do Kuće cveća gde su ljudi išla na neki vid hodočašća do Titovog groba. To je izgleda bilo sasvim normalno tada, što i mogu da razumem, s obzirom na to kakav kult ličnosti Tita postoji. Elem, kada je kolektiv moje majke organizovao jednu takvu posetu Muzeju Jugoslavije i kući cveća, moja mama je morala da je propusti jer je bila trudna sa mnom. To znači da sam faktički iz stomaka podrivala oduševljenje Titom, što apsolutno liči na mene.

Nakon 20 i kusur godina slušanja kako sam ja krivac što ona nikad nije otišla u Kuću cveća, odlučila sam da je odvedem tamo. I eto mame i mene u Kući cveća.

Muzej Jugoslavije – kraj jedne ere

Muzej Jugoslavije je kompleks na Dedinju koji obuhvata nekoliko zgrada: Kuću cveća, Stari muzej i muzej “25. maj”, koji se zajedno prostiru na površini od 5.252 kvadratna metra. Nastao je 1996. godine spajanjem Memorijalnog centra “Josip Broz Tito” i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije u Muzej istorije Jugoslavije. 2016. godine menja ime u Muzej Jugoslavije.

Naša poseta ovom kompleksu počela je obilaskom Starog muzeja, gde se nalaze zbirke…pa…svega iz doba koje je prethodilo stvaranju SFRJ, a i nakon toga. Jedan ceo deo bio je posvećen poklonima koje je J.B. dobio od raznih zvaničnika iz celog sveta. Ne znam šta dobijaju ostali vladari država, ali ova Titova kolekcija je prilično impozantna. Sve to nam svedoči o njegovoj popularnosti. Posebno je bilo interesantno videti kolekciju svih Štafeta mladosti.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.