Galeta sa šumskim borovnicama
Jedna od mojih omiljenih. Sledi pravo vreme za ovakve recepte – topli dani i voćne poslastice sa sladoledom.
RECEPT
Sastojci:
za testo:
- 350 gr mekog brašna
- 30 gr vanil šećera
- prstohvat soli
- 150 gr putera
- 3 kašike grčkog jogurta
- 4 kašika hladne vode
za punjenje:
- 400 gr šumskih borovnica
- 50 gr šećera (obavezno stavite više ako imate sladje nepce)
- kašičica limunovog soka
- 20 gr gustina
+ - žumance i kašika mleka za premazivanje i sladoled od vanile
Pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i umesite mrvičasto testo. Dodajte jogurt, vodu i mesite dok se sve ne sjedini u lepu bonglu testa. Umotajte je u plastičnu foliju i ostavite sat vremena u frižideru. Borovnice pomešajte sa šećerom, limunom i gustinom. Upalite rernu da se greje na 180 stepeni. Testo razvucite na pobrašnjenoj površini u krug, ne mora biti pravilan. Prebacite ga na papir za pečenje. Na srednji deo stavite punjenje tako da ostavite oko 2 cm prazne ivice. Lagano ih preklapajte ka punjenju tako da ga lepo ušuškate. Ivice premažite razmućenim žumancem i mlekom i stavite galetu da se peče oko 40 minuta, dok ne porumeni. Ostavite je sa se malko ohladi, ali je služite toplu sa kuglom sladoleda od vanile. Savršeno!
Ovaj članak je prvi put objavljen na lamarinella.wordpress.com