Gurabije
Kolač koji me nepogrešivo podseća samo na moju baba Polikseniju. Jako dugo sam tražila recept i strina me je neki dan jako obradovala. Dobila dam baš babin recept! Taman da ih napravim tati za Božić. Nikako ih nisam volela kao dete. Ustvari, nikad mi se nisu jele, ali kad bih počela da ih jedem, nisam znala da stanem. Nisam ih jela više od 20 godina. Jutros mi je kuhinja mirisala na nju.
RECEPT
Sastojci:
- 500 gr masti
- 4 žumanca
- 1 jaje
- 260 gr šećera
- pola kašičice mlevenog karanfilića
- 1 kesica vanil šećera
- 30 ml konjaka
- ravna kašičica sode bikarbone
- 100 gr seckanih badema
- 700 gr mekog brašna (nekad i malko više)
+ šećer u prahu
Uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
Mutite mast u hladnoj vodi i ispirajte nekoliko puta, dok ne postane skroz bela. Potom dodajte šećer, pa jedno po jedno žumance i celo jaje i mutite dok ne postane penasto.
Odvojeno pomešajte suve sastojke: brašno, karanfilić, vanil šećer i seckane bademe i dodajte pola od ovih suvih sastojaka u prethodnu smesu od masti.
Zatim u čašici pomešajte konjak i sodu dok se ne rastopi soda, pa dodajte i ovo, promešajte i na kraju dodajte ostatak suvih sastojaka.
Oblikujte lotpice jednake veličine i ređajte na papir za pečenje.
Čim tepiju stavite u rernu, smanjite je na 150 stepeni i ostavite gurabije da se peku oko 35 minuta. Neka ostanu bele. Izvadite ih i kad se prohlade, bogato ih uvaljajte u prah šećer.
Babine su bile manje pljosnate i manje hrskave do mojih, ali to je taj ukus. A kad napravim milion puta kao ona, kontam da će i moje biti savršene kao njene. 🙂
Srećan Božić, dragi ljudi!
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com