Humus od cvekle
Ako imate dobar blender, ovo može biti stvarno par minuta posla! A uz komad sira, svežeg povrća, dvopeka ili krekera, eto doručka ili večere! Igrajte se modlama za kekse i ulepšajte i deci zalogaj. 🙂
RECEPT
Sastojci:
- 200 gr kuvane cvekle
- 3 čena belog luka
- 350 gr leblebija – 1 tegla (ili ako koristite sveže, kuvane i oljuštene leblebije)
- sok od jedne limete
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike tahinija
- so, biber
- za serviranje: malo maslinovog ulja, celer, peršun, bosiljak ili origano 🙂
U blender ubacite leblebije, tahini, maslinovo ulje, beli luk i pola soka limete. Dobro izblendajte dok ne dobijete homogenu masu. Potom dodajte cveklu, začine, a ostatak soka od limete dodavajte malo po malo kako ne biste napravili previše retku smesu, što zavisi od veličine limete. Dobro izblendajte. Prebacite u činiju, pospite maslinovim uljem i služite uz sir, krekere i štapiće svežeg povrća. Možete odozgo dodati sitno iseckan list peršuna, celera, korijandera ili bosiljka, u zavisnosti od onog što volite. Ja sam origano ovog puta. Ovaj humus možete koristiti i kao namaz za sendviče ili prilog uz jaja. 🙂
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com